Κέικ με λεμόνι, λεβάντα και παπαρουνόσπορο

Κεικ με λεμόνι, λεβάντα και παπαρουνόσπορο

Τι θα λέγατε για ένα υπέροχο κέικ που μυρίζει εσπεριδοειδή και άνθη; Ο συνδυασμός της λεβάντας με το λεμόνι είναι μοναδικός και δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό.

Κεικ με λεμόνι, λεβάντα και παπαρουνόσπορο

Υλικά

  • 4-5 λεμόνια συνολικά, από τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα και το χυμό τους
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • ½  κουταλιά του γλυκού βρώσιμη λεβάντα (ειδική λεβάντα για μαγειρική/ζαχαροπλαστική)
  • 120 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • λίγο αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 375 γρ. στέβια ή ζάχαρη απλή λευκή
  • 1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσπορο
  • 80 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 120 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 190 γρ. βούτυρο, σχεδόν λιωμένο
  • 3 αυγά
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • φρεσκοστυμμένο χυμό από 1 1/2 λεμόνια

Μέθοδος

Διαβάζουμε τη συνταγή, μετράμε όλα μας τα υλικά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Ετοιμάζουμε μια φόρμα κέικ με λίγο βουτυράκι για να μην κολλήσει αργότερα το κέικ και στρώνουμε και λίγο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τρίβουμε τη φλούδα από 1 λεμόνι (πάντα επιλέγουμε  ακέρωτα λεμόνια που έχουμε πλύνει τη φλούδα τους με πολύ νερό) και ζεσταίνουμε το γάλα μας. Το γάλα το ζεσταίνουμε είτε σε κατσαρολάκι είτε στο φούρνο μικροκυμάτων (Προσοχή! δεν το βράζουμε). Μόλις το γάλα ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τη λεβάντα και το ξύσμα λεμονιού για να δώσουμε άρωμα και γεύση στο γάλα μας. Αφήνουμε το γάλα με τα μυρωδικά για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη μυρωδιά και άρωμα από τη λεβάντα και το λεμόνι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Στίβουμε τα λεμόνια μας μέχρι να έχουμε 1/3 της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού.

Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το χυμό, τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Κεικ με λεμόνι, λεβάντα και παπαρουνόσπορο

Χύνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ανακατευθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα κέικ που ετοιμάσαμε νωρίτερα και ψήνουμε για 1 με μιάμιση ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κέικ μας. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο μας, αλλά και τη φόρμα κέικ που έχουμε. Για να σιγουρευτούμε ότι το κέικ μας είναι έτοιμο, μπορούμε να κάνουμε το εξής: να  τρυπήσουμε λίγο το κέικ στο κέντρο του με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι και αν βγαίνουν καθαρά, τότε το κέικ έχει ψηθεί. Αν βγαίνουν λερωμένα με μείγμα, τότε χρειάζεται το κέικ να παραμένει στο φούρνο για επιπλέον χρόνο.

Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 5-10 λεπτάκια. Μετά το μεταφέρουμε εκτός φόρμας και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε ένα πανεύκολο γλάσο λεμονιού με το χυμό από 1 1/2 λεμόνια και τη ζάχαρη άχνη.

Μόλις έχει κρυώσει το κέικ, το περιχύνουμε με το γλάσο και μετά το απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κεικ με λεμόνι, λεβάντα και παπαρουνόσπορο

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: