Πως πλένουμε τα παραθυρόφυλλα

Πως πλένουμε τα παραθυρόφυλλα

Τα παραθυρόφυλλα (ή παντζούρια) αποτελούν τον μεγαλύτερο μπελά κάθε νοικοκυράς, σωστά; Προσωπικά για μένα, το καθάρισμά τους είναι ίσως η χειρότερη δουλειά που έχω να κάνω! Για τον λόγο αυτό, ακολουθώ ένα σύστημα που μου επιτρέπει να μειώσω το πλύσιμο των παντζουριών στο ελάχιστο! Θέλεις να μάθεις πως καθαρίζω τα παραθυρόφυλλα του σπιτιού μου;

Πριν ξεκινήσουμε, θα σου πω πως τα δικά μου παραθυρόφυλλα είναι αλουμίνια συρόμενα, δηλαδή το χειρότερο είδος για καθάρισμα! Αν τα δικά σου είναι ανοιγόμενα, τότε σίγουρα θα μπορείς να τα καθαρίζεις πολύ πιο εύκολα (η διαδικασία είναι η ίδια εξωτερικά και εσωτερικά σε αυτή την περίπτωση). Αν έχεις ξύλινα παραθυρόφυλλα, τότε πρέπει να μειώσεις την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείς.

Πως πλένουμε τα παραθυρόφυλλα

Ξεκινάμε με ένα καλό καθάρισμα! Τα παραθυρόφυλλα χρειάζεται να καθαριστούν καλά με σαπούνι και νερό εξωτερικά (και εσωτερικά αν είναι ανοιγόμενα) για να απομακρυνθούν σκόνες και λάσπες ή στίγματα από τη βροχή. Η συχνότητα εξαρτάται από την περιοχή που μένουμε και τις καιρικές συνθήκες.

Εγώ βρέχω πρώτα τα παντζούρια εξωτερικά με τη βοήθεια του λάστιχου ποτίσματος (χρησιμοποιώ πολύ λίγο νερό, ίσα να βρέξω τα παραθυρόφυλλα). Μετά, σε έναν κουβά προσθέτω νερό και λίγο υγρό σαπούνι για τα πιάτα και με τη βοήθεια μιας βούρτσας με μαλακές τρίχες (χρησιμοποιώ την ειδική βούρτσα για πλύσιμο αυτοκινήτου) πλένω καλά τα παντζούρια με το σαπουνόνερο. Φροντίζω να καθαρίσω όλες τις γωνίες και εσοχές με τη βούρτσα. Μετά ξεπλένω πολύ καλά με το λάστιχο ποτίσματος.

Όσο τα παντζούρια είναι ακόμη βρεγμένα, σκουπίζω το πολύ νερό με ένα απορροφητικό πανί εξωτερικά. Η εσωτερική πλευρά έχει ήδη βραχεί, οπότε με το ίδιο πανί σκουπίζω εσωτερικά και προσπαθώ να απομακρύνω τη βρωμιά από τις εσοχές. Ενδιάμεσα, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξω πανί ή να ξεπλύνω / στύψω καλά αυτό που έχω ήδη χρησιμοποιήσει.

Αφήνω τα παραθυρόφυλλα να στεγνώσουν εντελώς με τον αέρα.

Πως πλένουμε τα παραθυρόφυλλα

Για να αποφύγω τη συχνότητα της παραπάνω διαδικασίας, κάθε τόσο χρησιμοποιώ ένα ξεσκονόπανο με ίνες από μαλακό ύφασμα (μικροφίμπρα) και ξεσκονίζω τα παντζούρια εξωτερικά και εσωτερικά. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνω να κρατάω τα παραθυρόφυλλα καθαρά για πολύ περισσότερο χρόνο και έχω μειώσει το πλύσιμό τους στις τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Έτσι, και αποφεύγω αυτή τη δύσκολη δουλειά και μειώνω την κατανάλωση νερού.

Το μυστικό είναι να βρεις το ιδανικό ξεσκονόπανο σε υλικό και μέγεθος που θα σε εξυπηρετήσει. Το ξεσκονόπανο πρέπει να χωράει στις εγκοπές και να μπαίνει ανάμεσα στις γρίλιες για εύκολο ξεσκόνισμα χωρίς κόπο. Ακούγεται μπελάς, αλλά πραγματικά δουλεύει!

Εσύ πως καθαρίζεις τα παραθυρόφυλλα στο σπίτι σου;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: