Πιστεύω πως σε όλες μας έχει συμβεί να θέλουμε να φτιάξουμε μια συνταγή και να μας λείπει κάποιο υλικό ή βρήκαμε τη συνταγή σε ένα περιοδικό που χρησιμοποιούν άλλη μονάδα μέτρησης από αυτή που γνωρίζουμε και δεν πολύ καταλαβαίνουμε την ακριβή ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Τι θα λέγατε λοιπόν σήμερα να μοιραζόμασταν μερικές συμβουλές για την ποσότητα υλικών και τις μονάδες μέτρησης αλλά και ποιο υλικό μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ποιο ώστε να πετύχει η συνταγή μας;
Μονάδες μέτρησης υλικών και τι σημαίνουν
Σε πολλές συνταγές, όπως κάποιες φορές και στις δικές μας εδώ στο EveryWomanGr, χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης οι λεγόμενες ζαχαροπλαστικές κούπες, κουταλιές της σούπας ή του γλυκού. Σε άλλες πάλι μπορεί να δούμε ml, ουγγιές ή γραμμάρια. Τι σημαίνει λοιπόν μια ζαχαροπλαστική κούπα ζάχαρης και πόσα γραμμάρια είναι αυτό; Μια άλλη ερώτηση που προκύπτει είναι: μια κούπα ζάχαρη έχει το ίδιο βάρος με μια κούπα αλεύρι; Άρα χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας την ίδια ποσότητα; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι και μπορούμε να δούμε τις διαφορές στους παρακάτω πίνακες:
Ζαχαροπλαστική Κούπα | = | Κουταλιές του γλυκού | = | Κουταλιές της σούπας | = | Ουγγιές | = | ml |
1 | 48 | 16 | 8 | 250 |
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα | Γραμμάρια |
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του | 114 |
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις | 125 |
Ζάχαρη κρυσταλλική λευκή | 200 |
Καστανή ζάχαρη | 220 |
Ζάχαρη άχνη | 120 |
Βούτυρο | 227 |
Κακάο | 85 |
Μέλι | 340 |
Γάλα | 249 |
Νερό | 237 |
Αντικατάσταση υλικών
Επιπλέον, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάποιο υλικό στη συνταγή μας με κάποιο άλλο – είτε επειδή δεν το έχουμε στο ντουλάπι μας ή επειδή κάνουμε κάποια ειδική διατροφή και για παράδειγμα τρώμε μόνο μέλι και δεν τρώμε ζάχαρη ή δε μας αρέσει το αυγό. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποήσουμε και να μην έχει καμία επίπτωση στη συνταγή μας.
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του | 2 κουταλιές σούπας baking powder και το υπόλοιπο της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα βούτυρο | 1 Ζαχαροπλαστική Κούπα μαγειρικό λάδι καρύδας ή τύπου μαργαρίνη |
Χυμός λεμονιού | Λευκό μηλόξιδο |
Μέλι | Σιρόπι αγάυης, σιρόπι σφένδαμου |
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα κρέμα γάλακτος | ¼ Ζαχαροπλαστικής Κούπας λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με ¾ Ζαχαροπλαστικής Κούπας πλήρες γάλα |
1 Αυγό | 3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα ή ½ μπανάνα + ½ κουταλιά του γλυκού baking powder ή 60 γρ. γιαούρτι |
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα βουτυρόγαλα | 1 Ζαχαροπλαστική Κούπα γιαούρτι ή 1 Ζαχαροπλαστική Κούπα πλήρες γάλα με μια κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού ή λευκό μηλόξιδο |
1 Κουταλιά του γλυκού baking powder | ¼ Κουταλιά του γλυκού baking soda και ½ Κουταλιά του γλυκού κρεμόριο |
½ Κουταλιά του γλυκού baking soda | 2 Κουταλιές του γλυκού baking powder |
Ξινή κρέμα sour cream | Γιαούρτι |
1 Ζαχαροπλαστική Κούπα ζάχαρη | ½ Ζαχαροπλαστική Κούπα μέλι ή 1/3 Ζαχαροπλαστική Κούπα στέβια |
Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν τα παραπάνω στην επόμενη συνταγή που θα φτιάξετε! Καλή επιτυχία λοιπόν!
Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.