Γιορτές στην εποχή του Covid-19

Χριστούγεννα στην εποχή του Covid-19

Στην εποχή της πανδημίας που ζούμε έχουμε χάσει οι περισσότεροι πολλές από τις κοινωνικές και οικογενειακές επαφές μας λόγω του φόβου της αρρώστιας και των περιορισμών. Έχουμε σταματήσει τις συγκεντρώσεις, τις χειραψίες, τα φιλιά και τις αγκαλιές. Πως θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα χωρίς όλα αυτά;

Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων θεωρούνται μια περίοδος χαράς και πολλών προσδοκιών και ευτυχισμένων στιγμών. Για μερικούς ανθρώπους όμως αυτή η περίοδος επιφέρει έντονο άγχος, απογοήτευση, μελαγχολία και μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς. Πιθανώς, οι γιορτές που έρχονται να είναι για πολλούς συνανθρώπους μας σε αυτό το κλίμα. Πολλοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκείνους που αγαπούν, με φίλους και οικογένεια είτε γιατί είναι μακριά, είτε γιατί ανήκουν σε άτομα που θα κινδύνευαν στην έκθεση του ιού.

Πιθανώς λοιπόν αυτά τα Χριστούγεννα να  έρχονται με λιγότερες προσδοκίες για το «τέλειο» τραπέζι, για την ευτυχία, για  την οικογενειακή χαλάρωση και τη διασκέδαση. Για πολλούς περισσότερο στον πλανήτη μας αυτά θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που θα περάσουν χωρίς ένα αγαπημένο πρόσωπο δίπλα τους. Και τις γιορτές, τα συναισθήματα του πένθους, της θλίψης και της μοναξιάς εντείνονται. Περισσότεροι αυτές τις γιορτές θα νιώσουν αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και οικονομικής πίεσης.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα.

Καθώς την εποχή των γιορτών το βάρος πέφτει πάνω στο πορτοφόλι μας, είναι σημαντικό να δούμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει περισσότερο. Μια σωστή οικονομική διαχείριση από νωρίς θα βοηθήσει να εστιάσουμε σε τι είναι πραγματικά σημαντικό να ξοδέψουμε τα χρήματα μας και τι είναι αυτό που θα μας δώσει ευχαρίστηση. Οι ρεαλιστικοί στόχοι θα μειώσουν το άγχος των μεγάλων απαιτήσεων για όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα Χριστούγεννα είναι κυρίως αφιερωμένα στα παιδιά και μπορούμε να εστιάσουμε στη δική τους χαρά και να εμπνευστούμε από αυτή.

Το να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αν είμαστε μόνοι, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η θλίψη και η μοναξιά. Μπορούμε να φτιάξουμε για εμάς ένα ιδιαίτερο πρωινό, να αγοράσουμε κάτι που επιθυμούμε εδώ και καιρό, να κάνουμε μια βόλτα στη φύση – που είναι πολλές φορές βάλσαμο για την ψυχή καθώς ο καιρός  στην χώρα μας την ευνοεί ακόμα και την εποχή των γιορτών.  

Αν νιώσουμε μοναξιά και θέλήσουμε να συνδεθούμε και να νιώσουμε αυτή τη γιορτή αλλιώς, μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντική εργασία την ημέρα εκείνη. Πολλές οργανώσεις προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και μέσω του διαδικτύου μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κάποια από αυτές. Η προσφορά/βοήθεια μπορεί να μας βγάλει έξω από την απομόνωση και τη μοναξιά.

Σημαντικό είναι να μείνουμε υγιείς κυρίως σε αυτή την περίοδο. Χρειάζεται να τρώμε καλά, να ασκούμαστε και να κοιμόμαστε αρκετά. Ο διαλογισμός και το πρόγραμμα με μικρούς στόχους που θα εστιάζουν στο πως εμείς μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα αυτές τις γιορτές κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν είναι ένας καλός οδηγός. Μπορούμε να εστιάσουμε στα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και μην αφήσουμε εκκρεμότητες για την επόμενη χρονιά.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνδεθούμε διαδικτυακά με τους φίλους και την οικογένειά μας ακόμα και αν είναι μακριά. Γιατί να μην φτιάξουμε το αγαπημένο μας φαγητό,  να βάλουμε και ένα ποτήρι κρασί και μέσω του υπολογιστή να έρθουμε κοντά με αυτούς που αγαπάμε; Μπορούμε να ανταλλάξουμε ευχές, να μιλήσουμε για χαρούμενες στιγμές που έχουμε περάσει μαζί και να σχεδιάσουμε το πως θα ξαναβρεθούμε όταν όλο αυτό θα έχουν περάσει. Γιατί σίγουρα και αυτό θα περάσει!

Καλές γιορτές σε όλους!

Κείμενο: Μαρία Σκόρδου, ΜΕd / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (maroskordou@gmail.com / www.mariaskordou.gr)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: