Γονείς και Έφηβοι

Γονείς και Έφηβοι

Ξυπνάς ένα πρωί και η πόρτα του δωματίου είναι κλειστή, το ίδιο τραγούδι επαναλαμβάνεται δέκα φορές την τελευταία ώρα, έντονα ξεσπάσματα, μελαγχολία, μυστικισμός, απότομή αλλαγή διάθεσης και ατελείωτες ώρες στο κινητό. Μια ερώτηση έρχεται αμέσως στο μυαλό: “Μα που πήγε το παιδάκι μου;”

Το παιδάκι είναι κάπου εκεί, σε μια από τις πιο έντονες μεταβατικές περιόδους της ζωής του, την Εφηβεία.

«Εφηβεία» ονομάζουμε τη μεταβατική περίοδο στην ανάπτυξη του ανθρώπου, που μέσα από έντονες σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές, μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ώριμη ενήλικη ζωή. Οι σωματικές και οι συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενδοκρινικών μεταβολών και βομβαρδισμού των ορμονών που οδηγούν σε έντονες αλλαγές του τρόπου που ο έφηβος προσεγγίζει την οικογένεια, το σχολείο, τους συνομήλικους, την κοινωνία. Αυτήν την περίοδο αλλάζει και διαφοροποιείται ο τρόπος που βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους και βάζουν τους προσωπικούς τους στόχους.

Ακριβώς επειδή αυτή την περίοδο συντελούνται πολλές αλλαγές σε διαφορετικά επίπεδα, ο έφηβος νοιώθει και είναι πολύ ευάλωτος. Δεν είναι όπως πριν κι όλα είναι ρευστά και απροσδιόριστα. Αυτό δημιουργεί στους εφήβους άγχος, αγωνία και ανασφάλεια,καθώς επίσης πόνο, γιατί καλούνται να αποχωριστούν την παιδική τους ηλικία. Ζούνε ένα είδος πένθους για τον χαμό της παιδικής ελευθερίας και ανεμελιάς.                                    

Γονείς και Έφηβοι

Πως νιώθουν οι γονείς σε αυτές τις αλλαγές

Oι γονείς που προσπαθούν να δομήσουν τη ζωή των εφήβων έτσι ώστε να ταιριάζει στη δική τους ιδέα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, έρχονται σε αυτή την αναπτυξιακή φάση της ζωής των παιδιών τους να «απογονεοποιηθούν». Από γονείς ενός μικρού παιδιού, πρέπει να εξελιχθούν σε γονείς του μελλοντικού ενήλικα. Από εκεί που καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και τη ζωή του παιδιού τους, πρέπει τώρα να αφήσουν χώρο για τις επιλογές του εφήβου, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να είναι αντίθετοι σε αυτές.

Είναι σημαντικό σαν γονείς να σκεφτούμε για λίγο τη δική μας εφηβεία. Μπορούμε να θυμηθούμε αν νιώθαμε μετέωροι ανάμεσα στην παιδική και στην ενήλικη ζωή; Η σημερινοί έφηβοι είναι στην ίδια θέση, αν και για αυτούς οι πιέσεις και οι προκλήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι διαφημίσεις, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνουν μηνύματα στον έφηβο και επηρεάζεται αφάνταστα η ζωή του. Επίσης η ταχύτητα της εποχής μας του δημιουργεί μεγάλο άγχος.

Σημαντικό για τους έφηβους είναι να έχουν προσβάσιμους γονείς, δηλαδή γονείς που θα μπορούν να τους ακούσουν, χωρίς να τους κρίνουν και να είναι δίπλα τους, να τους οριοθετούν όπου χρειάζεται, ενώ παράλληλα να τους αφήνουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα. Ένας προσβάσιμος γονιός είναι και αυτός ο γονιός που θα στραφούν για να πάρουν πληροφορίες για τα θέματα που τους απασχολούν, κάτι που είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία, καθώς οι έφηβοι τείνουν να παίρνουν πληροφορίες από μη έγκυρες πηγές.

Χρειάζεται να μιλήσουμε ανοιχτά στους εφήβους για τις αξίες μας ακόμα και αν ξέρουμε ότι πιθανώς θα τις αμφισβητήσουν. Να είμαστε δίπλα τους όταν κάτι δεν πάει καλά και να τους βοηθάμε να μάθουν από την καλή και την κακή εμπειρία, χωρίς να τους υπερπροστατεύουμε. Είναι σημαντικό να τους βεβαιώνουμε ότι πάντα θα τους αγαπάμε ό,τι και να συμβεί, και ότι δεν θα τους εγκαταλείψουμε. Δεν πρέπει να τους υποτιμάμε, αλλά να τους μιλάμε σαν να είναι ενήλικες, να σεβόμαστε τις απόψεις τους και βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει όταν δεν εγκρίνεται κάτι που κάνει και ότι καταλαβαίνει πως είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ας δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα κάνουν οι έφηβοι. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι σαν γονείς να δώσουμε έμφαση τόσο στη δική μας αλλαγή, όση και στων εφήβων.

Κείμενο: Μαρία Σκόρδου, ΜΕd / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (maroskordou@gmail.com / www.mariaskordou.gr)
Φωτογραφίες: Pixabay

Για περισσότερα θέματα ψυχολογίας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: