Zoe Sugg – η YouTuber που κατέκτησε τον κόσμο

Zoe Sugg

Η Zoe Sugg (ή κατά κόσμο Zoella) είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα της δύναμης των social media στην εποχή μας. Ξεκίνησε να δημοσιεύει μικρά βίντεο στο YouTube, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ή θεματολογία σε μικρή ηλικία και σύντομα αγαπήθηκε από όλα τα κοριτσάκια της Αγγλίας αρχικά και μετέπειτα του κόσμου όλου. Σήμερα οι θαυμαστές της ξεπερνούν τα πολλά εκατομμύρια, ενώ η ίδια έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δεκαεννιάχρονη Zoe που κατοικεί στην Αγγλία, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό της blog και κανάλι στο YouTube με το όνομα Zoella. Ξεκίνησε να παρουσιάζει διάφορα θέματα όπως μόδα, μακιγιάζ, βόλτες με τους φίλους της – ότι μπορεί να απασχολεί ένα κορίτσι σε αυτή την ηλικία. Έγινε γνωστή μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η επιτυχία της ήταν μεγάλη. Η Zoe ξεκίνησε συνεργασίες με εταιρίες καλλυντικών, έγινε συγγραφέας, λάνσαρε δικές της σειρές και σήμερα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες της Αγγλίας – πριν ακόμη κλείσει τα 30!

Η απήχησή της στο νεανικό κοινό είναι τόσο μεγάλη, που όλο το στενό της περιβάλλον ήταν επόμενο να ακολουθήσει την ίδια… καριέρα! Έτσι, το αγόρι της (Alfie Deyes με εκατομμύρια ακόλουθους), ο αδελφός της, οι κολλητοί της φίλοι, η κουνιάδα της, ο γαμπρός της κ.α. κάνουν επιτυχημένη καριέρα στα social media – εκμεταλλευόμενοι τη φήμη της Zoe. Η ίδια διατηρεί ένα γραφείο μαζί με το αγόρι της, απ’ όπου διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις της. Όπως είναι αναμενόμενο, τα σκάνδαλα την ακολουθούν παντού. Έχει θερμούς υποστηρικτές, αλλά και «θανάσιμους» εχθρούς, αφού μόνο η αναφορά στο όνομά της συνεπάγεται χιλιάδες προβολές στο YouTube. Η αναφορά της σε θέματα όπως τις κρίσεις πανικού που περνάει την έχουν κάνει πιο προσιτή προς το ευρύ κοινό.

Zoe Sugg

Προσωπικά βρίσκω τη Zoe Sugg πολύ συμπαθητική. Έχει μια φιλική φυσιογνωμία, μιλάει καθαρά και έχει αίσθηση του στιλ. Δεν μπορώ όμως με τίποτα να βρω τον λόγο που έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη απήχηση και κατ’ επέκταση επιτυχία. Δεν ασχολείται με συγκεκριμένα θέματα, δεν είναι ιδιαίτερα συνεπής στις δημοσιεύσεις της και πολλές φορές έχει εκμεταλλευτεί τη φήμη της λανσάροντας ακριβά προϊόντα χαμηλής ποιότητας (γεγονός για το οποίο την έχουν «κράξει» ανελέητα). Το μόνο που μπορώ να παραδεχτώ είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο κορίτσι που καταφέρνει να πλασάρει τον εαυτό της σαν προϊόν και που μπόρεσε να διακριθεί στα social media την περίοδο που δεν το τολμούσαν πολλοί. Το σίγουρο είναι ότι η Zoe Sugg είναι μια επιτυχημένη γυναίκα που μας αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στην εποχή μας και πως ένα επιχειρηματικό μυαλό αρκεί για να προωθηθεί οποιοσδήποτε.

Το τελευταίο διάστημα, η φήμη της Zoe έχει αρχίσει να πέφτει. Ίσως επειδή πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στο YouTube, είτε γιατί η ίδια δεν είναι ιδιαίτερα συνεπής προς τους θαυμαστές της, το σίγουρο πάντως είναι ότι θα την βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμα στα social media, αφού η Zoe Sugg έχει ακόμα εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

www.zoella.co.uk

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη

Για περισσότερες προτάσεις και πρόσωπα που μπορεί να σε εμπνεύσουν, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: