Υγιεινές συνήθειες για ευτυχισμένα κατοικίδια

Υγιεινές συνήθειες για τους μικρούς μας φίλους

Πολλές από εμάς έχουμε κάποιο ζωάκι στο σπίτι μας που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας και της καθημερινότητάς μας. Θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο γι’ αυτό. Όπως κι εμείς, έτσι και οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται σωστή διατροφή και άσκηση για να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι. Μερικές υγιεινές συνήθειες για τα κατοικίδια μας, καθώς και σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε σχετικά με το φαγητό και το παιχνίδι τους, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Συγκεκριμένα γεύματα

Το ν’ αφήνουμε ένα πιάτο γεμάτο φαγητό για το σκυλάκι ή το γατάκι μας διαθέσιμο ολόκληρη την ημέρα δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όπως εμείς, έτσι κι αυτά είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν να φάνε περισσότερο απ’ όσο θέλουν ή χρειάζονται και η αύξηση βάρους τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους. Αν λείπουμε εκτός σπιτιού τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εύκολα οι μικροί μας φίλοι θα συνηθίσουν σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που μας εξυπηρετεί κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Επίσης, μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγχουμε τις ποσότητες τροφής που καταναλώνουν και θα εντοπίσουμε αμέσως μια μείωση στην όρεξή τους που μπορεί να προκαλείται από κάποια ασθένεια.

Φίλοι αλλά όχι τις ώρες φαγητού

Αν είμαστε από τις τυχερές που έχουμε και γάτα και σκύλο στο σπίτι, θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο να μην τρώνε συστηματικά ο ένας από το φαγητό του άλλου. Μια φορά στο τόσο δεν είναι κάτι ανησυχητικό, θα πρέπει όμως να έχουμε το νου μας να μη γίνεται τακτικά. Οι τροφές για σκύλους κι αυτές για γάτες περιέχουν τελείως διαφορετικά συστατικά, μιας και οι ανάγκες του κάθε μικρού μας φίλου είναι τελείως διαφορετικές. Για ν’ αποφύγουμε τους πειρασμούς, καλό θα είναι να έχουν διαφορετικά σημεία και ώρες για τα γεύματά τους.

Σκυλάκια στον κήπο

Σίγουρα κάποιες από εμάς ανησυχούμε και θυμώνουμε όταν το σκυλάκι μας διασκεδάζει στον κήπο σκάβοντας το χώμα ή τρώγοντας γκαζόν. Φοβόμαστε ότι μπορεί να πάθει κάτι, ή ότι δεν έφαγε αρκετά ή πιστεύουμε ότι είναι ανυπάκουο.
Στην περίπτωση του γκαζόν, εκτός αν ανήκει στο μικρό ποσοστό σκύλων που έχουν αλλεργία, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Φυσικά μιλάμε πάντα για γκαζόν και χορτάρι που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.
Στην περίπτωση που του αρέσει να σκάβει το χώμα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αν πρόκειται για κάποια ράτσα όπως τα τεριέ ή τα ντάχσχουντ των οποίων είναι στη φύση τους να σκάβουν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για έναν καθαρό κήπο είναι να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα του επιτρέπουμε να επιδοθεί στο αγαπημένο του παιχνίδι.
Αν όμως το σκυλάκι μας δεν ανήκει σε κάποια κυνηγητική ράτσα, τότε συνήθως με τον τρόπο του μας ζητάει λίγη περισσότερη άσκηση. Πιο συχνές ή πιο μεγάλες βόλτες πιθανότατα θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Παιχνίδια με τη μπάλα και περισσότερες ευκαιρίες να τρέξει στον κήπο θα βοηθήσουν επίσης. Όμως να μην ξεχάσουμε να επιβραβεύσουμε την καλή του συμπεριφορά στον κήπο τώρα που σταμάτησε να σκάβει!

Γατούλες σε κίνδυνο

Μπορεί σε όλες τις κλασσικές φωτογραφίες που απεικονίζουν γλυκούτσικα γατάκια να τα βλέπουμε να παίζουν μ’ ένα κουβάρι μαλλιού, στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους. Αν η γατούλα μας καταπιεί την αρχή του κουβαριού, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να καταπίνει περισσότερο νήμα με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μια μεγάλη ποσότητα στο στομάχι και τα έντερά της. Γι’ αυτό πάντοτε παιχνιδάκια ειδικά για γατούλες που είναι μελετημένα, ελεγμένα και ακίνδυνα.

Παπαγαλάκια σε δράση

Ακόμα και τα παπαγαλάκια μας χρειάζονται λίγη άσκηση μέσα στην ημέρα, γι’ αυτό ίσως ήρθε η ώρα ν’ ανοίξουμε την πόρτα από το κλουβάκι τους και να τ’ αφήσουμε να πετάξουν για μερικά λεπτά κάθε μέρα. Πάντοτε όμως θα πρέπει να είμαστε σίγουρες ότι το σπίτι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για τον ιπτάμενο φίλο μας: κλείνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες που οδηγούν έξω, τραβάμε τις κουρτίνες ώστε να μην έχουμε κάποιο ατύχημα στα τζάμια, σβήνουμε τους ανεμιστήρες οροφής και φυσικά φροντίζουμε τα μάτια της κουζίνας μας να είναι κρύα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιβλέπουμε αυτές τις σύντομες πτήσεις.

Διάβασε επίσης:

Κατοικίδια: Συμβουλές και προτάσεις για να υποδεχτούμε ένα σκυλάκι στο σπίτι μας

Κατοικίδια: Η σωστή προετοιμασία για ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι

Κατοικίδια: Σκυλάκι και διακοπές

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξ.
Φωτογραφία: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: