Γεννημένη στην Ιαπωνία το 1929, η Yayoi Kusama κατάλαβε από πολύ νεαρή ηλικία ότι ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια ζωγραφίζοντας ενάντια στη θέληση των γονιών της, οι οποίοι την κακομεταχειρίζονταν, αλλά τελικά της επέτρεψαν να σπουδάσει ζωγραφική. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να έχει παραισθήσεις στις οποίες ήταν περιτριγυρισμένη από άπειρα λουλούδια που της μιλούσαν. Αυτές οι παραισθήσεις, καθώς και τα δύσκολα παιδικά της χρόνια επηρέασαν σημαντικά το μετέπειτα έργο της.

Στα 27 της, πήρε τη γενναία απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, πράγμα καθόλου συνηθισμένο ή εύκολο εκείνη την εποχή και 3 χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής, ενώ παράλληλα άρχισε να επεκτείνει τη δημιουργικότητά της στη μουσική, το σχέδιο, την ποίηση και τη μόδα. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να γνωρίσει την επιτυχία που περίμενε και το έργο της δεν αναγνωρίστηκε όσο η ίδια θα ήθελε.
Αυτό επηρέασε την εύθραυστη πνευματική της υγεία και το 1977, σε ηλικία 48 ετών αποφάσισε να κλειστεί οικειοθελώς σε μια ψυχιατρική κλινική στο Τόκιο όπου διαμένει μέχρι και σήμερα, πάντοτε με τη θέλησή της, τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Το εργαστήριο τέχνης της, στο οποίο δουλεύει ακόμα πυρετωδώς έξι φορές την εβδομάδα για σχεδόν ολόκληρη την ημέρα, βρίσκεται απέναντι από την κλινική.

Το 1963 άρχισε να κατασκευάζει τις πρώτες της εγκαταστάσεις με τίτλο «Δωμάτιο στο Άπειρο» (Infinity Room) τις οποίες εξακολουθεί να δημιουργεί μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για εγκαταστάσεις σε μέγεθος δωματίου γεμάτες χρωματιστά φώτα που κρέμονται σε διάφορα σημεία και ύψη ενώ οι τοίχοι του δωματίου είναι καλυμμένοι με καθρέφτες που αντανακλούν τα φώτα δίνοντας στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι στέκεται σ’ ένα απέραντο, μαγικό δωμάτιο.

Σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη, με εκατομμύρια επισκεπτών να θαυμάζουν τα έργα της κάθε χρόνο και με μόνιμες εκθέσεις σε μουσεία τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο, η Yayoi Kusama κατάφερε επιτέλους να γευτεί την επιτυχία που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή. Κι ενώ τα έργα της πωλούνται σε δημοπρασίες για εκατομμύρια δολάρια, εκείνη εξακολουθεί να ζει στην ίδια ψυχιατρική κλινική, να ράβει τα ρούχα της μόνη της και να τρώει σούσι από το σούπερμάρκετ.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.