Ξιφίας στο φούρνο

ξιφίας στο φούρνο

Αν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτούς που δεν προτιμούν το ψάρι αν και γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ωφέλιμο είναι, τότε καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνω κάθε φορά που προσπαθώ να εισάγω κάποιο πιάτο με ψάρι στη μαγειρική μου. Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή (ξιφίας στο φούρνο) που είναι πανεύκολη και πάντοτε πετυχημένη. Και κυρίως νόστιμη!!

Ξιφίας στο φούρνο

(4 μερίδες – 240 θερμίδες ανά φιλέτο 100gr)

Υλικά

  • 4 φιλέτα ξιφία
  • ½ κούπα κρασί (κατά προτίμηση λευκό, αλλά και κόκκινο δεν πειράζει)
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε χοντρές φέτες)
  • χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι (κομμένο σε φέτες)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • μερικά κλωνάρια μαϊντανό (ψιλοκομμένα) ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο
  • μερικά κλωνάρια δυόσμο (ολόκληρα) ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο
  • 3-4 κλωναράκια σέλερι (κομμένα σε ραβδάκια)
  • σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

*μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε το μαϊντανό, το δυόσμο και το σέλερι με άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας φρέσκα ή αποξηραμένα
*το σκόρδο μπορεί να είναι σκόνη ή 1-2 σκελίδες κομμένες σε χοντρές φέτες
*ο ξιφίας μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο λιπαρό άσπρο ψάρι

everywomangr banner συνταγές

Μέθοδος

  1. Συγκεντρώνουμε και προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας.
  2. Σ’ ένα ταπεράκι, βάζουμε τη μουστάρδα, το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και το λαδάκι κι ανακατεύουμε με το σύρμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις φέτες λεμονιού και τα μπαχαρικά/καρικεύματα που έχουμε επιλέξει κι ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι αυτή τη φορά.
  4. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα ξιφία μας, τα στεγνώνουμε πιέζοντας ελαφριά πάνω τους λίγο χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε μέσα στο τάπερ.
  5. Κλείνουμε το καπάκι και τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν κάποιες ώρες. Αν δεν έχουν καλυφθεί εξολοκλήρου από τη σάλτσα, τότε ενδιάμεσα τους αλλάζουμε πλευρά.*
  6. Αφού μαρινάρουμε τα φιλέτα μας, τα βάζουμε σ’ ένα βαθύ ταψάκι ή πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με μερική ή ολόκληρη τη σάλτσα μας.
  7. Καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.
  8. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα.

* Το πιο εύκολο είναι να τα ετοιμάσουμε από το βράδυ και να τ’ αφήσουμε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

* Εναλλακτικά, μπορούμε να μαρινάρουμε τα φιλέτα ξιφία σας σε μια σφραγισμένη σακουλίτσα.

* Αν τα φιλέτα μας είναι κατεψυγμένα, τα αποψύχουμε πριν τα μαρινάρουμε.

Πρόταση
Ο ξιφίας στο φούρνο ταιριάζει με φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα και βραστά καροτάκια.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής για ξιφία στο φούρνο βήμα – βήμα:

ξιφίας στο φούρνο | βήμα 1
ξιφίας στο φούρνο | βήμα 2
ξιφίας στο φούρνο | βήμα 3
ξιφίας στο φούρνο | βήμα 4

Παρακάτω θα βρείτε και μια κάρτα με τα υλικά και τα βασικά βήματα της συνταγής. Μπορείτε να την εκτυπώσετε και να την κρατήσετε στο ντοσιέ των συνταγών σας.

κάρτα ξιφίας στο φούρνο

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: