Αγαπώ τις σούπες, νομίζω πως πλέον το ξέρετε όλες σας. Μου αρέσει να τις τρώω για κυρίως γεύμα, για σνακ, μου αρέσει να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις και κυρίως λατρεύω να τις μαγειρεύω. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για μια πλούσια σε γεύση σούπα με κύριο συστατικό της το ψητό κουνουπίδι. Ναι, καλά διαβάσατε: όταν το κουνουπίδι ψηθεί στο φούρνο αποκτά μια πιο γλυκιά, πιο ζεστή γεύση δίνοντας στη σούπα μας τη μοναδική βελούδινη υφή της και το υπέροχο άρωμά της. Τι λέτε, θα τη δοκιμάσετε;
Βελούδινη σούπα με ψητό κουνουπίδι
(6 μερίδες, περίπου 220 θερμίδες η μερίδα)

Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
- 1+1 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών
- 1 κούπα γάλα (ζωικό ή φυτικό)
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia) με χαμηλά λιπαρά
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα και το αλεύρι με μια κούπα παχύρευστη κρέμα γάλακτος
Προαιρετικά (προσθέτουμε 70 θερμίδες σε κάθε μερίδα)
- 6 φέτες προσούτο
- ¼ της κούπας κουκουναρόσπορο
Μέθοδος
Κόβουμε το κουνουπίδι σε «δεντράκια», το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας λάδι.
Ψήνουμε το κουνουπίδι σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να πάρει κατά τόπους ένα καστανό χρώμα.

Το αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και το ψητό κουνουπίδι στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Όταν αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να γίνει πολύ μαλακό.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το τυρί κρέμα σε μεγάλους κύβους και με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός, χτυπάμε πολύ καλά το γάλα με το αλεύρι. Όταν η σούπα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε τους κύβους του τυριού και το μείγμα του γάλακτος (ή την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα και βγάζουμε από τη φωτιά.
Με το μπλέντερ χειρός, πολτοποιούμε τη σούπα ώστε στο τέλος να έχει μια βελούδινη, ομοιόμορφη υφή.
Εναλλακτικά, αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λίγο και τη μεταφέρουμε σε δόσεις στο μπλέντερ όπου την πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή πριν τη μεταφέρουμε και πάλι στην κατσαρόλα.
Τη σερβίρουμε ζεστή.

Πρόταση
Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μια φέτα προσούτο και μερικούς κουκουναρόσπορους που έχουμε καβουρντίσει ελαφρώς στο τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο.
Προσοχή: όταν οι κουκουναρόσποροι αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τους αφαιρούμε αμέσως από το τηγάνι και τους αφήνουμε να κρυώσουν σ’ ένα πιάτο. Αν τους αφήσουμε στο τηγάνι θα εξακολουθήσουν να ψήνονται και τελικά θα καούν κι ας μην είναι στη φωτιά.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.