Στη μαγειρική, δεν υπάρχει πιο σημαντικό συστατικό από το αλάτι. Εκτός από το ότι αποτελεί μία από τις τέσσερις βασικές γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, πικρό, ξινό), το αλάτι δίνει στην τροφή άρωμα, που είναι αναπόσπαστο μέρος της γεύσης. Με απλά λόγια δηλαδή κάνει το φαγητό πιο νόστιμο!
Όταν λέμε αλάτι εννοούμε το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι, σωστά; Ή μήπως όχι;
Μια βόλτα στο διάδρομο με τα μπαχαρικά και βρίσκουμε διάφορες ποικιλίες αλατιού σε λεπτές αλεσμένες σκόνες ή σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια, σε διαφορετικές αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, λευκό, μαύρο, κόκκινο, ροζ του τριαντάφυλλου, κόκκινο ερυθρό και γκρι της θάλασσας.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές ποικιλίες που αξίζει να έχουμε στην κουζίνα μας.
Το επιτραπέζιο αλάτι – το πιο συνηθισμένο – συλλέγεται από εναποθέσεις αλατιού που βρίσκονται υπόγεια. Είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένο και λεπτόκοκκο, με ακαθαρσίες και ιχνοστοιχεία που αφαιρούνται στη διαδικασία.
Το αλάτι Koshering – ή αλλιώς Kosher, είναι πιο χοντρό και κοκκώδες από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Το μεγάλο μέγεθος κόκκων του το καθιστά ιδανικό για να πασπαλίζεται πάνω από κρέας, όπου απελευθερώνει μια εκπληκτική γεύση. Το αλάτι Kosher διαλύεται επίσης γρήγορα, καθιστώντας το ένα τέλειο αλάτι για όλες τις χρήσεις.
Θαλασσινό αλάτι – συλλέγεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό, είναι συνήθως ακατέργαστο και πιο χονδρό από το επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει επίσης στοιχεία ορυκτών, όπως ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο, που δίνουν στο θαλασσινό αλάτι ένα πιο σύνθετο προφίλ γεύσης.
Αλάτι Ιμαλαΐων – από τους διαφορετικούς τύπους αλατιού, το αλάτι των Ιμαλαΐων είναι η πιο αγνή μορφή αλατιού στον κόσμο και συλλέγεται με το χέρι από αλατωρυχεία στα βουνά των Ιμαλαΐων στο Πακιστάν. Το χρώμα του κυμαίνεται από υπόλευκο έως βαθύ ροζ. Η περιεκτικότητα του σε μέταλλα δίνει μια πιο δυνατή γεύση, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ιδανικά ως αλάτι μαγειρέματος.
Γκρι αλάτι – ή αλλιώς το αλάτι της Κελτικής θάλασσας, συλλέγεται από τον πυθμένα των λιμνών στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας. Οι χοντροί κόκκοι του γκρι αλατιού είναι ιδανικοί τόσο για μαγείρεμα όσο και για ψήσιμο ψαριού ή κρέατος.
Για να δώσουμε ένα πιο ξεχωριστό άρωμα στο φαγητό μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας δικά μας μείγματα αλατιών με μυρωδικά. Το ανακάτεμα διαφόρων αλατιών με μυρωδικά δημιουργεί ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα που μπορεί να απογειώσει κάθε συνταγή. Πόσο εύκολο είναι όμως να αρωματίσουμε το αλάτι μας;
Πραγματικά είναι πανεύκολο και το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
Συγκεντρώνουμε τα μυρωδικά και το αλάτι της επιλογής μας σε αναλογία 2 προς 1 (2 μέρη μυρωδικά, 1 μέρος αλάτι).
Βάζουμε τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέθουμε ή αναμειγνύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μια καθαρή επιφάνεια για μία νύχτα μέχρι να στεγνώσει.
Βάζουμε το αρωματισμένο μας αλάτι σε ένα μύλο ή σακκουλάκι που να ασφαλίζει για να διατηρήσουμε το άρωμά του.
Ενδιαφέροντες και αγαπημένοι συνδυασμοί είναι ξερά πέταλα τριαντάφυλλου με αλάτι Ιμαλαίων, δενρολίβανο/θυμάρι με θαλασσινό αλάτι, λεβάντα/δενρολίβανο ή λεμόνι με αλάτι Kosher και μαιντανός με γκρι αλάτι. Δοκιμάστε τους!
Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.