“Βάλε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα σε εσένα”. Όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς, σου ανακοινώνουν ότι σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας, οι επιβάτες πρέπει να τοποθετούν τη δική τους μάσκα οξυγόνου πρώτα, πριν βοηθήσουν κάποιον άλλον”. Αυτή θα λέγαμε ότι είναι η καλύτερη μεταφορά για την αυτοφροντίδα. Ένας αναίσθητος γονιός είναι ένας γονιός που δεν μπορεί να βοηθήσει!
Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχει πιέσει τον εαυτό σου στα όρια του; Πόσες φορές έχεις αφήσει τις ανάγκες σου στην άκρη, ακόμα και ας είσαι εξαντλημένη; Και πόσες φορές έχεις πει “Ναι” όταν στην πραγματικότητα θα ήθελες να πεις “ Όχι, όχι σήμερα”;
Ως γονείς, προτεραιότητα μας είναι η φροντίδα του παιδιού. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι γυρίζοντας κουρασμένοι από τη δουλειά, χρειάζεται να ξαναγεμίσουμε, να έχουμε ακόμα ενέργεια για λίγο παιχνίδι, για λίγο ακόμα διάβασμα.
Τα παιδιά μάς χρειάζονται αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ. Το κλείσιμο του σχολείου, η καραντίνα, ο διαφορετικός τρόπος ζωής με την ανασφάλεια να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις και η επιστροφή τους στον έξω κόσμο που έχει αλλάξει, είναι γι’ αυτά – όπως και για εμάς – μια νέα πρόκληση. Η ψυχική υγεία των παιδιών στην εποχή μας γίνεται προτεραιότητα, καθώς το τραύμα των προηγούμενων μηνών είναι ανοιχτό και χρειάζεται φροντίδα.
Ως γονείς παίζουμε σημαντικό ρόλο στο τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών μας. Αλλά το να προσέχουμε μόνο τη δική τους ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δική μας. Η καλύτερη φροντίδα για τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι πρώτ’ απ’ όλα η δική μας φροντίδα. Και όχι, δεν είναι εγωιστικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας! Αν και είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται πολύ, λίγοι γονείς την κάνουν πράξη.
Ένας καλός τρόπος για να αρχίσει η φροντίδα είναι να δίνουμε στον εαυτό σου την άδεια να εστιάσουμε σε εμάς, ακόμα και αν είναι μόνο για μια μέρα!
Αρχικά μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες δραστηριότητες μας γεμίζουν. Η ενασχόληση με το κινητό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση είναι δραστηριότητες που γεμίζουν το χρόνο, αλλά δεν αναπληρώνουν την ενέργειά μας. Αντίθετα, το να πάμε ένα περίπατο ή για τρέξιμο ή να καθίσουμε κάπου ήσυχα μέσα στη φύση, είναι δραστηριότητες που μας δίνουν ενέργεια να συνεχίσουμε.
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα όριά μας. Όταν έχουμε κουραστεί, δεν πειράζει να ζητήσουμε βοήθεια και να μοιραστούμε αρμοδιότητες. Το να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και να βάζουμε τη δική μας φροντίδα σε προτεραιότητα δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Όταν καταφέρουμε να φέρουμε τον εαυτό μας στο κέντρο της φροντίδας μας, τότε μπορούμε να γίνουμε πιο σταθεροί γονείς για τα παιδιά μας.
Το να είμαστε σε επίγνωση σημαίνει να είμαστε παρόντες, να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, χωρίς να τα κρίνουμε.
Ζήσε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα χωρίς να σκέφτεσαι τι είναι επόμενο στη λίστα.
Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είναι σημαντικό να εστιάζεις σε εσένα, να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους και φυσικά μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
Δες τι είναι σημαντικό για εσένα και την οικογένεια σου και βάλε στο πρόγραμμα και χρόνο για εσένα.
Πάρε βαθιές ανάσες και παρατήρησε τις σκέψεις στο μυαλό σου και που σε πάνε αυτές. Άκουσε την αγαπημένη σου μουσική.
Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας και εμάς. Έτσι, θα μάθουν πώς να διαχειρίζονται το δικό τους άγχος, θα μάθουν να εστιάζουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Κείμενο: Μαρία Σκόρδου, ΜΕd / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (maroskordou@gmail.com / www.mariaskordou.gr)
Φωτογραφία: Unsplash
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.