Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια

Μπορεί να έχουμε ήδη μιλήσει για τους τοξικούς φίλους, τι γίνεται όμως όταν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση με το σύντροφό μας; Δυστυχώς για εμάς, οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού γύρω μας και ίσως πολύ πιο κοντά μας απ’ ότι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Αν λοιπόν έχεις αμφιβολίες, μήπως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθείς εάν βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση;

Όλες μας έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ένας σύντροφος που αλλιώς τον φανταζόμασταν και αλλιώς μας βγήκε… Κι αυτή είναι η μαγική λέξη: Φανταζόμασταν! Πόσες φορές δεν μείναμε σε μια σχέση που δεν μας έκανε καλό, απλά γιατί φανταζόμασταν ότι τα πράγματα θα φτιάξουν;

Για να δούμε όμως εάν βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση, θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να σταματήσουμε να φανταζόμαστε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια. Εάν δεν μπορούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που αισθανθήκαμε ευτυχισμένες και ασφαλείς δίπλα στο σύντροφό μας, εάν έχουμε αρχίσει να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας, εάν η σχέση μας είναι μόνο δράμα, δράμα, δράμα, τότε ίσως να έχουμε δίπλα μας έναν τοξικό άνθρωπο.

Σε μια σχέση δεν θα έπρεπε να αισθανόμαστε άσχημα όλη την ώρα. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές απογοήτευσης, θυμού και στενοχώριας. Αν όμως οι συνθήκες αυτές είναι συνεχείς, ίσως θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μας δεν μας κάνει καλό.

Κάτι άλλο που προδίδει μια τοξική σχέση είναι η διαρκής αίσθηση «μην την πατήσουμε»! Μα αν χρειάζεται να κρυβόμαστε ή να φοβόμαστε να πούμε ελεύθερα τη γνώμη μας, πόσο καλό κάνουμε στον εαυτό μας; Ένας σύντροφος που διαρκώς προσπαθεί να μας μειώσει ή να μας προσβάλλει είναι δυνατό να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας.

Στη σχέση μας θα πρέπει να αισθανόμαστε ελεύθερες να εκφραστούμε, να δοκιμάσουμε, να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να φοβόμαστε να πούμε ΟΧΙ και χωρίς να κρατάμε σκορ με τα λάθη ή τις αποτυχίες μας. Ο σύντροφός μας είναι δίπλα μας για να μας στηρίζει και όχι για να μας επιπλήττει διαρκώς με την παραμικρή αφορμή. Το να υποτιμάται κάθε μας πρόβλημα («Εγώ έχω περάσει χειρότερα») ή να επισημαίνεται κάθε μας αποτυχία («Στο είχα πει ότι δεν θα τα καταφέρεις!») δεν μας βοηθάει να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια

Κάτι που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε είναι εάν όλη η προσπάθεια γίνεται μόνο από εμάς και δεν υπάρχει καμία διάθεση αλλαγής από το σύντροφό μας. Και τι γίνεται όταν αισθανθούμε ότι εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια; Καμία σχέση – μα καμία όμως – δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Αν φτάσουμε στο σημείο να μην προσπαθούμε πια γιατί «ποιος ο λόγος άλλωστε;» τότε ίσως έχουμε φτάσει στο τέλος της κοινής μας διαδρομής.

Φυσικά, ένας άνθρωπος με τοξική συμπεριφορά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Τραύματα του παρελθόντος, άσχημες εμπειρίες και αποτυχημένες σχέσεις μπορεί να έχουν πικράνει το σύντροφό μας, ο οποίος με τη σειρά του μεταφέρει όλα του τα συναισθήματα σε εμάς. Όλα λοιπόν μπορούν να διορθωθούν αρκεί και οι δύο πλευρές να έχουν τη διάθεση και να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή. Ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος, επώδυνες συζητήσεις και επισκέψεις σε ειδικούς, με σκληρή δουλειά όμως είναι δυνατό να διορθωθεί μια τοξική σχέση.

Αρκεί να μπορέσουμε να δούμε αν οι προσπάθειές μας καρποφορούν ή αν απλά έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε παρακάτω.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: