Το πάνω χέρι στη σχέση

Το πάνω χέρι στη σχέση

Ακούω συχνά γύρω μου για «το πάνω χέρι σε μια σχέση». Φίλοι που καμαρώνουν ότι έχουν το πάνω χέρι σε μια σχέση και φίλοι που παραπονιούνται ότι το παραχώρησαν στον σύντροφό τους άθελά τους. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: τι είναι τελικά «το πάνω χέρι σε μία σχέση»; Μήπως πρόκειται για κάποιο βραβείο (σαν το Όσκαρ) που δίνεται κάθε χρόνο σε εκείνους που με κόπο κατάφεραν να το κατακτήσουν; Και που φυσικά, μετά την απόκτησή του, φροντίζουν να το διατυμπανίζουν παντού και να περηφανεύονται; Και γιατί όσοι δεν καταφέρουν να «βραβευτούν» παραπονιούνται και αισθάνονται αδικημένοι;

Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πάει ποτέ σε κανένα φιλικό σπίτι και να δω αυτό το πολυπόθητο βραβείο να μοστράρεται πάνω σε κάποιο τζάκι ή βιτρίνα. Οπότε, μάλλον δεν πρόκειται για ένα γυαλιστερό βραβείο που απονέμεται σε μια φανταχτερή τελετή… Σωστά; Το μόνο που μπορώ να υποθέσω, είναι ότι «το πάνω χέρι στη σχέση» είναι ένα ανύπαρκτο βραβείο που ο καθένας μπορεί να απονείμει στον εαυτό του, απλά και μόνο με το να το αποφασίσει.

Έχουμε λοιπόν αυτούς που αποφασίζουν ότι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στη σχέση και κάνουν τα πάντα για να πείσουν τον εαυτό τους ότι το κατάφεραν. Συνήθως πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης, που παράλληλα αποτελεί και μείωση του συντρόφου τους. Η δε διάδοση με υπερηφάνεια ότι τα κατάφεραν, αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη τους για επιβεβαίωση και την χαμηλή αυτοπεποίθησή τους.

Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι ο/η σύντροφός τους είναι διατεθειμένος/η να παραδώσει αυτό το προνόμιο; Και γιατί να το κάνει άραγε αυτό; Από αγάπη; Ή μήπως από ανωτερότητα;

Αλήθεια, ακόμη δεν έχω καταλάβει για ποιόν λόγο γίνεται τέτοια μάχη για «το πάνω χέρι στη σχέση». Ίσως αν βγάζαμε αυτή την ταμπέλα, κάθε ζευγάρι θα μπορούσε να απολαύσει την κοινή του ζωή όπως αισθάνεται πιο άνετα. Με συμβιβασμούς, υποχωρήσεις, ακόμη και τσακωμούς… που όλα είναι φυσικό να συμβαίνουν μεταξύ δύο συντρόφων. Κι αν ένας από τους δύο επιλέγει να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αδύναμος; Ή ότι ο άλλος έχει το πάνω χέρι; Όλα είναι σχετικά με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός – αλλά κυρίως όλα είναι επιλογές.

Εγώ έχω αποφασίσει ότι δεν θέλω να έχω «το πάνω χέρι στη σχέση» μου (ακόμη και όταν το έχω μερικές φορές). Το να βρίσκεσαι σε μια σχέση θέλει διαρκή προσπάθεια και δουλειά και το σίγουρο είναι ότι δεν μου χρειάζεται κανένα γυαλιστερό αγαλματάκι για να με επιβεβαιώσει. Άλλωστε, έχω μαζέψει ένα σωρό άλλα διακοσμητικά από ταξίδια και γιορτές γεμάτα πραγματικές αναμνήσεις.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Death to Stock Photos

Για περισσότερα θέματα ψυχολογίας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: