Είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι μεγάλη ευχαρίστηση όταν το σπίτι μας είναι καθαρό. Είμαι όμως ακόμα πιο σίγουρη πως θα συμφωνήσετε ότι αυτό που δεν είναι καθόλου μεγάλη ευχαρίστηση είναι το καθάρισμά του. Αλλά, δυστυχώς, μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αυτοκαθαριζόμενα σπίτια, το σπίτι μας θα εξακολουθήσει να είναι καθαρό μόνο αφού το έχουμε καθαρίσει. Δηλαδή θα έχουμε ξοδέψει άπειρες ώρες φασίνας και θα έχουμε λιώσει τα χεράκια μας, σωστά; Θα πω πως από μένα είναι όχι – δηλαδή ναι στο καθαρό σπίτι, αλλά όχι στο καθάρισμα που παίρνει ένα Σαββατοκύριακο για να ολοκληρωθεί. Και πως γίνεται αυτό θα αναρωτηθείτε. Α! έχω μια πολύ σοβαρή θεωρία που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, την οποία όταν έκανα πράξη είδα πως έχει πραγματικά αποτελέσματα.
Η θεωρία μου για το καθάρισμα
Αν το καλοσκεφτούμε, στην πραγματικότητα οι δουλειές του σπιτιού χωρίζονται σε τρία στάδια που πρέπει να γίνονται πάντα με την ίδια σειρά. Αν κάτι δε γίνει σωστά στο πρώτο στάδιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν στο επόμενο και ούτω καθεξής.

1ο στάδιο: Ξεκαθάρισμα
Μόνο αν έχει προηγηθεί ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το καθάρισμα που ακολουθεί. Και όταν λέω ξεκαθάρισμα, εννοώ να ξεφορτωθούμε οτιδήποτε έχει φτάσει πλέον να είναι εκτός ελέγχου στο σπίτι της καθεμιάς μας. Είτε αυτά είναι άπειρα ρούχα (κυρίως μπλουζάκια, καλά δε λέω;), είτε αμέτρητα άδεια βαζάκια, χάρτινες σακούλες, φλυτζάνια του καφέ ή κούπες, είτε βουνά από παιχνίδια των παιδιών… οτιδήποτε έχουμε σε τόσο μεγάλη ποσότητα που δε χρειαζόμαστε και που πραγματικά δε χωράει πλέον στο σπίτι μας.

2ο στάδιο: Συγύρισμα
Εδώ αναφέρομαι στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού: στρώσιμο κρεβατιού, πλύσιμο των πιάτων, άδειασμα της καρέκλας που ακουμπάμε τα φορεμένα ρούχα στην κρεβατοκάμαρα. Αυτές οι δουλειές πρέπει να γίνονται καθημερινά, ακόμα και τις ημέρες που τρέμουν τα ποδαράκια μας από την ορθοστασία ή που κλείνουν τα ματάκια μας πριν καν καθίσουμε στον καναπέ. Κι αυτό για έναν πολύ σημαντικό λόγο: τελικά θα τις φορτωθούμε διπλές την επόμενη μέρα ή τριπλές την παρεπόμενη.
Τώρα θα μου πείτε πως, καλά όλα αυτά αλλά ποιος έχει χρόνο για τόσες δουλειές κάθε μέρα. Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση: πόση ώρα νομίζετε πως κάνετε να στρώσετε το κρεβάτι σας; Ή να αδειάσετε το πλυντήριο πιάτων; Εγώ έκοβα το κεφάλι μου πως το στρώσιμο του κρεβατιού μου έπαιρνε τουλάχιστον ένα τέταρτο, ενώ το να αδειάσω το πλυντήριο και να βάλω τα πιάτα στη θέση τους ήταν μια μισάωρη δουλειά. Γι’ αυτό με χρονομέτρησα και σας πληροφορώ ότι τελικά, χωρίς βιασύνες, στρώνω το κρεβάτι σε μόλις τέσσερα λεπτά, ενώ τελειώνω με το πλυντήριο πιάτων σε εννιά. Για χρονομετρηθείτε κι εσείς… πολύ πιθανό να είστε ακόμα πιο γρήγορες. Και τώρα ξαφνικά οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού δεν παίρνουν και τόση πολύ ώρα, έτσι δεν είναι;

3ο στάδιο: Καθάρισμα
Και πάμε σε αυτό καθ’ αυτό το καθάρισμα, που όλες μας μισούμε και που όμως αν έχουμε ακολουθήσει τα προηγούμενα δύο στάδια τελικά δεν είναι τόσο χρονοβόρο όσο νομίζαμε. Γιατί η αλήθεια είναι πως αν πλύνουμε τα πιάτα και τα ταψιά τριών ημερών, δεν είναι στην πραγματικότητα καθάρισμα κι ας χάσαμε μια ώρα για να τα τρίψουμε.
Όταν λέμε καθάρισμα εννοούμε ξεσκόνισμα, σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Εκτός κι αν μένετε σε κάποια έπαυλη με δέκα κρεβατοκάμαρες και τρία σαλόνια, το καθάρισμα από μόνο του δεν παίρνει και τόση πολύ ώρα, όχι αν δεν υπάρχουν άσχετα πράγματα που δεν έχουν θέση απλωμένα παντού (1ο στάδιο) και αν το σπίτι είναι τακτοποιημένο (2ο στάδιο). Γιατί αν στρώνω το κρεβάτι μου και βάζω τα φορεμένα ρούχα στα άπλυτα κάθε μέρα, είναι σαν να καθαρίζω την κρεβατοκάμαρα, ενώ αν πλένω τα πιάτα κάθε βράδυ, είναι σαν να καθαρίζω την κουζίνα μου. Και φυσικά όταν έρθει η ώρα, το καθάρισμα σε κάθε ένα από αυτά τα δωμάτια δε θα μου πάρει παρά μόλις μερικά λεπτά.
Υπενθύμιση
Εδώ απευθύνομαι σε όσες από εσάς δε μένετε μόνες: όπως ακριβώς μοιράζεστε το σπίτι με άλλους, καλό είναι να μοιράζεστε και το καθάρισμά του σε όλα τα στάδια. Δεν ωφελεί σε τίποτα να ξεκαθαρίζουμε το συρτάρι τις κουζίνας αν κάποιος άλλος μέσα στο σπίτι εξακολουθεί να ρίχνει μέσα λαστιχάκια, καταλόγους και ξυλάκια από το κινέζικο. Φυσικά δε χρειάζεται να κάνουν όλοι τις ίδιες δουλειές, ούτε καν τόσες όσες κάνουμε εμείς, αλλά σκεφτείτε πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να τακτοποιήσουμε μέσα στα εννιά λεπτά που ξοδεύουμε για να αδειάσουμε το πλυντήριο πιάτων αν αυτό το αναλάβει κάποιος άλλος μέσα στο σπίτι από σήμερα!
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.