Το αντηλιακό και τα επτά «θανάσιμα» αμαρτήματα

Το αντηλιακό και τα επτά «θανάσιμα» αμαρτήματα

Μπορεί να ακούγεται υπερβολή, αν ρωτήσουμε το δέρμα μας όμως, σίγουρα θα μας επιβεβαιώσει ότι το να μη χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό, χειμώνα-καλοκαίρι είναι πράγματι ένα θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό κι εμείς σαν καλά κορίτσια που είμαστε κι επειδή θέλουμε ένα υγιές και όμορφο δέρμα, βάζουμε ευλαβικά το αντηλιακό μας. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν το βάζουμε σωστά. Γιατί τι να μας κάνει και το αντηλιακό από μόνο του αν εμείς δεν ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία εφαρμογής του;

Για να δούμε λοιπόν τα επτά μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνουμε σε σχέση με τα αντηλιακά ώστε να τα διορθώσουμε από αύριο κιόλας.

1 – Ελέγχουμε μόνο το δείχτη προστασίας του

Όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό, για να είμαστε απόλυτα καλυμμένες, πρέπει στη συσκευασία του να αναγράφεται όχι μόνο ο δείχτης προστασίας του (SPF) αλλά και ότι παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB (broad spectrum).

2 – Δε βάζουμε αρκετό

Το αντηλιακό είναι ένα από τα προϊόντα στα οποία δεν πρέπει να κάνουμε τσιγκουνιές. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αρκετό ώστε να καλύψουμε γενναιόδωρα όλα τα σημεία του προσώπου και του σώματός μας.

Υπενθύμιση: δεν πρέπει να ξεχνάμε σημεία όπως το σβέρκο, τα αυτιά ή τα χείλη μας.

Το αντηλιακό και τα επτά «θανάσιμα» αμαρτήματα

3 – Η μορφή του αντηλιακού επηρεάζει την ποσότητα που χρειαζόμαστε

Το κάθε αντηλιακό, ανάλογα με τη μορφή του, χρειάζεται διαφορετική ποσότητα κατά την εφαρμογή του αν θέλουμε να προστατεύσουμε σωστά το δέρμα μας. Συνήθως όταν το αντηλιακό μας είναι σε μορφή στικ ή σπρέι δε χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα λόγω της αραιωμένης σύνθεσής του που μας ξεγελά. Τα αντηλιακά σε μορφή λοσιόν ή κρέμας είναι πιο παχύρευστα συνεπώς είναι πιο εύκολο να υπολογίσουμε πόσο χρησιμοποιήσαμε.

4 – Πιστεύουμε ότι τα «μελαχρινάκια» δε χρειάζονται αντηλιακό

Η αντίληψη του όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα μας τόσο λιγότερο (ή καθόλου) αντηλιακό χρειαζόμαστε, είναι ένας μεγάλος μύθος. Μπορεί τα σκουρόχρωμα δέρματα να είναι πιο δύσκολο να καούν από τον ήλιο, όμως χωρίς αντηλιακό δεν προστατεύονται από τις υπεριώδης ακτίνες – ακριβώς όπως και τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

5 – Μπορούμε να το κρατήσουμε μέχρι να τελειώσουμε το μπουκάλι

Πολλά αντηλιακά αναγράφουν την ημερομηνία λήξης τους στη συσκευασία τους. Αν το δικό μας αντηλιακό δεν έχει ημερομηνία λήξης τότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε το πολύ μετά από δύο-τρία χρόνια από την ημερομηνία που το αγοράσαμε. Εννοείται ότι θα πρέπει να το έχουμε αποθηκεύσει σωστά μέχρι τότε.

Το αντηλιακό και τα επτά «θανάσιμα» αμαρτήματα

6 – Δεν εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας τη σωστή ώρα

Κάτι που πολλές από εμάς δε γνωρίζουμε είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να ενεργοποιηθούν τα συστατικά ενός αντηλιακού από την ώρα της εφαρμογής του. Φροντίζουμε λοιπόν να βάζουμε πάντα το αντηλιακό μας περίπου τριάντα λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο.

7 – Δεν το ανανεώνουμε αρκετά συχνά

Κανένα αντηλιακό δε διατηρείται στο δέρμα μας για όση ώρα είμαστε στον ήλιο. Όλα μα όλα ανεξαιρέτως τα αντηλιακά χρειάζονται ανανέωση. Δεν έχει σημασία αν έχουν υψηλό ή χαμηλό δείκτη προστασίας, αν είναι αδιάβροχα ή όχι, αν είναι σε μορφή λοσιόν ή κρέμας. Συνήθως η συχνότητα που πρέπει να γίνεται αυτή η ανανέωση αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο ώρες. Όταν έχουμε κολυμπήσει ενδιάμεσα, ακόμα συχνότερα.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: