Το Άγιο Πάσχα και οι πασχαλινές παραδόσεις μας

Το Άγιο Πάσχα και οι πασχαλινές παραδόσεις μας

Η πασχαλινή περίοδος αποτελούσε πάντα την ομορφότερη γιορτή του χρόνου για μένα προσωπικά. Αν και λατρεύω τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα έχει μια ιδιαίτερη θέση μέσα στην καρδιά μου. Την Μεγάλη Εβδομάδα, επισκέπτομαι συχνά την εκκλησία, ενώ την ημέρα της Αναστάσεως, αισθάνομαι ότι γιορτάζω μια καινούργια αρχή γεμάτη υποσχέσεις – σαν άλλη Πρωτοχρονιά.

Η γιορτή του Πάσχα είναι στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία και τις παραδόσεις της χώρας μας και κάθε μια από εμάς επιλέγει να τη γιορτάσει με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της. Μου αρέσει το γεγονός ότι την ημέρα του Πάσχα μαζεύεται όλη η οικογένεια και γιορτάζει με χαρά και καλή διάθεση. Μου αρέσει που τα τηλεοπτικά κανάλια γεμίζουν το πρόγραμμά τους με ιστορικές και θρησκευτικές ταινίας – και φυσικά τη γνωστή σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που είναι πλέον κομμάτι της «παράδοσής» μας!

Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ από πού προέρχονται όλες αυτές οι παραδόσεις της χώρας μας; Γιατί άραγε βάφουμε αυγά και τα τσουγκρίζουμε την ημέρα του Πάσχα, γιατί διακοσμούμε με λαγουδάκια το σπιτικό μας και γιατί ανάβουμε πυροτεχνήματα την ημέρα της Αναστάσεως;

Κάποιες ελληνικές παραδόσεις θα δούμε μαζί παρακάτω:

Βαμμένα κόκκινα αυγά

Το έθιμο λέει ότι τη Μ. Πέμπτη βάφουμε τα αυγά με κόκκινη μπογιά που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Φυσικά, όσο περνούν τα χρόνια, η παράδοση αυτή έχει αποκτήσει ένα πιο μοντέρνο ύφος και οι νοικοκυρές πλέον βάφουν τα αυγά με διάφορα χρώματα και τα στολίζουν με αυτοκόλλητα ή χαλκομανίες. Την ημέρα εκείνη, ημέρα πένθους για τη χριστιανοσύνη, δεν επιτρέπεται να κάνουμε καμία άλλη δουλειά στο σπίτι. Γιατί όμως βάφουμε αυγά; Σύμφωνα με πολλές εκδοχές της ιστορίας, υπάρχει κάποιο πρόσωπο που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά (το πρόσωπο διαφέρει από τόπο σε τόπο) που αμφισβήτησε την Ανάσταση του Κυρίου και τότε τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η Παναγία άφησε κάτω από τον Σταυρό ένα καλάθι με αυγά που βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα του Χριστού. Όποια εκδοχή κι αν έχεις ακούσει, μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των αυγών στην πασχαλινή παράδοση. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηθίζουμε να αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για τα παιδιά ή και για εμάς τις ίδιες!

Τα λαγουδάκια

Γιατί άραγε στολίζουμε το σπίτι με χαριτωμένα λαγουδάκια ή προσφέρουμε σοκολατένιους λαγούς στα βαφτιστήρια μας; Ο λαγός του Πάσχα (Easter bunny) είναι ένα έθιμο που έρχεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με διάφορες χώρες του κόσμου, το λαγός του Πάσχα κρύβει χρωματιστά αυγά (πλέον κυκλοφορούν πλαστικά αυγά με δωράκια στο εσωτερικό τους) σε διάφορα σημεία του κήπου ή του σπιτιού και τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν περνώντας όμορφα την ώρα τους. Στο τέλος κερδίζει όποιο παιδάκι έχει βρει τα περισσότερα αυγά.

Η πασχαλινή λαμπάδα

Η φλόγα της λαμπάδας συμβολίζει το νέο φως του Χριστού. Το έθιμο λέει ότι οι νονοί αγοράζουν μια όμορφη λαμπάδα στα βαφτιστήρια τους , για να δεχτούν με χαρά το Άγιο Φως. Φυσικά οι λαμπάδες έχουν αλλάξει μορφή στις μέρες μας και συνοδεύονται από κάποιο παιχνίδι ή φιγούρα που αγαπούν τα παιδιά. Έτσι, συνδυάζουν την παράδοση με κάποιο δώρο. Το έθιμο λέει ότι γυρνώντας στο σπίτι μας μετά την Ανάσταση, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν σταυρό στην εξώπορτα του σπιτιού μας από τον καπνό της φλόγας της λαμπάδας. Αυτό θα μας φέρει τύχη για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια πολλοί προτιμούν να κρατήσουν ένα μικρό φαναράκι για τη μεταφορά της φλόγας, μιας και είναι πιθανό την ημέρα της Ανάστασης να έχει αέρα.

Το τσούγκρισμα των αυγών

Την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα χαράς για όλη τη χριστιανοσύνη, συνηθίζουμε να τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά που βάψαμε τη Μ. Πέμπτη. Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και θεωρείται μεγάλη τύχη για όποιον καταφέρει να κρατήσει το αυγό του ολόκληρο χωρίς σπασίματα ή ραγίσματα. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πασχαλινές παραδόσεις της χώρας μας.

Νηστεία και διατροφή

Γιατί άραγε νηστεύουμε πριν την Ανάσταση; Όσο περνούν τα χρόνια, οι περισσότερες από εμάς δεν καταφέρνουμε να νηστέψουμε σαράντα μέρες όπως έχει η παράδοση. Συνήθως καταφέρνουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η νηστεία έχει σκοπό να μας προετοιμάσει για την ημέρα της Αναστάσεως και να μας οδηγήσει προς την Κοινωνία που θα λάβουμε την ημέρα εκείνη. Γιατί όμως πρέπει να νηστεύουμε σαράντα μέρες; Σύμφωνα με τα αγιογραφικά πρότυπα, ο Μύωσης νήστεψε 40 μέρες πριν να λάβει τις Πλάκες του Νόμου και ο Χριστός νήστεψε 40 μέρες μετά τη βάπτισή του. Η Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, συνηθίζουμε να τρώμε αρνάκι που συμβολίζει τα αρνιά που έσφαξαν οι Εβραίοι κατά την περίοδο των πληγών της Αιγύπτου. Όταν ο Μωυσής προειδοποίησε τους Αιγύπτιους ότι όλα τα πρωτότοκα τέκνα θα θανατωθούν, οι εβραίοι έσφαξαν αρνιά και έβαψαν τις πόρτες τους με το αίμα τους για να αποφύγουν το κακό. Το σούβλισμα προέρχεται από μια ρουμελιώτικη παράδοση, όπου οι βοσκοί στα βουνά σούβλιζαν ένα αρνί την ημέρα του Πάσχα – μιας και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το μαγειρέψουν. Στις μέρες μας είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε όλοι αυτό το έθιμο, μιας και οι περισσότεροι μένουμε σε κάποιο διαμέρισμα. Έτσι, συνηθίζουμε να ψήνουμε το αρνάκι μας στον φούρνο. Αν και όπου μας δίνεται η δυνατότητα, σίγουρα θα προτιμήσουμε το σούβλισμα, έστω κι αν πρόκειται μόνο για κοκορέτσι.

Βαρελότα και πυροτεχνήματα

Όσο εκνευριστικά και αν είναι τα βαρελότα την ημέρα της αναστάσεως για πολλούς, συμβολίζουν τη χαρά της χριστιανοσύνης και το Φως του Χριστού. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνηθίζεται να ανάβουν μικρά χάρτινα φαναράκια που τα πετούν στον ουρανό, γεμίζοντάς τον με φως και χρώμα. Στις πόλεις, επικρατεί το έθιμο των πυροτεχνημάτων, όπου νεαροί κάθε ηλικίας μαζεύονται δίπλα από τον Ναό και περιμένουν την ώρα της Ανάστασης για να τα ανάψουν.

Υπάρχουν τόσα πολλά έθιμα που σχετίζονται με τούτη την άγια μέρα. Εσύ ποιο έθιμο του τόπου σου θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Χρόνια Πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη, Υγεία σε όλο τον κόσμο!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: EveryWomanGr

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: