Τα έχεις όλα στην εντέλεια! Ρούχα φρεσκοπλυμένα και αστραφτερά που μοσχομυρίζουν, σιδερωμένα και τοποθετημένα στις ντουλάπες κι ένα καλάθι για άπλυτα ρούχα ολόαδειο! Να λοιπόν η ευκαιρία να ασχοληθείς με το μοναδικό πράγμα που (ας το παραδεχτούμε) σχεδόν όλες οι νοικοκυρές ξεχνάμε να καθαρίσουμε όταν βάζουμε μπουγάδα. Κι αυτό είναι φυσικά το ίδιο το καλάθι για τα άπλυτα ρούχα! Μπορεί να έχεις προσέξει μια διακριτική άσχημη μυρωδιά να αναδύεται από το καλάθι, είναι λογικό όμως να νομίζεις ότι η μυρωδιά αυτή προέρχεται από τα άπλυτα ρούχα. Και μπορεί να είναι έτσι. Μπορεί όμως και όχι…
Το καλάθι για τα άπλυτα ρούχα φιλοξενεί ένα σωρό ακαθαρσίες. Ρύπανση, ιδρώτα, χώματα, σκόνη… που κάποιες από αυτές είναι αναμενόμενο να κολλήσουν στα τοιχώματα του καλαθιού. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε την υγιεινή του και να το καθαρίζουμε συχνά. Ένας ακόμη λόγος για να μας πείσει είναι το γεγονός ότι – λόγω των νωπών ρούχων που μπορεί να τοποθετηθούν σε αυτό – μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα στα τοιχώματα του καλαθιού.
Πλαστικά καλάθια
Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα. Κάθε τόσο (μερικούς μήνες) μπορούμε να πλένουμε με ζεστό σαπουνόνερο το πλαστικό καλάθι, να το ξεπλένουμε καλά και να το αφήνουμε να στεγνώνει φυσικά στον ήλιο. Βεβαιωνόμαστε ότι το καλάθι είναι απολύτως στεγνό πριν το τοποθετήσουμε στη θέση του έτοιμο για χρήση.
Υφασμάτινα καλάθια
Τα υφασμάτινα καλάθια είναι πιο «επικίνδυνα» στο να μυρίσουν άσχημα ή να συγκεντρώσουν μούχλα, αφού δεν αερίζονται τόσο καλά και το υλικό τους είναι πιο απορροφητικό. Φροντίζουμε να τα πλένουμε ή στο πλυντήριο (αν γίνεται αυτό είναι το ιδανικό) ή με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε σαπουνόνερο και να ξεπλένουμε με βρεγμένο σφουγγάρι (περνάμε πολλές φορές μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπλυθεί το σαπούνι). Αφήνουμε το καλάθι να στεγνώνει φυσικά στον ήλιο και βεβαιωνόμαστε ότι είναι απολύτως στεγνό πριν το τοποθετήσουμε στη θέση του.
Καλάθια από ψάθα ή μπαμπού
Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, πλένουμε δηλαδή με σαπουνόνερο και ξεβγάζουμε σιγά σιγά με βρεγμένο σφουγγάρι. Αφήνουμε το καλάθι να στεγνώσει φυσικά στον ήλιο. Βεβαιωνόμαστε ότι είναι απολύτως στεγνό πριν το τοποθετήσουμε στη θέση του έτοιμο για χρήση.
Μια γρήγορη λύση
Εάν τα παραπάνω μας ακούγονται (και μάλλον είναι) μεγάλος μπελάς για να τα επαναλαμβάνουμε συχνά, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πιο εύκολη και γρήγορη οδό. Τα απολυμαντικά πανάκια μιας χρήσεως είναι ιδανικά για γρήγορο καθαρισμό των πλαστικών καλαθιών, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απολυμαντικό σπρέι υφασμάτων και να ψεκάσουμε το εσωτερικό του άδειου καλαθιού. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται όμως να αφήσουμε το καλάθι να στεγνώσει απολύτως πριν το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Πρόταση
Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πουγκί με αποξηραμένη λεβάντα μέσα στο καλάθι για προστασία και όμορφο άρωμα.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.