Τι είναι η Capsule wardrobe;

τι είναι η Capsule wardrobe

Η Capsule wardrobe αποτελεί ένα κομμάτι της φιλοσοφίας του μινιμαλισμού. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια αυτής της φιλοσοφίας, ο μινιμαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί και στην ντουλάπα μας.

Έχω διαβάσει πολλά σχετικά με την Capsule wardrobe ή αλλιώς Γκαρνταρόμπα Κάψουλα. Τι ακριβώς είναι; Ουσιαστικά η Capsule wardrobe είναι μια γκαρνταρόμπα με περιορισμένο αριθμό κομματιών που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας περισσότερα outfits. Στόχος της είναι να περιορίσει σημαντικά τον χώρο που πιάνουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ μιας γυναίκας και να προσφέρει εύκολες λύσεις που θα της γλυτώσουν χρόνο και χρήμα.

Μια Capsule wardrobe είναι φτιαγμένη έτσι ώστε κάθε κομμάτι της γκαρνταρόμπας να συνδυάζεται με τουλάχιστον το 1/3 των υπολοίπων, συνεπώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη στο τι θα φορέσει μια γυναίκα.

Είναι με λίγα λόγια μια γκαρνταρόμπα που εξαλείφει ολοκληρωτικά το αιώνιο ερώτημα «τι να βάλω σήμερα;» και επιτίθεται με σθένος στην φράση «δεν έχω τίποτε να φορέσω απόψε!».

Σε διάφορα sites που επισκέφτηκα και videos που παρακολούθησα, είδα πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια Capsule wardrobe. Άλλα μιλούσαν για συγκεκριμένο αριθμό κομματιών (από 10 έως 50) ανά σεζόν, άλλα για οικονομικές λύσεις και άλλα για υπέρογκα ποσά. Εγώ πιστεύω ότι η Capsule wardrobe όπως και ο μινιμαλισμός, πρέπει να εφαρμόζεται με βάση τα προσωπικά μας θέλω και να προσαρμόζεται στις ανάγκες μας – και όχι εμείς στους δικούς της κανόνες.

Μαζί θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Capsule wardrobe, δηλαδή μια έξυπνη και πρακτική γκαρνταρόμπα που θα μας λύσει τα χέρια και θα μας βοηθήσει να είμαστε πάντοτε καλοντυμένες και στιλάτες με minimum προσπάθεια.

Capsule wardrobe

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σας πω πως κι εγώ είμαι στην φάση που προσπαθώ να στήσω μια Capsule wardrobe. Δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, καθώς χρειάζεται μελέτη, προγραμματισμός και χρήματα. Έτσι, τον τελευταίο χρόνο, προσπαθώ σιγά σιγά να φτιάξω την δική μου γκαρνταρόμπα που θα με βοηθήσει να ετοιμάζομαι γρήγορα και να είμαι πάντοτε καλοντυμένη – ακόμη κι όταν βάζω κάτι πρόχειρο μέσα στο σπίτι!

Το πρώτο πράγμα που αποφάσισα να ακολουθήσω είναι το να μην έχω συγκεκριμένο αριθμό κομματιών στην γκαρνταρόμπα μου. Αισθάνθηκα ότι περιορίζομαι χωρίς λόγο και δεν ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη άγχος στη ζωή μου. Σίγουρα όμως ήξερα ότι πρέπει να είμαι αρκετά αυστηρή με τις επιλογές μου.

Το δεύτερο πράγμα που έπρεπε να κάνω ήταν να καταλήξω στο στυλ ντυσίματος που μου αρέσει. Μέσα στη ντουλάπα μου μπορούσα να βρω ρούχα για δέκα διαφορετικά στυλ (glam, boho, minimal, trendy) που δεν συνδυάζονταν μεταξύ τους. Ποιο στυλ επέλεγα συνήθως; Ποια χρώματα μου αρέσουν περισσότερο; Χρησιμοποιώ αξεσουάρ; Κατέληξα ότι προτιμώ το πολύ απλό και κλασσικό ντύσιμο, με έμφαση στα αξεσουάρ και τα κοσμήματα. Επίσης, τα αγαπημένα μου χρώματα είναι ούτως ή άλλως το μαύρο και το λευκό, κι αυτό με διευκόλυνε πολύ.

Το τρίτο πράγμα που έκανα ήταν να κοιτάξω τι έχω μέσα στη ντουλάπα μου. Άδειασα τα πάντα και ανακάλυψα ρούχα που είχα κρατήσει από το λύκειο (πολλάαααα χρόνια πριν) για να τα φορέσω σε περίπτωση που επιστρέψουν στη μόδα ή χάσω μερικά κιλάκια. Αξιολόγησα τι έχω μέσα στη ντουλάπα μου και σε πρώτη φάση ξεδιάλεξα όλα τα κομμάτια που δεν μου κάνουν, δεν εφαρμόζουν σωστά, έχουν κάποιο ελάττωμα που ξέρω ότι δεν πρόκειται να διορθώσω ή δεν μου αρέσουν. Τα υπόλοιπα τα ξαναέβαλα μέσα στη ντουλάπα μου. Ακόμη κι αν δεν συνδυάζονταν όλα μεταξύ τους, δεν ήταν δυνατόν σε αυτή την φάση να δώσω όλα μου τα ρούχα. Είχα όμως μια καλή εικόνα για το τι διαθέτω και πλέον για το τι χρειάζεται να αγοράσω σταδιακά. Το ίδιο έκανα και με τα παπούτσια, τις τσάντες και τα αξεσουάρ μου.

Και φτάνουμε στο σήμερα… ένα χρόνο μετά, έχω φέρει την γκαρνταρόμπα μου σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο. Φροντίζω κάθε φορά που αγοράζω ένα νέο ρούχο, να αντικαθιστώ ένα παλιό που δεν ανήκει στην Capsule wardrobe μου και να το δίνω σε κάποια φίλη ή σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έτσι, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνω, έχω αντικαταστήσει τα περισσότερα κομμάτια που είχα και δεν ήξερα ούτε πώς να τα φορέσω ούτε μου άρεσαν ιδιαίτερα, με καινούργια που ταιριάζουν περισσότερο στο στυλ μου και χαίρομαι να τα φοράω.

Προσέχω όμως να:

Αγοράζω ρούχα καλύτερης ποιότητας όταν πρόκειται για κάποιο κομμάτι που ξέρω ότι θα φορέσω πολύ (όπως ένα παλτό για τους χειμερινούς μήνες ή ένα μαγιό για το καλοκαίρι). Προτιμώ να δώσω λίγα παραπάνω χρήματα και να επενδύσω σε ένα καλό κομμάτι που θα μείνει μαζί μου για πολλά χρόνια, παρά να αγοράσω κάτι πολύ φτηνό και να χρειαστεί να το αντικαταστήσω άμεσα.

• Απ’ την στιγμή που έχω λιγότερα κομμάτια στη γκαρνταρόμπα μου, ξέρω ότι θα πρέπει να τα πλένω και συχνότερα. Οπότε προσέχω πολύ περισσότερο τον τρόπο που τα καθαρίζω και χρησιμοποιώ το ανάλογο απορρυπαντικό για κάθε ύφασμα.

• Έχω δεχτεί ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο – αφού δεν μπορώ να διαθέσω ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να αγοράσω όλα τα ρούχα που χρειάζομαι με τη μία! Κάνω υπομονή και δεν ξεγελιέμαι με προσφορές ή εκπτώσεις. Έχω μια νοητή λίστα με τα ρούχα που χρειάζομαι και προσπαθώ να αγοράζω μόνο αυτά. Δεν δίνω σημασία στα trends ή προσπαθώ να τα υιοθετήσω με κάποιο αξεσουάρ. Εάν μου αρέσει πολύ μια τάση που ξέρω ότι δεν θα κρατήσει, ε τότε μπορεί να αγοράσω κάποιο κομμάτι από μια φτηνή αλυσίδα ρούχων, κι έτσι δεν θα έχω ξοδέψει πολλά χρήματα για κάτι που θα χρησιμοποιήσω ένα μήνα το καλοκαίρι και μετά δεν θα το ξαναφορέσω ποτέ.

• Επίσης, προτιμώ να αγοράζω φθηνότερα κομμάτια, όταν πρόκειται για ρούχα που ξέρω ότι θα χαλάσω γρήγορα. Για παράδειγμα, δεν θα ξόδευα ποτέ πολλά χρήματα για να αγοράσω ένα T-shirt για την παραλία, που ξέρω ότι θα μου λεκιαστεί από τα αντιηλιακά. Έτσι δεν θα λυπηθώ το φθινόπωρο όταν θα πρέπει να το πετάξω και δεν θα κρατήσω κάτι στην ντουλάπα μου που δεν αξίζει.

• Τέλος, προσπαθώ να είμαι πολύ αυστηρή με τα κομμάτια που ξέρω ότι είμαι επιρρεπής και τους έχω αδυναμία. Για μένα είναι οι τσάντες και τα T-shirts. Έχω κατασταλάξει μέσα μου τι χρειάζομαι, τι θέλω να έχω και τι δεν χρησιμοποιώ ποτέ και μου το υπενθυμίζω κάθε φορά που μια τσαντούλα σε βιτρίνα μου κλείνει το μάτι…

Εσύ τι κανόνες ακολουθείς για να έχεις μια τακτοποιημένη και πρακτική γκαρνταρόμπα;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Picjumbo

Για περισσότερα μυστικά μόδας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: