Θεωρία Δεσμού στην Ενήλική ζωή: Ζευγάρια

Θεωρία Δεσμού στην Ενήλική ζωή και ζευγάρια

Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να περάσουν πολλές ώρες μαζί, χωρίς προσωπικό χώρο και χρόνο. Ιδιαίτερα τα ζευγάρια με παιδιά, που ο χρόνος μεταξύ τους μειώνεται ακόμα περισσότερο, οι δυσκολίες εντείνονται. Με οποιαδήποτε αφορμή αλλά και λογω της καθημερινότητας, τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί, είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε τις ισορροπίες που είχαμε.  

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει. Ο συναισθηματικός δεσμός που έχει δημιουργηθεί κατά τη βρεφική/παιδική ηλικία, επηρεάζει το συναισθηματικό δέσιμο και τις αντιδράσεις που έχει το άτομο προς τον/την σύντροφο του, αλλά και τους κοντινούς τους ανθρώπους.  Εστιάζοντας περισσότερο σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με τη ψυχολόγο Sue Johnson, τα ζευγάρια ξεκινούν με ένα χορό, έναν χορό σε φαύλο κύκλο. Αυτός ο χορός ξεκινά από το συναίσθημα της ανασφάλειας και συνδέεται με το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν βρίσκεται σε κίνδυνο (και συγκεκριμένα με την περιοχή της αμυγδαλής).

Όταν ο άνθρωπος νιώθει ανασφάλεια, έχει δηλαδή την αίσθηση ότι είναι σε κίνδυνο, στον εγκέφαλό του ενεργοποιείται η περιοχή της αμυγδαλής. Η αμυγδαλή συνδέεται με τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου και βοηθάει στην άμεση αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις κινδύνου. Οι φυσικές αντιδράσεις των ατόμων απέναντι στον κίνδυνο είναι ή να επιτίθενται ή να φεύγουν ή να παγώνουν. Αυτές θα ήταν και οι αντιδράσεις αν βρίσκονταν μπροστά σε ένα άγριο ζώο.

Έτσι μια συμπεριφορά του συντρόφου μας που μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια, μας οδηγεί στο να συμπεριφερθούμε με ανάλογο τρόπο. Δηλαδή μπορεί το άτομο να «επιτεθεί», να αρχίσει να μιλάει έντονα με θυμό, με φωνές ή και με πράξεις που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αντίστοιχες της κατάστασης. Για παράδειγμα, ένας νεαρός τριάντα ετών μαγειρεύει το αγαπημένο φαγητό της συντρόφου του το Σάββατο το βράδυ. Εκείνη, μόλις έχει γυρίσει από τη δουλειά, κάθεται στο τραπέζι, δοκιμάζει, λέει ευχαριστώ πολύ για το γεύμα, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται λίγο αλάτι. Εκείνος σηκώνεται νευριασμένος και αρχίζει να φωνάζει στη σύντροφό του. «Τίποτα δεν είναι καλό για εσένα!» Παίρνει το πιάτο και αδειάζει το περιεχόμενο του στα σκουπίδια. Πίσω από αυτή την αντίδραση υπάρχει ανασφάλεια στη σκέψη του. «Ποτέ δεν είμαι αρκετός.» Καθώς νιώθει ανασφάλεια, επιτίθεται με θυμό για να καλύψει τον φόβο, να σωθεί από τον κίνδυνο που βιώνει μπροστά του.     

Η σύντροφος, τώρα που έχει βρεθεί μπροστά σε αυτό το σκηνικό νιώθει ανασφάλεια απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά, φεύγει από το δωμάτιο χωρίς να μιλήσει και αποσύρεται στο δωμάτιο της με τη σκέψη «τα κάνω όλα λάθος». Αυτή είναι η δεύτερη αντίδραση που μπορεί να έχει κάποιος απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια.

Και εδώ αρχίζει ο χορός. Ο σύντροφος που μένει πίσω νιώθει ότι δεν τον αγαπά ή δεν τον νοιάζεται αυτός που αποσύρεται. Τρέχει να κυνηγήσει αυτόν που φεύγει με θυμό και την αίσθηση ότι δεν αξίζει. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική σκηνή. Είναι ο χορός του φαύλου κύκλου που μπαίνουν τα ζευγάρια. Ενός κύκλου που πληγώνει τη σχέση. Ένας χορός που δεν μπαίνουμε συνειδητά μέσα σε αυτόν. Πληγωμένα κομμάτια του εαυτού μας από το παρελθόν που συνοδεύονται από ανασφάλεια, μας οδηγούν στο να πληγώνουμε και να πληγωνόμαστε καταστρέφοντας τη σχέση. 

Σε κάθε δύσκολη περίοδο η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό σαν ζευγάρι να βρίσκουμε χρόνο να σπάσουμε το φαύλο κύκλο που μπαίνουμε. Χρειάζεται να παρατηρήσουμε το πως νιώθουμε, τι υπάρχει κάτω από το θυμό μας, τι χρειαζόμαστε και τι είναι αυτό που μας οδηγεί στον φαύλο αυτό κύκλο. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας, είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια.  

everywomangr banner ψυχολογία

Κείμενο: Μαρία Σκόρδου, ΜΕd / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (maroskordou@gmail.com / www.mariaskordou.gr)
Φωτογραφία: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: