Τέχνη: Το πορτραίτο της Madame Rimsky Korsakov

Τέχνη: Το πορτραίτο της Madame Rimsky Korsakov

Ο πίνακας που θα σας παρουσιάσω σήμερα δεν είναι πολύ γνωστός, είναι όμως πολύ αγαπημένος σε όσους τον γνωρίζουν. Πρόκειται για το πορτραίτο της Μαντάμ Ρίμσκι-Κορσακοβ (Madame Rimsky Korsakov) του Franz Xavier Winterhalter και πολύ πιθανό να τον έχετε συναντήσει στο σαλόνι της θείας ή της γιαγιάς σας όταν ήσασταν μικρές, μια και πριν κάποιες δεκαετίες ήταν στη μόδα τα αντίγραφα διάσημων πορτραίτων στα σαλόνια μας.

Τέχνη: Το πορτραίτο της Madame Rimsky Korsakov

Ο πίνακας

Το πορτραίτο είναι ελαιογραφία ζωγραφισμένη σε καμβά, και έχει διαστάσεις περίπου 1.20 μέτρα x 90 εκατοστά, είναι δηλαδή αρκετά μεγάλο σε μέγεθος. Παρουσιάζει μια πανέμορφη γυναίκα με πολύ μακριά καστανά μαλλιά, η οποία φοράει ένα εντυπωσιακό, σχεδόν διάφανο φόρεμα και έχει σε κοινή θέα τον ένα της ώμο – κίνηση πολύ προκλητική για την εποχή.

Ο γερμανός Winterhalter το ζωγράφισε το 1864 έπειτα από παραγγελία της ίδιας της Μαντάμ Ρίμσκι-Κορσακοβ για την οποία πληρώθηκε 9000 φράγκα. Ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας Ρίμσκι-Κορσακοβ μέχρι το 1879, όταν οι γιοί της Μαντάμ τον έκαναν δωρεά στο Γαλλικό κράτος.

Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ορσέ (Musee d’ Orsay) στο Παρίσι.

Τέχνη: Το πορτραίτο της Madame Rimsky Korsakov

Η Μαντάμ Ρίμσκι-Κορσακοβ

Η Varvara Dmitrievna Rimsky-Korsakov προέρχονταν από μια πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια της Ρωσίας.

Στα 16 της παντρεύτηκε τον τότε 20χρονο Ρώσο ευγενή Nikolay Rimsky-Korsakov, με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Ήταν ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια της εποχής, πάντοτε καλεσμένοι σε χορούς και συγκεντρώσεις της αριστοκρατίας, εμφανίζονται μάλιστα και στο βιβλίο «Άννα Καρένινα» του Τολστόι. Στο κεφάλαιο 22 του βιβλίου, αναφέρεται το σαγηνευτικό νεαρό ζευγάρι με το όνομα Korsunsky, που στην πραγματικότητα δεν ήταν άλλοι από τους Rimsky-Korsakov.

Τέχνη: Το πορτραίτο της Madame Rimsky Korsakov

Λίγα χρόνια αργότερα όμως ο αστραφτερός γάμος διαλύεται και η μαντάμ Ρίμσκι-Κορσακοβ μετακομίζει στη Γαλλία όπου έζησε την υπόλοιπη ζωή της χωρίς να παντρευτεί ξανά.

Δε σταμάτησε όμως τις δημόσιες εμφανίσεις της, αντιθέτως, σύχναζε στην αυλή του αυτοκράτορα Ναπολέοντα του 3ου και υπήρξαν φήμες πως ήταν ερωμένη του. Αργότερα, αποφάσισε να ζήσει στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου εκείνη την εποχή υπήρχε μια μεγάλη ρωσική κοινότητα την οποία επισκέπτονταν τα καλοκαίρια ο Τσάρος.

Πέθανε πολύ νέα, μόλις 45 ετών, από άγνωστα αίτια.


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: