Τέχνη: Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο, το εντυπωσιακό άγαλμα «Η Ελευθερία που Φωτίζει τον Κόσμο» (Liberty Enlightening the World) ή όπως όλοι το γνωρίζουμε, το «Άγαλμα της Ελευθερίας», υψώνεται περήφανο στο νησί της Ελευθερίας (Liberty Island) στο λιμάνι της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο άγαλμα, που μαζί με τη βάση του ξεπερνά σε ύψος τα 90 μέτρα και έχει βάρος περισσότερο από 200 τόνους. Για να καταλάβουμε περίπου το μέγεθός του, αξίζει να αναφέρω εδώ, ότι το δάχτυλό του έχει περίπου 2.5 μέτρα μήκος.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Φτιαγμένο από χαλκό και ατσάλι, αρχικά είχε ένα γυαλιστερό, χάλκινο χρώμα. Στις αρχές του 20ου αιώνα όμως και λόγω του ότι ήταν εκτεθειμένο στη βροχή, τον αέρα και τον ήλιο, ο χαλκός οξειδώθηκε χαρίζοντάς του το περίφημο πρασινογάλανο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας απεικονίζει την Ελευθερία όχι ως αγωνίστρια αλλά ως μια ειρηνική και ήρεμη γυναίκα που κρατάει ένα δαυλό στο δεξί της χέρι και μια πλάκα που γράφει την ημερομηνία της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών (4 Ιουλίου 1776) στο αριστερό.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Στα πόδια της, βρίσκεται μια σπασμένη αλυσίδα, μισοκρυμμένη κάτω από το μακρύ της φόρεμα, ενώ φαίνεται να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά συμβολίζοντας την τότε πρόσφατη απαγόρευση της δουλείας στη χώρα.

Η φιγούρα της είναι απλή αλλά δυναμική, με ίσιες γραμμές και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, έτσι ώστε το επιβλητικό της παράστημα να ξεχωρίζει και να διακρίνεται ξεκάθαρα από μακριά. Λέγεται ότι το πρόσωπο του αγάλματος σμιλεύθηκε έτσι ώστε να μοιάζει στο πρόσωπο της μητέρας του γλύπτη.

Δώρο της Γαλλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας τους και ως ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, σχεδιάστηκε από το Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί (Frédéric Auguste Bartholdi) ενώ ο μεταλλικός του σκελετός κατασκευάστηκε από τον Γκυστάβ Εφέλ (Gustave Eiffel), τον ίδιο μηχανικό που έφτιαξε και τον Πύργο του Άιφελ.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Όταν ο Μπαρτολντί επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, αμέσως ξεχώρισε το μικρό νησάκι που τότε ονομάζονταν Μπέντλο (Bedloe’s Island) ως το ιδανικό σημείο για το άγαλμά του. Η Αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να εγκατασταθεί εκεί το άγαλμα, τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να χτίσουν την τεράστια βάση στην οποία θα στέκονταν, ένα έργο εξαιρετικά ακριβό, σε μια άσχημη οικονομική περίοδο για τη χώρα.

Ξεκίνησε λοιπόν ένας έρανος που θα συγκέντρωνε τα χρήματα που χρειάζονταν για την πολυπόθητη βάση. Στα επόμενα χρόνια και μετά από πολυάριθμες εκδηλώσεις, δημοπρασίες και δωρεές, τα χρήματα δεν είχαν ακόμα συγκεντρωθεί. Τελικά το απαιτούμενο ποσό μαζεύτηκε όταν μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης άρχισε να δέχεται μικρές δωρεές από απλούς πολίτες που ήθελαν κι εκείνοι να συνεισφέρουν όσο μπορούσαν στην προσπάθεια εγκατάστασης του αγάλματος.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στο Παρίσι το 1875 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Μετά την ολοκλήρωσή του, εκτέθηκε για λίγο στο Παρίσι και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε κομμάτια που μπήκαν σε περισσότερα από 200 κιβώτια και φορτώθηκαν σ’ ένα πλοίο για να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες το Άγαλμα της Ελευθερίας συναρμολογήθηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη και στήθηκε στη βάση του στο Νησί της Ελευθερίας όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου το1886 και είναι μέρος του ομώνυμου Εθνικού Μνημείου (Statue of Liberty National Monument) αποτελώντας πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Τρία χρόνια αργότερα, στον ποταμό Σηκουάνα του Παρισιού, σ’ ένα μικρό τεχνητό νησάκι, τοποθετήθηκε μια μικρογραφία του αγάλματος με μέγεθος μόλις το ένα τέταρτο αυτού της Νέας Υόρκης: έχει ύψος 22 μέτρα και ζυγίζει 14 τόνους.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας αρχικά καλωσόριζε τους μετανάστες που κατέφθαναν στη Νέα Υόρκη από τη θάλασσα ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο. Η δυναμική του μορφή ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκρυζαν στη νέα τους πατρίδα δίνοντάς τους ελπίδες πως μπορούσαν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Σήμερα αποτελεί σύμβολο φιλίας, ελευθερίας και δικαιοσύνης και ένα μοναδικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. 

Ο επίσημος λογαριασμός του αγάλματος στο Instagram είναι @statueellisnps.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: