Τέχνη: Πιετά, η Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου

Τέχνη: Πιετά, η Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου

Το αυθεντικό όνομα του υπέροχου αγάλματος της Αποκαθήλωσης του Μιχαήλ Άγγελου, είναι Πιετά (Pietà) που σημαίνει «ευσπλαχνία» και αυτό ακριβώς είναι το πρώτο συναίσθημα που αναδύεται μέσα σε όποιον το θαυμάζει για πρώτη ή για.. εκατοστή φορά. Μια πιο προσεκτική ματιά μας βοηθά να δούμε πόσο το μάρμαρο μοιάζει με δέρμα, πόσο τα υφάσματα μοιάζουν σαν αληθινά. Ένα ασύλληπτο έργο τέχνης, ένα αριστούργημα χωρίς προηγούμενο, η Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου κρύβει μια παράξενη ιστορία πίσω της κι αυτή την ιστορία θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Η Παραγγελία

Το 1498, ο Γάλλος Καρδινάλιος Jean de Bilhères, που εκείνο τον καιρό υπηρετούσε στη Ρώμη, παράγγειλε το άγαλμα της Αποκαθήλωσης στον 23χρονο τότε Μιχαήλ Άγγελο για να κοσμήσει το μαυσωλείο μέσα στο οποίο θα κηδεύονταν όταν ερχόταν η ώρα. Λόγω κάποιου εσφαλμένου σχολίου που έτυχε ν’ ακούσει ο Μιχαήλ Άγγελος, είναι το μοναδικό έργο που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη σκαλισμένο στο ζωνάρι της Παρθένου Μαρίας. Μετά από αυτό, ο ίδιος θεώρησε την πράξη του αλαζονική κι αποφάσισε να μην υπογράψει κανένα άλλο του έργο.

Τέχνη: Πιετά, η Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου

Το Άγαλμα

Η μαρμάρινη Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου απεικονίζει το άψυχο μετά τη Σταύρωση σώμα του Χριστού στην αγκαλιά της μητέρας Του. Αν κοιτάξουμε το άγαλμα προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι οι αναλογίες των σωμάτων δεν είναι σωστές: το σώμα της Παναγίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Χριστού. Επίσης, το πρόσωπό της μοιάζει να είναι αρκετά νεαρής ηλικίας, γεγονός το οποίο ο καλλιτέχνης απέδωσε στην αγνότητά της. Τα δύο αγκαλιασμένα σώματα φαίνεται να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το κεφάλι της Παναγίας.

Το Ταξίδι

Το 1964, η Πιετά έφυγε για πρώτη φορά από τη Ρώμη και ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη για να εκτεθεί στο World’s Fair. Το κιβώτιο που φιλοξένησε το άγαλμα κατά τη μεταφορά του ζύγιζε σχεδόν έξι τόνους έχοντας έξτρα ανθεκτικά τοιχώματα και μια ειδική επένδυση που θα το έκανε να επιπλέει σε περίπτωση ναυαγίου. Ένας αδιάβροχος πομπός εγκατεστημένος στο εσωτερικό του κιβωτίου, έδινε σήμα της ακριβής του τοποθεσίας ανά πάσα στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια: κανείς δε μπορούσε να πλησιάσει το άγαλμα, ενώ ένας κυλιόμενος διάδρομος έλεγχε την ταχύτητα με την οποία κινούνταν μπροστά του οι επισκέπτες. 

Το άγαλμα επιστράφηκε στο Βατικανό αμέσως μετά τη λήξη της έκθεσης.

Η Καταστροφή

Το Μάιο του 1972, ο ψυχικά διαταραγμένος γεωλόγος Laslo Toth, εισέβαλε παραληρώντας στο Βατικανό και με ένα γεωλογικό σφυρί επιτέθηκε στο άγαλμα της Αποκαθήλωσης ενώ φώναζε πως ήταν ο Χριστός και πως είχε αναστηθεί. Με δυνατά πολυάριθμα χτυπήματα, κατάφερε να σπάσει τη μύτη της Παναγίας, να αφαιρέσει το χέρι της από τον αγκώνα και κάτω και να θρυμματίσει ένα από τα βλέφαρά της. Κατά την επίθεση, πολλά κομμάτια του αγάλματος έπεσαν στο πάτωμα και δυστυχώς αρκετά από αυτά κλάπηκαν από τους παρευρισκόμενους τουρίστες. Μερικά επιστράφηκαν αργότερα, όχι όμως όλα.

Τέχνη: Πιετά, η Αποκαθήλωση του Μιχαήλ Άγγελου

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του αγάλματος που κράτησε δέκα ολόκληρους μήνες, αναγνωρίστηκαν ένα-ένα όλα τα σπασμένα κομμάτια και κολλήθηκαν με αόρατη κόλλα και μαρμαρόσκονη στην αρχική τους θέση. Η μύτη της Παρθένου Μαρίας, η οποία δε βρέθηκε ποτέ, χρειάστηκε να σμιλευθεί από την αρχή κόβοντας ένα κομμάτι μαρμάρου από την πλάτη της. 

Σήμερα

Σήμερα το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου εκτίθεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, προστατευμένο πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι, μακριά από χέρια που μπορεί να το καταστρέψουν ξανά.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: