Τέχνη: Ο κόσμος της Χριστίνας

Ο κόσμος της Χριστίνας

Ένας πίνακας όχι και τόσο γνωστός στη χώρα μας που όμως καταφέρνει να «φυλακίσει» τη ματιά όποιου τον κοιτάει, «Ο Κόσμος της Χριστίνας» του Άντριου Γουάιεθ ( Andrew Wyeth) απεικονίζει μια γυναίκα σ’ ένα έρημο, γυμνό από φυτά και δέντρα χωράφι. Φαίνεται να είναι μισοκαθισμένη στο έδαφος κρατώντας τη ματιά της σταθερή σε ένα αγροτόσπιτο που βρίσκεται στο βάθος της εικόνας.

Αυτή η μυστηριώδης γυναίκα που μας έχει γυρίσει την πλάτη είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Το όνομά της ήταν Άννα Χριστίνα Όλσον (Anna Christina Olson) και έζησε ολόκληρη τη ζωή της στην οικογενειακή φάρμα των Όλσον στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και στον πίνακα μοιάζει να είναι σχεδόν έτοιμη να σηκωθεί και να ανηφορίσει το λόφο προς το σπίτι, η Χριστίνα στην πραγματικότητα δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Από μικρό κοριτσάκι έπασχε από μια νευρο-μυϊκή ασθένεια που μετά τα τριάντα της και λόγω της άρνησής της να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι, την ανάγκαζε να σέρνεται όταν ήθελε να μετακινηθεί.

Το σπίτι που απεικονίζεται στο φόντο του πίνακα είναι επίσης πραγματικό, είναι το αληθινό σπίτι της Χριστίνας, σήμερα γνωστό ως το σπίτι των Όλσον (Olson House) και λειτουργεί ως μουσείο στην πολιτεία του Μέιν.

Ο κόσμος της Χριστίνας

www.farnsworthmuseum.org/visit/historic-homes/olson-house

Ωστόσο, αυτό που κάνει τον πίνακα να ξεχωρίζει είναι το πόσο φανερή είναι η λαχτάρα της Χριστίνας όταν κοιτάζει το σπίτι της. Θέλει να το φτάσει χωρίς δισταγμό, με όποιον τρόπο μπορεί, παίρνοντας μαζί της κι εμάς, τους απλούς θεατές. Η στάση της μας πείθει ότι θα τα καταφέρει, γιατί η Χριστίνα ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα που παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Έζησε τη ζωή της με τον τρόπο που επέλεξε εκείνη, στον τόπο που αγαπούσε, μια ζωή γεμάτη χρώματα και αρώματα της εξοχής.

Με τον «Κόσμο της Χριστίνας» ο ζωγράφος θέλησε να γιορτάσει την υπεράνθρωπη νίκη της Χριστίνας, μιας απλής και ταυτόχρονα τόσο ξεχωριστής γυναίκας, που κατάφερε να είναι ευτυχισμένη σε συνθήκες που οι περισσότεροι από εμάς θα είχαν χάσει κάθε ελπίδα και όρεξη για ζωή. Σε μια καθημερινότητα που την περιόριζε σωματικά, η Χριστίνα άνθισε πνευματικά και δε στέρησε από τον εαυτό της τίποτα από αυτά που αγαπούσε και απολάμβανε να κάνει. Αν και η κατάστασή της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα, εκείνη συνέχισε να ζει στο πατρικό της σπίτι, μαζί με τον αγαπημένο της αδελφό, κάνοντας τα ίδια πράγματα που την ικανοποιούσαν όταν μπορούσε ακόμα να περπατήσει και να κινηθεί σχεδόν φυσιολογικά.

Το 1948 όταν ολοκληρώθηκε ο πίνακας, η Χριστίνα ήταν 55 ετών, προσωπική φίλη και μούσα του τότε τριαντάχρονου ζωγράφου, ο οποίος την είχε απεικονίσει και σε άλλα δημιουργήματά του. Αλλά εκείνη πάντα αγαπούσε το συγκεκριμένο πίνακα, αυτόν τον πίνακα που την έδειχνε στο σπίτι της εκεί που αισθάνονταν αγάπη, σιγουριά κι ασφάλεια.

«Ο Κόσμος της Χριστίνας» βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: