Τέχνη: Η Θεά των Φιδιών

Η Θεά των Φιδιών

Αν και όταν ακούμε για τη Θεά των Φιδιών στο μυαλό μας έρχεται το γυμνόστηθο αγαλματίδιο που κρατάει ένα φίδι σε κάθε χέρι, η αλήθεια είναι πως έτσι ονομάζεται ένα σύνολο αγαλμάτων που βρέθηκαν στην Κρήτη και όχι μόνο. Με πιο γνωστό φυσικά αυτό που περιέγραψα παραπάνω – το οποίο ανακαλύφθηκε στην Κνωσσό και λέγεται ότι είναι το άγαλμα που έχει αντιγραφεί περισσότερο από όλα τα αγάλματα της αρχαιότητας. Αν και πολύ μικρό σε μέγεθος (ούτε 30 εκατοστά) η μορφή της Θεάς είναι επιβλητική και για πολλούς αρχαιολόγους αποτελεί απόδειξη πως οι γυναίκες κυριαρχούσαν στην αρχαία Κρήτη και πως πιθανότατα η Μινωική κοινωνία ήταν κατά κύριο λόγο μητριαρχική.

Οι δύο Θεές των Φιδιών της Κνωσσού

Όμως στις ανασκαφές της Κνωσσού το 1903, βρέθηκαν δύο αγαλματίδια της Θεάς των Φιδιών τα οποία πιθανολογείται ότι σμιλεύτηκαν γύρω στα 1600 π.Χ. Και τα δύο, απεικονίζουν μια γυμνόστηθη θηλυκή φιγούρα, αλλά δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για την ίδια θεότητα ή για δύο διαφορετικές. Επίσης, μέχρι και σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι δύο γυναίκες είναι πράγματι θεότητες ή απλές ιέρειες.

Η ανασκαφή

Όταν βρέθηκαν, από το μεγαλύτερο αγαλματίδιο έλειπε το σώμα από τη μέση και κάτω, το ένα χέρι και ένα τμήμα της κορώνας που κοσμεί το κεφάλι του ενώ, από το μικρότερο, το κεφάλι και τμήμα του αριστερού του χεριού. Όταν το κεφάλι της Θεάς αποκαταστάθηκε, τότε φανερώθηκε ότι πάνω του στέκονταν μία γάτα.

Και τα δύο αγάλματα είναι διακοσμημένα με φίδια, γεγονός το οποίο τους χάρισε το όνομά τους: στο ένα βρίσκονται διάσπαρτα στο σώμα της Θεάς, ενώ το άλλο τα κρατά στα χέρια του. Τα φίδια, λόγω της ιδιότητας τους να αλλάζουν δέρμα, ήταν σύμβολα ανάστασης και αναγέννησης και υπάρχουν δείγματα λατρείας τους στην Αρχαία Ελλάδα: π.χ. στο ραβδί του Θεού της Ιατρικής Ασκληπιού είναι τυλιγμένο ένα φίδι.

Η Θεά των Φιδιών

Η μόδα στη Μινωική εποχή

Γεμάτες χάρη, οι δύο Θεές φορούν περίτεχνα φορέματα με έντονα χρώματα, σμιλεμένα με κάθε λεπτομέρεια. Η φούστα του μικρότερου αγάλματος είναι μακριά και πλούσια, με επτά διαφορετικά επίπεδα, το μπούστο και των δύο φορεμάτων είναι στενό αφήνοντας ελεύθερα τα στήθη των γυναικών ενώ και οι δύο φορούν από μια ποδιά με γεωμετρικά σχέδια. Και στα δύο γυναικεία αγάλματα, διακρίνεται ένα κορδόνι ανάμεσα στα στήθη, χαρακτηριστικό που συναντάμε και σε άλλα αγάλματα, κεραμικά και τοιχογραφίες της εποχής και που πιστεύεται ότι ήταν σύμβολο ιερότητας.

Ο τρόπος που είναι ντυμένες οι Θεές των Φιδιών αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της μόδας στη Μινωική κοινωνία.

Τα αντίγραφα

Η απίστευτη αναγνωρισιμότητα των αγαλματίδιων είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών ακόμα Θεών των Φιδιών, σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου, αρκετές εκ των οποίων έχουν ήδη θεωρηθεί ως αντίγραφα. Το πιο γνωστό, είναι το αγαλματίδιο που βρίσκεται στο Μουσείο της Βοστώνης φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο, το οποίο αγοράστηκε το 1914 και αργότερα αποδείχτηκε απομίμηση.

Τα αγαλματίδια της Θεάς των Φιδιών βρίσκονται σήμερα στην Κρήτη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Βρες περισσότερα στο: www.heraklionmuseum.gr

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: