Τέχνη: Η μητέρα του Γουίστλερ

Τέχνη: Η μητέρα του Γουίστλερ

Σίγουρα κάπου έχει πάρει το μάτι σας τον πίνακα «Η μητέρα του Γουίστλερ» μια και έχει εμφανιστεί σε άπειρες διαφημίσεις, ταινίες και σειρές. Το συγκεκριμένο έργο το έχει ζωγραφίσει ο Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ το 1871 και όταν δεν ταξιδεύει σε διάφορα μουσεία του κόσμου, βρίσκεται στο Παρίσι. Αποτελεί ίσως το πιο διάσημο έργο τέχνης Αμερικανού καλλιτέχνη που βρίσκεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γνωρίζατε όμως ότι στην πραγματικότητα το όνομα του πίνακα δεν είναι «Η μητέρα του Γουίστλερ»; Ή τις φήμες για το πως δημιουργήθηκε ή ποια είναι τελικά η μητέρα του Γουίστλερ;

Τέχνη: Η μητέρα του Γουίστλερ

Το όνομα

Το αρχικό όνομα του πίνακα ήταν «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο». Το κοινό της εποχής όμως αδυνατούσε να δεχτεί έναν πίνακα που απεικόνιζε μια μητέρα ως απλώς μια «σύνθεση». Γι’ αυτό ο ζωγράφος μετονόμασε τον πίνακα σε «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο: Το πορτρέτο της μητέρας του ζωγράφου» (“Arrangement in Grey and Black: Portrait of the Painter’s mother”). Η αναφορά της μητέρας του στο όνομα του έργου είναι και ο λόγος που έχει επικρατήσει το όνομα «Η μητέρα του Γουίστλερ» ως το όνομα του πίνακα.

Όταν ο Τόμας Κάρλαιλ (ιστορικός και συγγραφέας της εποχής) είδε τον πίνακα, θέλησε να ποζάρει για μια παρόμοια σύνθεση η οποία ονομάστηκε «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο, νο 2». Έτσι ο αρχικός πίνακας απέκτησε το όνομα που φέρει μέχρι σήμερα, δηλαδή «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο, νο 1».

Ο πίνακας

Αν και τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, υπάρχουν πολλές ιστορίες πως το αρχικό μοντέλο του πίνακα δεν ήταν η μητέρα του ζωγράφου. Η γυναίκα που είχε κανονιστεί να ποζάρει για τη «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο, νο 1» δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού τους και η μητέρα του ζωγράφου Άννα προσφέρθηκε να την αντικαταστήσει. Λέγεται πως η αρχική εικόνα που είχε ο Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ για τον πίνακά του ήταν μια γυναίκα που στέκονταν, αλλά επειδή η ορθοστασία ταλαιπωρούσε τη μητέρα του, ο ζωγράφος αποφάσισε ν’ αλλάξει τα σχέδιά του και να ζωγραφίσει την Άννα καθιστή.

Το έργο εκτίθεται σε μια χρυσή κορνίζα, η οποία είναι επίσης σχεδιασμένη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Τέχνη: Η μητέρα του Γουίστλερ

Η μητέρα του Γουίστλερ

Η Άννα ΜακΝιλ Γουίστλερ γεννήθηκε το 1804 στη Βόρια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ηλικία 27 ετών παντρεύτηκε τον Τζόρτζ Γουίστλερ με τον οποίο απέκτησε δύο γιούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο μετέπειτα ζωγράφος Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ.

Η Άννα δεν είχε μια εύκολη ζωή: έχασε κάποια από τα παιδιά της, μετακόμισε στη Ρωσία όπου έχασε και το σύζυγό της, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τελικά σε ηλικία σχεδόν 60 ετών μετακόμισε και πάλι στην Ευρώπη, στην Αγγλία αυτή τη φορά, για να ζήσει με το γιό της Τζέιμς. Η ασυνήθιστα φανταχτερή και φιλελεύθερη ζωή του Τζέιμς στο Λονδίνο την εξέπληξαν δυσάρεστα, παρόλα αυτά έμεινε μαζί του, στήριξε τις επιλογές του και συνέχισε να τον φροντίζει. Εκείνη ήταν και η χρονική περίοδος που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε το διάσημο πίνακα. Η Άννα ήταν τότε 67 ετών. Πέθανε δέκα χρόνια αργότερα.

Τέχνη: Η μητέρα του Γουίστλερ

Το σύμβολο

Το πορτρέτο της Άννας ΜακΝιλ Γουίστλερ έχει περάσει στην ιστορία ως το απόλυτο σύμβολο της μητρικής αφοσίωσης κι αγάπης. Είναι η προσωποποίηση της οικογένειας, της μητρότητας, του αμφίδρομου δεσμού μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της.

Το 1934, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέδωσαν ένα γραμματόσημο που απεικονίζει τη μητέρα του Γουίστλερ και γράφει πάνω του «Στη μνήμη και προς τιμή των μητέρων της Αμερικής». Ενώ το 1938 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ υψώθηκε ένα άγαλμα που απεικονίζει τη μητέρα του Γουίστλερ και γράφει στη βάση του «Η μητέρα είναι το πιο ιερό πράγμα».

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: