Ένα από τα στοιχεία που κάνει τη «Γυναίκα με ομπρέλα: η κυρία Μονέ και ο γιός της» να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πορτραίτο και ταυτόχρονα την απεικόνιση μιας καθημερινής οικογενειακής στιγμής. Ο ζωγράφος δεν είναι άλλος από το μοναδικό Κλωντ Μονέ (Claude Monet), ο οποίος ζωγράφισε τον συγκεκριμένο πίνακα το 1875 ενώ η γυναίκα με το παιδί βρίσκονταν πραγματικά σε κάποιο λιβάδι και όχι σε κάποιο στούντιο ζωγραφικής. Ολοκλήρωσε το έργο του την ίδια μέρα, δίνοντάς του έναν τόνο οικειότητας και αυθορμητισμού και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες του Ιμπρεσιονισμού.
Περιγραφή
Το έργο απεικονίζει την πρώτη σύζυγο του ζωγράφου, Καμίγ Μονέ, με το γιό τους, Ζαν Μονέ, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου τους στην εξοχή, μια καλοκαιρινή μέρα. Οι αυθόρμητες, κι όμως τόσο προσεκτικές, πινελιές που βρίσκονται διάσπαρτες στον πίνακα, μας δίνουν να καταλάβουμε πως επρόκειτο για μια μέρα με αρκετό αέρα: ο ουρανός είναι ανάστατος, το φόρεμα της κυρίας Μονέ ανεμίζει και το γρασίδι μοιάζει να κινείται αρμονικά. Το γεγονός ότι το σώμα του μικρού Ζαν φαίνεται πίσω από αυτό της μητέρας του και μόνο από τη μέση και πάνω, δίνει στην εικόνα περισσότερη αληθοφάνεια κι ένα βάθος που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.
Η γυναίκα
Η Καμίγ-Λεονί Ντονσιέ (Camille-Léonie Doncieux ) γεννήθηκε το 1847 και κατά την εφηβεία της δούλεψε ως μοντέλο. Μέσω της δουλειάς της, πόζαρε για πολλούς ζωγράφους όπως το Ρενουάρ και το Μανέ. Έτσι γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της Κλώντ Μονέ. Συνολικά 50 έργα του ζωγράφου απεικονίζουν την Καμίγ, ανάμεσά τους φυσικά και η «Γυναίκα με ομπρέλα».
Η σχέση της με το ζωγράφο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα λόγω της οικογένειας εκείνου αλλά και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και χρεών του Μονέ, τελικά όμως κατάφεραν να παντρευτούν και να αποκτήσουν δύο γιούς. Το μεγαλύτερο αγοράκι γεννήθηκε τρία χρόνια πριν το γάμο τους, ενώ το μικρότερο έντεκα χρόνια αργότερα, δυστυχώς όμως επιβαρύνοντας την ήδη εύθραυστη υγεία της Καμίγ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 32 ετών από κάποια αδιευκρίνιστη ασθένεια.
Ιστορία
Η «Γυναίκα με ομπρέλα» είναι μια μεγάλη ελαιογραφία, με ύψος περίπου ένα μέτρο και πλάτος περίπου 80 εκατοστά. Αρχικά, ο πίνακας πουλήθηκε το 1876 στον Georges de Bellio, τον ομοιοπαθητικό του Κλώντ Μονέ ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του. Άλλαξε πολλά χέρια και τελικά δόθηκε ως δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη της Washington, DC το 1983 όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.
Δέκα χρόνια μετά τη «Γυναίκα με ομπρέλα», το 1886, ο Μονέ ζωγράφισε δύο παρόμοιους πίνακες: τους «Γυναίκα με ομπρέλα γυρισμένη αριστερά» και «Γυναίκα με ομπρέλα γυρισμένη δεξιά» απεικονίζοντας την κόρη της δεύτερης συζύγου του Σουζάν να κρατάει μια ομπρέλα σε ένα λιβάδι. Και οι δύο αυτοί πίνακες βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι, στο Musee d’ Orsay.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.