Τέχνη: Απόλλωνας και Δάφνη

Απόλλωνας και Δάφνη

Το έργο που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι διαφορετικό απ’ όσα έχω μοιραστεί μαζί σας μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια γυναικεία φιγούρα όπως συνήθως, αλλά για ένα ζευγάρι: έναν ερωτευμένο θεό και μια πανέμορφη νύμφη. Ο λόγος που διάλεξα αυτό το άγαλμα, εκτός του ότι είναι πραγματικά ένα αριστούργημα, είναι επειδή είναι από τα λίγα έργα τέχνης που σου λένε μια ολόκληρη ιστορία όταν τα κοιτάς. Και μ’ αυτή την ιστορία, που έχει τις ρίζες της στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία, θα ήθελα ν’ αρχίσω σήμερα: την ιστορία του Απόλλωνα και της Δάφνης.

Μυθολογία

Στην ιστορία μας βασικό ρόλο παίζει ο θεός Έρωτας, που με τα βέλη του κάνει το θεό Απόλλωνα να ερωτευτεί απεγνωσμένα μια νύμφη ενός κοντινού ποταμού, τη Δάφνη. Η Δάφνη όμως δεν μπορεί ν’ ανταποδώσει την αγάπη του γιατί έχει ορκιστεί να υπηρετεί τη θεά Άρτεμη για ολόκληρη τη ζωή της, χωρίς να τη μοιραστεί με κάποιον άντρα.

Φοβισμένη από το πάθος και την επιμονή του Απόλλωνα, η Δάφνη ικετεύει τον πατέρα της να τη βοηθήσει να κρατήσει τον όρκο της και να την προστατεύσει από τις επιθυμίες του όμορφου Απόλλωνα. Κι εκείνος τη μεταμορφώνει σε δέντρο: το σώμα της κρύβεται σ’ έναν κορμό, τα μαλλιά της γίνονται φύλλα και τα χέρια της κλαριά. Ο θυμός του Απόλλωνα είναι απερίγραπτος, αποφασίζει να πάρει το δέντρο μαζί του και να εξακολουθήσει να αγαπάει τη Δάφνη για πάντα.

Απόλλωνας και Δάφνη

Όταν ο μύθος γίνεται άγαλμα

Το άγαλμα του Μπερνίνι περιγράφει τη στιγμή που η Δάφνη μεταμορφώνεται σε δέντρο, φύλλα και ρίζες εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών της και ο κορμός αρχίζει να υψώνεται γύρω από το σώμα της. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο είναι πως ο καλλιτέχνης κατάφερε να δώσει στο αριστούργημά του μια αίσθηση κίνησης, όταν το κοιτάει κάποιος σχεδόν μπορεί να δει τη μεταμόρφωση της κοπέλας μπροστά στα μάτια του.

Η έκφραση του προσώπου των δύο ηρώων, καθώς και η στάση του σώματός τους δίνει στο έργο μια μοναδική ένταση που φανερώνει τα συναισθήματά τους, κάτι που συναντάμε πολύ σπάνια σε αγάλματα.

Το υπέροχο αυτό γλυπτό μπορεί να το θαυμάσει κανείς από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ο καλλιτέχνης όμως το σχεδίασε έτσι ώστε κοιτάζοντάς το κάποιος από τη δεξιά πλευρά, να μπορεί να δει ταυτόχρονα και τους δύο ήρωες, καταλαβαίνοντας την ιστορία τους με μια μόνο ματιά.

Απόλλωνας και Δάφνη

Ιστορικά στοιχεία

Το μαρμάρινο άγαλμα έχει σχεδόν 2.5 μέτρα ύψος και έγινε μετά από παραγγελία του Καρδινάλιου Μποργκέζε, από τον Ιταλό γλύπτη Μπερνίνι (Gian Lorenzo Bernini) όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 24 ετών. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1622 και τρία χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1625, το ολοκληρωμένο έργο μεταφέρθηκε στη Βίλα Μποργκέζε όπου προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό σε όλους όσους είχαν την τύχη να το δουν από κοντά.

Μια και το άγαλμα ήταν εμπνευσμένο από τη μυθολογία, αλλά παρόλα αυτά ανήκε σε καρδινάλιο της Ρωμαϊκής εκκλησίας, συνοδεύονταν από ένα μήνυμα γραμμένο από τον Πάπα Ουρβανό Η’ στο οποίο αναφέρονταν το ηθικό δίδαγμα του μύθου και δικαιολογούσε την έκθεσή του στη βίλλα Μποργκέζε.

Απόλλωνας και Δάφνη

Σήμερα βρίσκεται στην Γκαλερία Μποργκέζε στη Ρώμη.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: