Τακούνια και πως να τα αγαπήσουμε

Τακούνια και πως να τα αγαπήσουμε

Είστε από τις γυναίκες που σας αρέσουν πολύ τα τακούνια αλλά αποφεύγετε να τα φοράτε λόγω άνεσης; Αν ναι, παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια βασικά είδη τακουνιών και μερικές συμβουλές που μπορείτε να διαβάσετε πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι τακούνια.

Βασικά είδη τακουνιών

Στιλέτο – Τα πολύ γνωστά και αγαπημένα τακούνια που είναι λεπτά και κυμάινονται μεταξύ 5 και και 20 εκατοστών.

Kitten –Έχουν το ίδιο σχέδιο με τα τακούνια στιλέτο αλλά με πολύ χαμηλότερο ύψος, μιας και κυμαίνονται μεταξύ 2.5 – 5 εκατοστά.

Πλατφόρμα (ή wedges) – Το τακούνι πλατφόρμα αναφέρεται και στην ενιαία σόλα – τακούνι αλλά και στο τακούνι χωρίς ενιαία σόλα (με φιάπα μπροστά). Το ύψος του μπορεί να κυμαίνεται από 2.5 – 20 εκατοστά.

Κώνος – Είναι φαρδύ στη βάση (φτέρνα) και σιγά σιγά λεπταίνει. Το ύψος του μπορεί να κυμαίνεται από 2.5 – 20 εκατοστά.

Block – Το τακούνι block ξεκινάει φαρδύ στη βάση και παραμένει το ίδιο σε όλο το μήκος του. Το ύψος του μπορεί να κυμαίνεται από 2.5 – 20 εκατοστά.

Ποια είναι τα πιο βολικά τακούνια; Ύψος και σχήμα

Το πιο βολικό ύψος τακουνιών κυμαίνεται μεταξύ των 2.5 και 7 εκατοστών και μπορεί να φορεθεί ευκολότερα για αρκετές ώρες χωρίς ιδιαίτερη πίεση σε δάχτυλα, μέση, γόνατα και αστραγάλους. Οποιοδήποτε ύψος άνω των 7 με 7.5 εκατοστών, ξεκινάει να γίνεται πιο κουραστικό μετά από κάποιες ώρες για τις περισσότερες γυναίκες.

Το είδος και σχήμα του τακουνιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Κατά κύριο λόγο, τα τακούνια block και τα τύπου πλατφόρμα είναι πιο βολικά από τα τακούνια σε σχήμα κώνου, ενώ τα τακούνια κώνος είναι πιο βολικά από τα τασκούνια στιλέτο μιας και όσο πιο φαρδύ είναι το τακούνι, τόσο λιγότερη πίεση ασκείται σε δάχτυλα, αστραγάλους, γόνατα και μέση.

Στην περίπτωση που θέλουμε να φορέσουμε αρκετά ψηλά τακούνια (άνω των 10 εκατοστών) για πολλές ώρες χωρίς να καταλήξουμε να τα κρατάμε στα χέρια μας μετά από λίγο, μπορούμε να επιλέξουμε τακούνι με πλατφόρμα χωρίς ενιαία σόλα (γνωστή και ως φιάπα – πρόσθετη σόλα στο μπροστά μέρος του παπουτσιού). Αν η φιάπα έχει ύψος 3 εκατοστά και το τακούνι έχει ύψος 10 εκατοστά, τότε το πόδι μας θα νοιώθει την πίεση ενός τακουνιού περίπου 7 εκατοστών.

Μια άλλη λύση είναι να επιλέξουμε κάποιο ζευγάρι τακούνια ή πέδιλα με λουράκι γύρω από τους αστραγάλους, μιας και όσο πιο σταθερά είναι τα παπούτσια μας, τόσο καλύτερα τα νοιώθουμε στα πόδια μας.

Τακούνια και πως να τα αγαπήσουμε

Συμβουλές για να φορέσουμε τα τακούνια μας πιο άνετα για πολλές ώρες

  • Να δοκιμάσουμε τα τακούνια μας πριν τα αγοράσουμε και μάλιστα κατά προτίμηση απογευματινές ώρες που τα πόδια μας είναι ήδη λίγο κουρασμένα και πρησμένα. Έτσι θα επιλέξουμε και πιο σωστά το νούμερο μας και ποια είναι τα πιο άνετα παπούτσια για εμάς.
  • Να τα φορέσουμε στο σπίτι κάποιες φορές πρώτα ώστε να ανοίξουν λίγο και να είναι πιο άνετα στα πόδια μας. Έτσι θα δούμε αν και που μας χτυπάμε και μπορούμε να φορέσουμε αυτοκόλλητα επιθέματα πριν αποκτήσουμε ενοχλητικές φουσκάλες!
  • Να προμηθευτούμε τα ειδικά μαξιλαράκια/πάτους από τζελ που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που απορροφούν κραδασμούς και πιέσεις.
  • Να βάλουμε αρκετή κρέμα ποδιών πριν φορέσουμε τα τακούνια μας ώστε να είναι ενυδατωμένη η επιδερμίδα μας και το πόδι μας να κινείται άνετα μέσα στο παπούτσι μας. Θα χρειαστεί βέβαια να αφήσουμε την κρέμα να στεγνώσει καλά πριν βάλουμε τα παπουτσάκια μας.
  • Να αγοράσουμε το ζευγάρι μας μισό νούμερο μεγαλύτερο ώστε να μην ασφυκτιούν τα πόδια μας και δέχονται επιπλέον πίεση.
  • Να σκεφτούμε την επιφάνεια στην οποία θα περπατήσουμε. Άλλη πίεση νοιώθει το πόδι μας σε επιφάνεια με χαλί, πλάκες, χαλίκια ή πετρούλες. Όσο άνετα και αν είναι τα τακούνια στιλέτο που φοράμε, σίγουρα θα ενοχληθούμε αν πρέπει να περπατήσουμε ή να χορέψουμε σε ανώμαλη επιφάνεια.

Καλό είναι να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω πριν  αγοράσουμε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια με ψηλά τακούνια, ώστε να επιλέξουμε το σωστό ύψος και είδος. Και ας μην ξεχνάμε ότι όσο και αν «σπάσουμε» τα τακούνια μας και όσα μαξιλαράκια, αυτοκόλλητα επιθέματα και αν φορέσουμε, μπορεί να είμαστε από τις γυναίκες που δε μπορούν να φορέσουν το 15ποντο στιλέτο στη δουλειά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να φορέσουμε τακούνια αφού το θέλουμε. Απλώς πρέπει να επιλέξουμε το σωστότερο ύψος και σχήμα για εμάς!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: