Τα πρώτα ταξίδια με το μωρό

Τα πρώτα ταξίδια με το μωρό

Τα ταξίδια με το μωρό είναι πάντα δύσκολα και πολύ αγχωτικά. Ειδικά εάν είναι πολύ μωρό το μωρό σας! Ιδανικά, το ταξίδι καλό θα είναι να μην το κάνετε μόνες σας, γιατί μία βοήθεια σίγουρα θα χρειαστεί. Αν θέλετε όμως να ταξιδέψετε μόνες με το μωράκι σας, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να μην βιάζεστε να φτάσετε στον προορισμό σας…

Εμείς έως τώρα έχουμε δοκιμάσει και τους δύο παραπάνω τρόπους στα ταξίδια μας. Σίγουρα οι φορές που δεν ήμουν μόνη μου ήταν καλύτερες και πολύ πιο εύκολες. Είτε μόνη όμως, είτε με παρέα, τα πράγματα που θα χρειαστούν για το μωρό σε ένα ταξίδι είναι τα ίδια. Φτιάξε μία λίστα με τα απαραίτητα για το μωράκι σου, την οποία θα συμβουλευτείς καθώς ετοιμάζεστε, για να μην ξεχάσεις κάτι το οποίο δεν θα μπορέσεις να βρεις στον δρόμο ή στο αεροπλάνο.

Τα κυριότερα είναι:

  • Πάνες. Πάρε αρκετές μαζί σου, ανάλογα βέβαια με τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Μωρομάντηλα
  • Πανάκι αγκαλιάς και κουβερτούλα ή σεντονάκι για να σκεπαστεί το μωράκι
  • Πανάκι αλλάγματος. Σε αρκετές τουαλέτες υπάρχουν ειδικές αλλαξιέρες για τα μωρά, αλλά καλύτερα να έχεις και ένα δικό σου πανάκι για να ακουμπήσει το μωρό
  • Μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα
  • Παιχνίδια. Καλύτερα μικρά παιχνιδάκια που δεν πιάνουν πολύ χώρο στην τσάντα του μωρού
  • Φαγητό ανάλογα την ηλικία του μωρού. Καλό είναι να έχεις ένα γεύμα μαζί σου, ακόμα και αν το μωράκι έχει φάει ακριβώς πριν από το ταξίδι. Αν το μωρό έχει αρχίσει να πίνει νεράκι, ένα μπιμπερό με λίγο νερό σίγουρα είναι απαραίτητο
  • Πιπίλα και αλυσιδάκι για την πιπίλα

Το πρώτο δικό μας ταξίδι ήταν με αεροπλάνο, ήμουν μόνη μου και το μωρό ήταν τριών μηνών. Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα πολύ. Για καλή μου τύχη, η μπέμπα ήταν ήρεμη. Δεν είχαμε καθυστερήσεις και φτάσαμε γρήγορα στον προορισμό μας, οπότε δεν χρειάστηκε ούτε γεύμα ούτε καν άλλαγμα. Είχα πάρει και οδηγίες από την παιδίατρο σε περίπτωση που γκρίνιαζε το παιδί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και είχα μαζί μου μια πιπίλα και ένα μπουκάλι με γάλα να της δώσω αν άρχιζε το κλάμα. Ευτυχώς δεν χρειάστηκαν. Στην επιστροφή όμως, είχαμε πάνω από δύο ώρες καθυστέρηση και χρειάστηκαν όλα τα παραπάνω! Και να την ταΐσω και να της αλλάξω ρούχα και πάνα! Και πάλι όμως δεν γκρίνιαζε πάρα πολύ. Όταν κάναμε το ίδιο ταξίδι με παρέα σίγουρα τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.

Αν ταξιδέψεις με αεροπλάνο και έχεις καρότσι για το μωρό, συνήθως φτάνεις με το καρότσι έως το αεροσκάφος και μετά το κλείνεις, το παραδίδεις στις αεροσυνοδούς και το παραλαμβάνεις όταν φτάσεις στον προορισμό σου και κατέβεις από το αεροπλάνο. Το μωρό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι στην αγκαλιά σου. Οπότε, όταν έχεις παρέα, μοιράζεται λίγο το βάρος και δεν κουράζονται τόσο πολύ τα χέρια σου.

Κάτι άλλο που τυχόν να σε δυσκολέψει είναι οι αποσκευές.. Αν ταξιδεύεις μόνη σου με το μωρό, δεν είναι εύκολο να τακτοποιήσεις τα πράγματά σου μέσα στο αεροπλάνο με ένα παιδί στην αγκαλιά. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποιος ξένος να σε βοηθήσει. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως είναι αλήθεια. Ίσως να χρησίμευε να έχεις ένα μάρσιππο μαζί σου για να έχεις και τα δυο σου χέρια ελεύθερα.

Το ίδιο βέβαια χρειάζεται και στα ταξίδια με αυτοκίνητο. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, γιατί μπορείς να κάνεις όσες στάσεις θέλεις. Στο πρώτο μας ταξίδι με αυτοκίνητο κάναμε τρεις στάσεις, για μία απόσταση τριών ωρών. Μία για να αλλάξουμε την πάνα, μία για να φάει και μία χωρίς λόγο, απλά γιατί γκρίνιαζε! Όταν ταξιδεύετε οδικώς με το μωρό, μην περιμένεις να βρεις ειδικούς χώρους για μωρά στους χώρους στάθμευσης όπου υπάρχουν τουαλέτες. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Και καλύτερα να μην μιλήσω για την καθαριότητα… Προτίμησε τη στάση σε κάποιο από τα μαγαζιά που υπάρχουν στις εθνικές οδούς, όπου υπάρχουν καθαρές τουαλέτες και στα περισσότερα υπάρχουν και ειδικοί χώροι για μωρά. Ή μέσα στο αυτοκίνητο, στο πίσω κάθισμα.

Και στα ταξίδια με αυτοκίνητο είναι καλύτερα τα πράγματα όταν γίνονται με παρέα. Όχι ότι θα αποφύγεις τις πολλές στάσεις, αλλά τουλάχιστον θα ασχολείται κάποιος με το μωρό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Συνήθως όταν ασχολείσαι με το μωρό αυτό δεν γκρινιάζει. Μπορείς να παίξεις μαζί του με ένα παιχνίδι ή να σε ακούει να του μιλάς. Μόνο που θα σε βλέπει ίσως και να είναι πιο ήσυχο. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις… μήπως δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί γκρινιάζει χωρίς λόγο; Υπομονή και πάλι. Κάντε μία στάση να πάρεις το μωρό σου αγκαλιά και ίσως ηρεμίσει. Άλλωστε μπορεί κι εκείνο να κουράστηκε αν το ταξίδι σας είναι μεγάλο. Πολλά «μπορεί» αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει λύση και απάντηση σε όλα.

Σίγουρα τα ταξίδια με μωρά είναι κουραστικά, αλλά όχι τόσο για να πεις «δεν το ξανακάνω». Και όσο μεγαλώνει το μωρό το σίγουρο είναι ότι τόσο πιο εύκολα γίνονται.

(Μπορείς να διαβάσεις το Ημερολόγιο της Μαρίας, δες εδώ)

Κείμενο: Μαρία Κ.
Σκίτσο: Vecteezy

Για να διαβάσεις διάφορα θέματα Lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: