fbpx

Τα «όπλα» μας στην αναζήτηση εργασίας

αναζήτηση εργασίας

Η περίοδος αναζήτησης μιας νέας δουλειάς δεν είναι ευχάριστη για καμία γυναίκα. Είτε γιατί οι συνθήκες που μας οδήγησαν στο να βρούμε κάτι καινούργιο δεν ήταν καλές, είτε γιατί το άγχος και ο φόβος της απόρριψης μας έχουν καταβάλλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυτοπεποίθηση και η πίστη στον εαυτό μας είναι οι κύριοι παράγοντες της επιτυχίας μας. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν τα τρία «κυρίαρχα όπλα» που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε. Αν και έχουμε αναφερθεί στο καθένα αναλυτικά, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε συγκεντρωμένα.

Συνοδευτική επιστολή

Αποτελεί την πρώτη επαφή και εντύπωση με τον εργοδότη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέσω της επιστολής, ο εργοδότης θα μας γνωρίσει λίγο καλύτερα σε «βαθύτερο» επίπεδο και θα σχηματίσει μια εικόνα για το άτομό μας. Γι’ αυτό και πρέπει:

 • Να έχει τη μορφή επίσημης επιστολής και να απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο.
 • Να αναφέρει την πηγή από την οποία ενημερωθήκαμε για τη θέση και να ενημερώνει για τη θέση της προτίμησής μας.
 • Να  δείχνει τις γνώσεις μας για τη συγκεκριμένη εταιρεία και να περιγράφει τις ικανότητες που σχετίζονται με τη θέση.
 • Να προτείνει επικοινωνία και να μην υπερβαίνει σε έκταση τη μία σελίδα.

Διάβασε περισσότερα για τη σωστή σύνταξη της συνοδευτικής σου επιστολής εδώ.

αναζήτηση εργασίας

Βιογραφικό Σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα είναι η περίληψη της επαγγελματικής μας ζωής σε ένα χαρτί! Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας πιθανός μελλοντικός εργοδότης μας βρίσκονται εκεί. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό:

 • Να είναι απλό, σαφές, ορθογραφημένο, καθαρό και προσαρμοσμένο στη θέση που διεκδικούμε.
 • Να περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται, όπως προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμό και στοιχεία επικοινωνίας), εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία (ακολουθώντας χρονολογική σειρά), κατάρτιση (σεμινάρια, εκπαιδεύσεις), ξένες γλώσσες (πτυχία, επίπεδο) και προσωπικά ενδιαφέροντα.
 • Καλό είναι να αναφέρονται και οι διαθέσιμες συστάσεις.

Διάβασε περισσότερα για τη σωστή σύνταξη του βιογραφικού σου σημειώματος εδώ.

Συνέντευξη

Η προσωπική επαφή που θα αποκαλύψει το χαρακτήρα μας. Εδώ πλέον γνωριζόμαστε και διαπιστώνουμε αν εργοδότης και υποψήφιος εργαζόμενος ταιριάζουν και μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά. Χρειάζεται λοιπόν:

 • Να προετοιμαστούμε  σωστά και να είμαστε «διαβασμένες».
 • Να έχουμε φροντίσει την εμφάνισή μας (καθαρή, προσεγμένη, επαγγελματική).
 • Να  δώσουμε προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία.
 • Να προσέξουμε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά (π.χ. να απενεργοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο, να κάνουμε ερωτήσεις κλπ.).
 • Να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για τη θέση και μετά το τέλος της συνέντευξης.

Διάβασε περισσότερα για τη σωστή προετοιμασία της συνέντευξης εδώ.

αναζήτηση εργασίας

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ κατά την αναζήτηση εργασίας είναι ότι όσο επαγγελματική συμπεριφορά κι αν επιδείξουμε, αυτά που πραγματικά θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε είναι η προσωπικότητα και τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Μόνο αν είμαστε πραγματικά ειλικρινείς θα κερδίσουμε τον υποψήφιο εργοδότη μας. Και μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται να μας κερδίσει και αυτός, ε;

Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.

Κείμενο: EveryWomanGr, Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Φωτογραφίες: Death to Stock Photos, Pixabay

Για περισσότερα θέματα καριέρας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: