Τα μυστικά για το τέλειο ογκρατέν

Τα μυστικά για το τέλειο ογκρατέν

Ακούμε (ή χρησιμοποιούμε) συχνά τον όρο ογκρατέν και, συνήθως, φανταζόμαστε ένα πιάτο γεμάτο τυριά που λιώνουν και θερμίδες ικανές να χορτάσουν έναν ελέφαντα!!! Τι είναι όμως το ογκρατέν και γιατί το λατρεύουμε τόσο;

Ο όρος «ογκρατέν»

Ογκρατέν δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, αλλά πρόκειται για έναν τρόπο μαγειρέματος. Κάθε φαγητό μαγειρεμένο με επικάλυψη (κρούστα) από τριμμένο τυρί και/ή κύβους ψωμιού ή/και  βούτυρο ονομάζεται ογκρατέν. Για παράδειγμα, πατάτες ογκρατέν, μακαρόνια ογκρατέν, λαχανικά ογκρατέν, κοτόπουλο ογκρατέν κ.ο.κ.

Τα μυστικά για το τέλειο ογκρατέν

Μερικά μυστικά για τέλειο ογκρατέν

Πρέπει το ταψί μας να είναι καλά βουτυρωμένο (στον πάτο και περιμετρικά).

Τα ιδανικά τυριά είναι μαλακά τυριά που λιώνουν, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και λευκά τυριά που λιώνουν, όπως χαλούμι ή μοτσαρέλα.

Μπορούμε να αποκτήσουμε την τέλεια κρούστα με τη βοήθεια λίγης τριμμένης φρυγανιάς (ιδανικά την ανακατεύουμε με λίγη παρμεζάνα για πιο έντονη γεύση).

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτώνται από τις διατροφικές μας συνήθειες. Μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση κρέμας γάλακτος ή να την αντικαταστήσουμε με φυτικό γάλα και κορν φλάουρ.

Πως φτιάχνουμε το τέλειο ογκρατέν πατάτας

Υλικά

  • 4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • ½ κούπα γάλα
  • 2 κ.τ.σ. αλεύρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα τυρί που λιώνει (τσένταρ, ένταμ ή γκούντα)
  • Αλάτι, πιπέρι
Τα μυστικά για το τέλειο ογκρατέν

Μέθοδος

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου (στις αντιστάσεις).

Αλείφουμε το βούτυρο στον πάτο και τα πλαϊνά ενός μικρού ταψιού (με ψηλά τοιχώματα).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλεύρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Στρώνουμε το 1/3 από τις πατάτες στο ταψί και περιχύνουμε με το 1/3 του μείγματος. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.

Καλύπτουμε το ταψί και ψήνουμε περίπου 25 λεπτά, μετά αφαιρούμε το κάλυμμα και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά. Τα τελευταία 3 λεπτά προσθέτουμε το τυρί πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να λιώσει/γκρατιναριστεί.

Περιμένουμε λίγα λεπτά και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels, AllRecipies.com


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: