Όσο θα περνάει ο καιρός και θα με γνωρίσεις καλύτερα, θα διαπιστώσεις ότι είμαι μανιακή με την οργάνωση σπιτιού. Από τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου, έως τα αρχεία μου στον
υπολογιστή και τους φορτιστές μου, προσπαθώ να έχω ένα σπίτι οργανωμένο και λειτουργικό. Έτσι αισθάνομαι ότι ζω σε ένα πιο ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον. Πάμε να δούμε ποια είναι τα μειονεκτήματα οργάνωσης σπιτιού και τι μπορείτε να κάνετε για να μην αγχώνεστε.
Όσο όμως κι αν δεν θέλω να το παραδεχτώ, η σωστή οργάνωση σπιτιού δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνω υπόψιν μου πριν ξεκινήσω να τακτοποιώ και να οργανώνω ένα χώρο.
Πρώτα απ’ όλα, η οργάνωση του σπιτιού – ειδικά όταν γίνεται για πρώτη φορά ή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα – είναι μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία. Φαντάσου τον εαυτό σου να μετακομίζει σε ένα νέο σπιτικό. Που θα τοποθετηθούν όλα σου πράγματα; Τι πρέπει να πετάξεις; Τι να δώσεις; Το ταξίδι προς τον «Παράδεισο της Οργάνωσης» είναι μακρύ και πρέπει να διαθέσεις πολλές ώρες για να το ολοκληρώσεις. Αυτά λέω κι εγώ στον εαυτό μου και μου υπενθυμίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα με αποζημιώσει και τελικά θα μου σώσει χρόνο (όταν για παράδειγμα θα χρειαστώ κάτι και δεν θα χρειαστεί να το ψάχνω για κανένα δεκάλεπτο!)

Ένα άλλο μειονέκτημα που έχω εντοπίσει σχετικά με την σωστή οργάνωση σπιτιού είναι τα έξοδα. Υπάρχουν τρόποι να διατηρώ οργανωμένο το σπίτι μου ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα, όμως δεν παύει να είναι ένα έξοδο επιπλέον, που δεν θα το είχα αν απλά έριχνα τα πάντα σε ένα συρτάρι. Έχει χρειαστεί να αγοράσω κάποια κουτιά ή καλάθια, γι’ αυτό προτιμώ κάποια μαγαζιά που μπορώ να βρω τέτοια supplies σε πολύ καλές τιμές. Πιστεύω όμως ότι τελικά θα εξοικονομήσω χρήματα, αφού θα μπορώ να βρίσκω ότι χρειάζομαι, όταν το χρειάζομαι, χωρίς να το αγοράζω δεύτερη φορά χωρίς λόγο. Και είναι αλήθεια!
Αυτό που εγώ πραγματικά θεωρώ μειονέκτημα σε ένα οργανωμένο σπίτι είναι η έλλειψη χώρου. Πόσες φορές έχεις τακτοποιήσει ένα ανακατεμένο συρτάρι για να διαπιστώσεις στο τέλος ότι το ένα τρίτο των πραγμάτων που είχε μέσα τελικά δεν χωράει; Κι αναρωτιέσαι «πως γίνεται αυτό;» Αφού πριν το τακτοποίημα χωρούσαν όλα τα πράγματα μέσα στο συρτάρι… Έτσι είναι δυστυχώς. Όταν απλά ρίχνουμε τα πράγματά μας μέσα σε ένα συρτάρι χωρίς καμία τάξη, αυτά πιάνουν λιγότερο χώρο απ’ το να τα τοποθετήσουμε όμορφα και οργανωμένα.
Στις περιπτώσεις αυτές, πάντα πρέπει να πετάξω ή να δώσω κάτι, ώστε να κρατήσω τα πράγματα που χρειάζομαι αληθινά.
Γι’ αυτό φροντίζω να συνδυάζω πάντα την οργάνωση κάποιου χώρου του σπιτιού μου με ένα καλό ξεκαθάρισμα αλλά και να χρησιμοποιώ όλους τους διαθέσιμους χώρους, ακόμη και σημεία που φαίνονται άχρηστα (όπως το ντουλάπι κάτω από τον νιπτήρα, το πίσω μέρος μιας πόρτας ή τον χώρο κάτω από ένα κρεβάτι).
Διάβασε επίσης:
Οργάνωση της εισόδου του σπιτιού με πέντε απλές κινήσεις
Οργάνωση κρεβατοκάμαρας σε 4 βήματα
6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Unsplash
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.