Τα μεγάλα ΟΧΙ όταν καλούμε επαγγελματίες στο σπίτι

επαγγελματίες στο σπίτι 1

Όλες μας κατά καιρούς χρειαζόμαστε κάποιον επαγγελματία στο σπίτι μας: ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τεχνικούς, καθαριστές. Όλες μας θέλουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ειδικά όταν οι εργασίες πληρώνονται με την ώρα. Πολύ συχνά όμως καταλήγουμε να μην είμαστε ευχαριστημένες και να έχουμε παράπονα: το πάτωμα δεν καθαρίστηκε σωστά, ο τοίχος δε βάφτηκε τέλεια, γιατί πήρε τόση ώρα να φτιαχτεί αυτή η βρύση;

Έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ ότι κι εμείς παίζουμε κάποιο ρόλο σ’ όλα αυτά; Όταν ήρθε ο τεχνικός πλυντηρίου στο σπίτι μας μήπως άθελά μας του κάναμε τη ζωή λίγο πιο δύσκολη; Υπάρχουν μερικά πράγματα που ίσως δεν έχουν περάσει από το μυαλό μας και αυτά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Ώρα για μετακόμιση… ή μήπως όχι;

Ένα δωμάτιο γεμάτο έπιπλα και διακοσμημένο στην τρίχα, είναι ο εφιάλτης κάθε ελαιοχρωματιστή. Για ν’ αδειάσει χάνεται πολύτιμος χρόνος και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος κάποιας ζημιάς. Γι’ αυτό καλύτερα να ξεκρεμάσουμε εκ των προτέρων όλα τα κάδρα και τους καθρέφτες από τους τοίχους, ν’ αδειάσουμε τις βιβλιοθήκες και να μαζέψουμε όλα τα χαλάκια που υπάρχουν στο δωμάτιο.

Δε χρειάζεται να μεταφέρουμε τα μεγάλα έπιπλα αφού τα έχουμε αδειάσει, ο ελαιοχρωματιστής μας θα φροντίσει να τα μετακινήσει στο κέντρο του δωματίου και να τα καλύψει με πλαστικό ώστε να μη λερωθούν.Το ίδιο ισχύει και για τον υδραυλικό που έρχεται να κοιτάξει κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας μας ή το νιπτήρα του μπάνιου μας. Το ντουλάπι θα πρέπει να είναι άδειο ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δουλειά του όσο πιο σύντομα γίνεται.

επαγγελματίες στο σπίτι 3

Οικονομία αλλά με μέτρο

Όταν είμαστε εμείς αυτές που παρέχουμε τα υλικά για την εργασία που θέλουμε να γίνει, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει η ποσότητα να είναι αρκετή. Ωραίο είναι να εξοικονομήσουμε μερικά χρήματα αγοράζοντας λιγότερη μπογιά, αλλά έτσι ρισκάρουμε να μείνει ένας τοίχος άβαφος ή να περαστεί με ένα μόνο χέρι μπογιάς αντί για δύο. Το ίδιο ισχύει κι όταν το καθαριστικό τζαμιών μας για παράδειγμα είναι στα τελειώματα και δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα δεύτερο μπουκάλι – ίσως μία από τις μπαλκονόπορτές μας να μην είναι και πολύ καθαρή μετά την αναχώρηση της οικιακής βοηθού.

Γλυκό σκυλάκι, αλλά από απόσταση

Μπορεί το σκυλάκι μας ή η γατούλα μας να είναι το πιο γλυκό ζωάκι του κόσμου, μπορεί να είναι υπάκουο κι εκπαιδευμένο, όμως σίγουρα η θέση του δεν είναι μέσα στα πόδια του ανθρώπου που έρχεται να μας εξυπηρετήσει με κάποια εργασία του σπιτιού. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει κίνδυνος για το κατοικίδιό μας: ανοιχτά μπουκάλια καθαριστικών, βίδες ή εκτεθειμένες πρίζες είναι πειρασμός εξερεύνησης για το σκυλάκι μας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουμε άγχος ή ακόμα και φόβο στον ειδικό – δεν είναι όλος ο κόσμος ζωόφιλος και δεν εμπιστεύονται όλοι ζώα που δε γνωρίζουν. Τέλος, σημάδια από πατουσίτσες σε φρεσκοσφουγγαρισμένο πάτωμα ή κολλημένες τριχούλες σε φρεσκοβαμμένο τοίχο σίγουρα δεν είναι του γούστου μας. Καλύτερα λοιπόν να περιορίζουμε τους μικρούς μας φίλους σε κάποιο άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των εργασιών ή να τους απομακρύνουμε από το σπίτι. Ένα άγχος λιγότερο για όλους.

everywomangr banner νοικοκυριό

Παντογνώστης φωτεινός

Καλό είναι να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις προτάσεις των ειδικών και να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη αν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όχι απαραίτητα ν’ ακολουθούμε τυφλά αυτό που μας προτείνουν, αλλά να τους ακούμε και να βεβαιωνόμαστε ότι αυτό που θέλουμε είναι κάτι που γίνεται ή κάτι που μπορούν να κάνουν. Αν για παράδειγμα ο ελαιοχρωματιστής μας επιμένει ότι κάποια μπογιά με γυαλιστερό φινίρισμα δεν είναι η σωστή επιλογή για έναν συγκεκριμένο τοίχο ή αν ο μεταφορέας επίπλων μας επιμένει ότι το στρώμα του κρεβατιού μας θα πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε μια θήκη στρώματος, καλό είναι να συζητήσουμε μαζί τους και να δούμε γιατί προτείνουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά τους, μάλλον γνωρίζουν τα μυστικά της καλύτερα από εμάς.

επαγγελματίες στο σπίτι 2

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Όταν κλείνουμε ραντεβού για κάποια εργασία στο σπίτι μας τηλεφωνικά και ο ειδικός δεν θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το χώρο μας πριν την καθορισμένη μέρα εργασίας, θα πρέπει να δώσουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε από το τηλέφωνο. Κάποιο ανταλλακτικό που θα φροντίσει να φέρει ο τεχνικός μαζί του, κάποιος στόκος ειδικός για ντουλάπια που θα φέρει ο ξυλουργός, θα μας γλυτώσει από καθυστερήσεις και θα κάνει τη δουλειά όλων μας πιο εύκολη και σίγουρα πιο οικονομική μια και δε θα χρειαστεί μια επιπλέον επίσκεψη.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οποιοσδήποτε ειδικός που πρόκειται να φέρει εις πέρας κάποια εργασία στο σπίτι μας, ακόμα κι αν μας προτείνει κάτι άλλο από αυτό που ζητήσαμε, στο τέλος θα κάνει αυτό που θα του πούμε και δε θα έχει καμία ευθύνη. Αν το χρώμα του τοίχου που προτιμήσαμε τελικά δε μας αρέσει, ή αν η θέση του κλιματιστικού που εμείς διαλέξαμε τελικά δεν το βοηθάει ν’ αποδώσει όσο καλά θα μπορούσε, είναι καθαρά δική μας ευθύνη και σίγουρα δεν πρέπει να παραπονεθούμε στον επαγγελματία που απλώς ακολούθησε τις οδηγίες μας.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: