Τα μαγικά της κατάψυξης

φαγητά στην κατάψυξη

Πρόσφατα διάβασα ξανά «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που περιγράφει τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού σ’ ένα απομονωμένο χωριουδάκι στη Μινεσότα, το 1874. Το βιβλίο επικεντρώνεται στο φαγητό και τον καθημερινό αγώνα της οικογένειας να το εξασφαλίσει και κυρίως να το διατηρήσει κατά τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Εμείς ευτυχώς τέτοια προβλήματα δεν έχουμε. Οι καταψύκτες μας στέκονται περήφανοι στην κουζίνα μας, έτοιμοι να μας υπηρετήσουν όποτε τους χρειαστούμε. Όμως τους εκμεταλλευόμαστε όπως τους αξίζει; Γιατί η κατάψυξή μας μπορεί πράγματι να κάνει τα μαγικά της και να μας σώσει από πολύ κόπο και χρόνο με διάφορους τρόπους. Κάποιους από αυτούς τους τρόπους θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Γεύση εσπεριδοειδών

Πριν στύψετε ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι, κάντε τον κόπο και πάρτε το ξύσμα από τη φλούδα τους τρίβοντάς τα με τον τρίφτη. Κρατήστε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού σε ξεχωριστά σακουλάκια στην κατάψυξή σας για να είναι πάντοτε εύκαιρα να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο γλυκό ή να τα προσθέσετε σε κάποιο φαγητό και ν’ απογειώσετε τη γεύση του.

φαγητά στην κατάψυξη | ξύσμα λεμόνι

Όλα έχουν καλύτερη γεύση όταν προσθέσουμε λίγο τυρί

Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο, δηλαδή τρίψτε και φυλάξτε στην κατάψυξη μέσα σε μια πλαστική σακουλίτσα, οποιοδήποτε σκληρό τυρί – ειδικά όταν η ημερομηνία λήξης του πλησιάζει κι εσείς δεν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε άμεσα. Όταν έρθει η ώρα και χωρίς καν να το ξεπαγώσετε, μπορείτε να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτσα ή κάποιο ογκρατέν.

φαγητά στην κατάψυξη | τυρί

Μυρωδικά έτοιμα για χρήση

Με την ίδια λογική φυλάξτε στην κατάψυξη κομμένα κι έτοιμα για χρήση όποια μυρωδικά θέλετε. Πόσο συχνά μας τυχαίνει να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ας πούμε φρέσκο άνηθο ή βασιλικό σε μία συνταγή κι επειδή δεν έχουμε εύκαιρο να καταφεύγουμε στα αποξηραμένα; Μπορείτε να τα παγώσετε σε μια παγοκυψέλη και μ’ αυτόν τον τρόπο θα τα έχετε χωρισμένα σε μεριδάκια.

φαγητά στην κατάψυξη | μυρωδικά
φαγητά στην κατάψυξη - μυρωδικά

Δροσιστικά επιδόρπια

Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάχνετε τα δικά σας υγιεινά παγωτάκια και να τ’ αποθηκεύετε στην κατάψυξή σας έτοιμα να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για κάτι γλυκό ή κάτι δροσιστικό εύκολα, υγιεινά και με λίγες θερμίδες. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς χυμούς, παγωμένο τσάι, γάλα με κακάο κι αν θέλετε προσθέστε κομματάκια από φρέσκα φρούτα ή κάποιο σιρόπι.

φαγητά στην κατάψυξη | παγωτά

Περισσεύματα φαγητού που μας λύνουν τα χέρια

Κάποια φαγητά συνήθως περισσεύουν πιο συχνά από κάποια άλλα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν μαγειρέψαμε όσο καλά μαγειρεύουμε πάντα. Απλώς οι γίγαντες ή οι αγκινάρες δεν αρέσουν όσο μία μακαρονάδα με κιμά. Αφού λοιπόν πρόκειται για φαγητά που δεν είναι τ’ αγαπημένα του σπιτιού μας, γιατί να τα ξανασερβίρουμε την επομένη; Μπορούμε να τ’ αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη χωρισμένα σε σακουλίτσες ανά μερίδα και να γλυτώσουμε το μαγείρεμά τους την επόμενη φορά.

φαγητά στην κατάψυξη | περίσσευμα φαγητού

Μαγείρεμα στο μισό χρόνο

Τέλος, όποτε μπορείτε, φτιάξτε περισσότερη ποσότητα φαγητού και φυλάξτε το μισό στην κατάψυξη. Το να ζυμώσουμε διπλάσια ποσότητα κιμά δεν είναι καθόλου κόπος, το να έχουμε όμως έτοιμα ζυμωμένα μπιφτεκάκια στην κατάψυξη που θα θέλουν μόνο ψήσιμο, μας γλυτώνει από το μαγείρεμα μια μέρα.

φαγητά στην κατάψυξη | διάφορα φαγητά

Το ίδιο ισχύει και με διάφορες σάλτσες και ζωμούς, σφραγίστε τα σε σακουλάκια, φυλάξτε τα στην κατάψυξη κι αφήστε τα να σας περιμένουν μέχρι να έρθει μια δύσκολη μέρα που θα θέλετε να ετοιμάσετε κάτι στα γρήγορα.

φαγητά στην κατάψυξη | σάλτσες και ζωμοί

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες ιδέες για το απίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: