Έχεις προσέξει ότι κάποιες φορές, ενώ ακολουθείς όλα τα βήματα μιας “γλυκιάς” συνταγής σωστά, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες; Μια αποτυχία στην κουζίνα μπορεί μόνο να μας διδάξει – αφού ξεπεράσουμε την αρχική απογοήτευσή μας βέβαια, πως γίνεται όμως κάποιες φορές να πετυχαίνει ενώ άλλες όχι η ίδια συνταγή; Φίλη μου, θα σου πω μερικά λάθη που διαπίστωσα ότι κάνω εγώ όταν ψήνω γλυκά στο φούρνο και που, χωρίς να το καταλαβαίνεις, μπορεί να τα κάνεις κι εσύ! Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε γλυκά.
#1 – Τα υλικά μας δεν έχουν τη σωστή θερμοκρασία
Είναι σημαντικό να τηρούμε τις συνταγές όπως αναγράφονται. Υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, όταν μας ζητείται βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως χρειάζεται να θυμόμαστε ότι και στις περιπτώσεις που δεν διευκρινίζεται, είναι καλό τα υλικά μας να μην είναι ούτε πολύ κρύα (από το ψυγείο, π.χ. αυγά), ούτε ζεστά (π.χ. βούτυρο λιωμένο). Αν χρειαζόμαστε αυγά, προτιμούμε να τα βγάλουμε εκτός ψυγείου για λίγη ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
#2 – Το σωστό αλεύρι
Όλα τα είδη αλευριού δεν κάνουν για όλα τα γλυκά. Ανάλογα με το τι αναγράφεται στη συνταγή που ακολουθούμε, επιλέγουμε τον σωστό τύπο αλευριού – μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις + baking powder με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
#3 – Πολύ ζύμωμα ή ανακάτεμα
Το πολύ ζύμωμα ή ανακάτεμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ζύμες μας. Με το ζύμωμα/ανακάτεμα προστίθεται αέρας στη ζύμη που, αν είναι υπερβολικός, θα προκαλέσει πτώση της ζύμης στο φούρνο. Φούσκωμα και απότομο ξεφούσκωμα δηλαδή.
#4 – Κρύωμα της ζύμης
Συνήθως όταν ετοιμάζουμε σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα, μας ζητείται να ψύξουμε τη ζύμη πριν τη βάλουμε στο φούρνο. Ζύμες που περιέχουν βούτυρο σε μεγάλη ποσότητα χρειάζεται να είναι κρύες πριν μπουν στο φούρνο για να έχουμε ένα αφράτο εσωτερικό και τραγανό εξωτερικό.
#5 – Πολλές ματιές
Κάθε φορά που ανοίγουμε τον φούρνο για να… κρυφοκοιτάξουμε, ελευθερώνουμε θερμότητα στον χώρο, άρα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου. Τα πολλά άνοιξε-κλείσε έχουν σαν αποτέλεσμα την μη ισορροπημένη θερμοκρασία καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος, άρα αποτυχία στο φούσκωμα των γλυκών.
#6 – Στο σωστό ράφι
Καλό είναι όταν ψήνουμε γλυκά να επιλέγουμε το μεσαίο ράφι του φούρνου μας για καλύτερη και σταθερότερη κυκλοφορία του θερμού αέρα. Αν τοποθετήσουμε το ταψί μας πολύ κοντά στις εστίες μπορεί να καταλήξουμε με καμένα μπισκότα απέξω και άψητα στο εσωτερικό τους!
Αν με όλα τα παραπάνω σου άνοιξα την όρεξη, τότε σου έχω μια πανεύκολη συνταγή για μπισκότα ζάχαρης που πιστεύω θα σου αρέσει πολύ! Και μην ξεχνάς… δεν κάνει να ανοίξεις τον φούρνο όσο ψήνονται, σωστά!;
Μπισκότα ζάχαρης (sugar cookies)
Υλικά
- 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 κούπας ζάχαρη + λίγη ακόμη για το πασπάλισμα
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγη βανίλια ή βανιλίνη
Μέθοδος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στου 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Προετοιμάζουμε το ταψί μας και στρώνουμε λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη βανίλια και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε μικρές μπαλίτσες και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια για να δώσουμε σχήμα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κάθε μπισκότο.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά και μετά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα μπισκότα στο ταψί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τα μετακινήσουμε.
Σερβίρουμε παρέα με τον καφέ ή το τσαγάκι μας.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.