Τα είδη των οδηγών και πώς να τους αναγνωρίζεις στο δρόμο

Τα είδη των οδηγών και πώς να τους αναγνωρίζεις στο δρόμο

Φυσικά δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστους τους οδηγούς που συναντάμε γύρω μας καθημερινά στους δρόμους. Μετά από πολύωρη παρατήρηση (βλέπε σχολιασμό και βρισίδια να πετάγονται από παντού), έχω καταλήξει στα παρακάτω «κυρίαρχα» είδη οδηγών που μας ενοχλούν και πολύ θα θέλαμε να μην υπάρχουν… Εννοείται ότι πρόκειται για ένα χιουμοριστικό κείμενο, με μεγάλες δόσεις αλήθειας και μικρές δόσεις… πικρίας!

Ο οδηγός «μάγκας»

Ξέρεις πολύ καλά για ποιόν μιλάω. Ο οδηγός «μάγκας» είναι ο τύπος που θεωρεί ότι του ανήκει ο δρόμος. Για εκείνον δεν υπάρχουν σήματα STOP, δεν ισχύουν κόκκινα φανάρια, δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας. Αν είναι ποτέ δυνατόν να περιμένει σε μια ουρά για να ανάψει πράσινο το φανάρι που στρίβει δεξιά. Θεός φυλάξει! Ο οδηγός «μάγκας» θα χωθεί πρώτος αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά και θα βρίσει και όποιον τολμήσει να του κορνάρει. Πρόκειται για το πλέον κομπλεξικό άτομο που δεν φοράει ποτέ ζώνη και συνήθως κυκλοφορεί με όχημα μεγάλης αξίας – πράγμα που θεωρεί ότι του δίνει προτεραιότητα στα πάντα. Αν τώρα, πάνω στη μαγκιά του, προκαλέσει και κανένα ατύχημα… μάντεψε! Φυσικά και φταίει πάντα ο άλλος, αφού ο οδηγός «μάγκας» είναι ο σύγχρονος Ιππότης της Ασφάλτου και, ως άλλος Μάικλ Νάιτ, έχει παραπάνω δικαιώματα. Εννοείται…!

Θα σου πρότεινα, αν δεις κάποιον στο δρόμο που οδηγεί σαν τρελός, που αλλάζει λωρίδες κάθε νανοδευτερόλεπτο και που σου κολλάει από πίσω σα βδέλλα για να κάνεις στην άκρη, να πας στην τέρμα δεξιά λωρίδα, να σταματήσεις, να φας ένα σάντουιτς, να διαβάσεις ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου και να ξεκινήσεις ξανά, όντας βέβαιη ότι ο οδηγός «μάγκας» έχει φτάσει ήδη Λαμία και δεν κινδυνεύεις από την ύπαρξή του.

Ο οδηγός «αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι»

Αυτός ο κακομοίρης προσπαθεί και νομίζει ότι τα πηγαίνει καλά. Δεν τρέχει, δεν παραβιάζει τον κώδικα και φοράει πάντα τη ζωνούλα του. Αλίμονο! Ο οδηγός «αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι» είναι ένας κινητός κίνδυνος χωρίς τη θέλησή του. Δεν μπορεί με τίποτα να τοποθετηθεί σε μια λωρίδα, δεν καταλαβαίνει ότι το να οδηγείς αργά είναι εξίσου επικίνδυνο με το να οδηγείς πολύ γρήγορα και από αντανακλαστικά… βράστα! Ο οδηγός «αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι» δεν θέλει να προκαλεί, να όμως που το κάνει… Σε αυτή την περίπτωση άραγε ισχύει το «η πρόθεση μετράει»;

Αν τον πετύχεις στο δρόμο, καλύτερα άλλαξε πορεία ή πόλη αν γίνεται, γιατί μέχρι να πας εκεί που θέλεις θα ξημερώσεις…

Ο οδηγός «Αρσενικό με το Α κεφαλαίο»

«Άντε πήγαινε πλύνε κανένα πιάτο!» και άλλες τέτοιες εκφράσεις επιπέδου ακούγονται καθημερινά γύρω μας. Ο οδηγός «Αρσενικό με το Α κεφαλαίο» δεν μπορεί με τίποτα να δεχτεί ότι και οι γυναίκες οδηγούν και μάλιστα πολλές φορές καλύτερα από τον ίδιο. Το μόνο που μπορεί να πει για να φανεί ανώτερος (πολλά εγκεφαλικά!!!) είναι μια ατάκα που να μειώνει τις γυναίκες οδηγούς και να προσβάλει το γυναικείο φύλο. Αλλά ακόμη και αυτή η ατάκα είναι μια συνηθισμένη βλακεία χωρίς ίχνος ευφυίας. Μα που να το βρει άλλωστε;

Αν πετύχεις τέτοιο ον στο δρόμο, απλά κάνε ότι δεν άκουσες ή γέλα με ειρωνεία. Μην προσπαθήσεις να βγάλεις άκρη, μόνο το χρόνο σου θα χάσεις…

Ο οδηγός «κάνω multitasking»

Αυτός νομίζει ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι όταν οδηγούμε απαγορεύεται να κάνουμε οτιδήποτε άλλο που μας αποσπά την προσοχή. Θα τον δεις να μιλάει στο κινητό, να λύνει σταυρόλεξα στο φανάρι, να μακιγιάρεται την ώρα που αλλάζει λωρίδα, να ανοίγει φύλλο για σπανακόπιτα όσο είναι σταματημένος στο Stop… Εντάξει, όλοι είμαστε πολυάσχολοι, όχι όμως σαν κι αυτόν! Ο οδηγός «κάνω multitasking» θεωρεί ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει στη δουλειά του είναι νεκρός και ως εκ τούτου πρέπει να τον εκμεταλλευτεί κάνοντας παράλληλα κι άλλα πράγματα. Αν τώρα στην πορεία του φύγει και λίγο το αμάξι και πάει στη διπλανή λωρίδα ή δεν σταματήσει έγκαιρα σε ένα φανάρι… δε βαριέσαι! Τουλάχιστον θα έχει λύσει το σταυρόλεξό του! Έλεος!

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να οδηγούμε προσεχτικά στους δρόμους, να σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς και να τηρούμε βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στην οδήγηση κι εκεί φαίνεται ο καλός και υπεύθυνος οδηγός. Ας προσπαθήσουμε όλοι να οδηγούμε λίγο πιο προσεκτικά, λίγο πιο ήρεμα και πολύ πιο υπεύθυνα για λιγότερα ατυχήματα τους δρόμους.

(Εσκεμμένα δεν αναφέρομαι στους οδηγούς που έχουν πιεί αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Αυτοί θεωρώ ότι είναι απαράδεκτοι σαν άνθρωποι και όχι απλά σαν οδηγοί.)

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Pixabay

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: