Τα είδη συναδέλφων στη δουλειά και πως να τους αντιμετωπίσεις

Είδη συναδέλφων

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λένε και η αλήθεια είναι ότι μια καινούργια αρχή σε νέο εργασιακό περιβάλλον είναι δυο φορές πιο δύσκολη. Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να προσαρμοστείς στη νέα σου πραγματικότητα, έχεις να αντιμετωπίσεις και το άγχος της δουλειάς, να αποδείξεις την αξία σου και να εντυπωσιάσεις το καινούργιο σου αφεντικό! Ουφ! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γνωρίζεις τόσο κόσμο που πρέπει να θυμάσαι, θέλεις να δημιουργήσεις μια καλή εντύπωση, ενώ παράλληλα προσπαθείς να ψυχολογήσεις τον καθένα. Με την παρακάτω λίστα, ελπίζω να σε βοηθήσω να αναγνωρίσεις λίγο καλύτερα τα «σημάδια» και να αντιμετωπίσεις τους συναδέλφους σου με παραπάνω αυτοπεποίθηση.

Ο συνάδελφος «πρακτορείο ειδήσεων»

Σε κάθε εταιρία – ακόμη και σε αυτές με ολιγάριθμο προσωπικό, υπάρχει αυτός ο συνάδελφος που τους ανακατεύει όλους. Είναι ιδιαίτερα φιλικός και χαμογελαστός και όπου πηγαίνει κάνει αρκετή φασαρία – οπότε αποκλείεται να μην τον αναγνωρίσεις! Σε καλωσορίζει με περίσσια χαρά και κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη σου – αφού αισθάνεσαι ήδη αρκετά ευάλωτη στον νέο σου εργασιακό περιβάλλον και χρειάζεσαι κάποιον να συζητήσεις. Θα σε καλέσει αμέσως να κάνετε μαζί διάλειμμα, θα σε συστήσει σε όλους με τα καλύτερα λόγια και θα προσφερθεί να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείς. Αυτό ήτανε! Μόλις έπεσες στην παγίδα του! Ο συνάδελφος «πρακτορείο ειδήσεων» θα σε ρωτήσει τα πάντα για σένα και μετά θα πάει να τα πει όλα στους υπόλοιπους συναδέλφους – οι οποίοι τον έχουν μάθει πια και δεν του εκμυστηρεύονται τίποτα, περιμένουν όμως με ανυπομονησία την πρωινή του αναφορά ως άλλο «πρακτορείο ειδήσεων». Όταν σε «ξεζουμίσει», θα σε αφήσει στην ησυχία σου, αφού πλέον δεν θα έχεις κανένα ενδιαφέρον για εκείνον. Όσο για τη βοήθεια που σου έταξε; Ξέχασέ τη!

Ο συνάδελφος «θέλω να γίνω αφεντικό στη θέση του αφεντικού»

Ξέρεις πολύ καλά για ποιόν μιλάω. Θα σου συστηθεί λες και πρόκειται για ένα μεγάλο στέλεχος στην εταιρία, με υψηλή θέση και αμέτρητες ευθύνες. Θα ισχυριστεί ότι πίνει καφέ κάθε πρωί με τον Θανούλη (ας πούμε ότι Θανάσης είναι το μικρό όνομα του αφεντικού) και ότι είναι το δεξί του χέρι και ο πιο έμπιστος συνεργάτης του. Για κάποιο περίεργο λόγο βέβαια, οι υπόλοιποι συνάδελφοι τον κοροϊδεύουν και τον σχολιάζουν διαρκώς. Όταν δε τον συναντήσεις μαζί με το αφεντικό, ο συνάδελφος «θέλω να γίνω αφεντικό στη θέση του αφεντικού» έχει μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Είναι μαζεμένος σαν βρεγμένη γάτα, συμφωνεί με το αφεντικό σε όλα και καρφώνει όποιον και ότι μπορεί να τον κάνει πιο αρεστό στα μάτια του κου Παπαδόπουλου (Θανούλης και λοιπά φυσικά κομμένα). Ο συνάδελφος «θέλω να γίνω αφεντικό στη θέση του αφεντικού» είναι ο κλασσικός γλείφτης που παρουσιάζει ένα πρόσωπο όταν βρίσκεται μαζί με το αφεντικό και ένα εντελώς διαφορετικό εν απουσία του.

Ο συνάδελφος «τα κάνω όλα»

Ή αλλιώς το «κορόιδο» του γραφείου. Είναι αυτός που τρέχουν όλοι για βοήθεια, του φορτώνουν δουλειές και τον θεωρούν όλοι δεδομένο. Ο συνάδελφος «τα κάνω όλα» φεύγει πάντα τελευταίος από το κτήριο και έρχεται πρώτος το πρωί. Είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και συμπεριφέρεται λες και η εταιρία κρέμεται από τα χέρια του. Σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να τον «εκμεταλλευτείς» κι εσύ – άλλωστε είναι πάντα τόσο πρόθυμος που είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα! Όμως πρόσεχε! Ο συνάδελφος «τα κάνω όλα» είναι συνήθως κλαψιάρης και σχολιάζει παντού όσους βοηθάει – οπότε σκέψου το διπλά αν θέλεις να μπεις στη λίστα του.

Ο συνάδελφος «δημόσιες σχέσεις»

Αυτός που τα έχει καλά με τα υψηλόβαθμα στελέχη, κανονίζει βραδινά ποτάκια με τους συναδέλφους του, οργανώνει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή και κάνει πάρτι έκπληξη σε εορτάζοντες. Ο συνάδελφος «δημόσιες σχέσεις» περνάει καλά στη δουλειά – αφού τείνει να δουλεύει ελάχιστα! Συνήθως πάει χέρι χέρι με τον συνάδελφο «τα κάνω όλα», αφού ο ένας βγάζει όλη τη δουλειά και ο άλλος κάνει τις δημόσιες σχέσεις του τμήματος. Ο συνάδελφος «δημόσιες σχέσεις» τα έχει καλά με όλους, όλοι τον αγαπούν και θέλουν να λάβουν πρόσκληση για κάποιο απ’ τα events που διοργανώνει, είναι χωρατατζής και πολύ διασκεδαστικός. Είναι ο συνάδελφος που θέλεις να έχεις, αρκεί να μην χρειαστεί ποτέ να συνεργαστείς ουσιαστικά μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα καταλήξεις να γίνεις ο συνάδελφος που τα κάνει όλα και μάλιστα χωρίς να το καταλάβεις!

Η γραμματέας του αφεντικού

Ίσως το πιο ισχυρό πρόσωπο σε μια εταιρία. Η γραμματέας του αφεντικού γνωρίζει τα πάντα για τους πάντες, έχει στενή και έμπιστη σχέση με το αφεντικό και είναι το άτομο που μπορεί να σε ανεβάσει ή να σε ρίξει στα μάτια του. Από εκείνην θα περάσει η αίτησή σου για άδεια, εκείνη θα προωθήσει ή θα θάψει το αίτημά σου για μια συνάντηση με το αφεντικό, εκείνη αποφασίζει αν θα ακούσει για σένα το «μεγάλο κεφάλι» ή αν δεν θα μάθει ποτέ για την ύπαρξή σου. Το κυριότερο απ’ όλα όμως είναι, ότι η γραμματέας του αφεντικού γνωρίζει τη δύναμή της και θα χρειαστεί πολύ «γλείψιμο» για να τη φέρεις στα νερά σου. Εκτός και αν σε συμπαθήσει με την πρώτη ματιά. Εκεί την έκανες λαχείο! Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να την δεις ανταγωνιστικά γιατί τότε δεν πρόκειται να δεις άδεια ή προαγωγή ποτέ!

Το αφεντικό

Ε, εδώ τα λόγια περισσεύουν. Ποια είμαι εγώ που θα μιλήσω για το αφεντικό; Η απόλυτη μορφή εξουσίας μέσα σε μια εταιρία, έχει πάντοτε δίκιο – τελεία και παύλα – και τα πάντα πρέπει να εγκρίνονται και να αποφασίζονται από τον ίδιο – ακόμη και λεπτομέρειες όπως μια αφίσα, τα λουλούδια στο χώρο της υποδοχής ή το χαρτί τουαλέτας. Τα περισσότερα αφεντικά δυστυχώς θέλουν να επιβεβαιώνουν συνέχεια τη θέση τους και την «εξουσία» τους, παρουσιάζοντας τελικά ένα απίστευτα ανασφαλές προφίλ που δεν τους κολακεύει καθόλου. Θεωρούν δεδομένο ότι δεν έχεις ζωή και ότι σου αρέσει να περνάς πάνω από 12  ώρες την ημέρα στη δουλειά – άλλωστε έτσι μόνο θα δείξεις το πόσο την εκτιμάς, σωστά; Αν πετύχεις περίπτωση που διαφέρει από την παραπάνω περιγραφή, κάνε δέκα τάματα και ευχαρίστησε την τύχη σου για το καλό που σε βρήκε! Είχες πέσει σε σπάνια περίπτωση… Το εργασιακό περιβάλλον είναι σίγουρα μια μικρογραφία της κοινωνίας μας – με τα καλά και τα άσχημά της. Φυσικά όλα όσα γράφω παραπάνω είναι χιουμοριστικά και έχουν σκοπό να μας διασκεδάσουν, περιέχουν όμως και μια μικρή δόση αλήθειας που ίσως μας προβληματίσει και μας προετοιμάσει για το νέο εργασιακό περιβάλλον που σύντομα θα συναντήσουμε. Καλή αρχή!

Φυσικά το παραπάνω κείμενο είναι χιουμοριστικό και σκοπό έχει να σε διασκεδάσει!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Death to Stock Photos

Για περισσότερα θέματα ψυχολογίας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: