Τα 5 Βήματα για ένα καθαρό και οργανωμένο μπάνιο

οργανωμένο μπάνιο

Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο που συνήθως μας δυσκολεύει στο να το διατηρούμε καθαρό και οργανωμένο. Οι περισσότερες από εμάς, το αντιμετωπίζουμε απλά σαν ένα λειτουργικό χώρο, αδιαφορώντας για την εμφάνισή του. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι γιατί συνήθως το μπάνιο έχει μέσα τόοοοοοσα πολλά πράγματα, που μας φαίνεται μπελάς να το οργανώσουμε ή να το τακτοποιήσουμε σωστά. Παρόλ’ αυτά, ένα σωστά οργανωμένο μπάνιο είναι πολύ ευκολότερο να καθαριστεί και να διατηρηθεί καθαρό και φρέσκο. Κάτι που έχω αποφασίσει λοιπόν να κάνω, είναι να αφιερώνω λίγο χρόνο στην οργάνωση του μπάνιου του σπιτιού μου κάθε τόσο (ίσως εποχικά).

Ακολουθώ λοιπόν τα παρακάτω βήματα, για ένα πάντα σωστά οργανωμένο και καθαρό μπάνιο:

ΒΗΜΑ #1: Ξεκαθάρισμα

Ορίστε! Το είπα! Το ξεκαθάρισμα αποτελεί το πρώτο και βασικότερο βήμα για ένα οργανωμένο μπάνιο. Έχεις συνειδητοποιήσει πόσα άχρηστα πραγματάκια τείνουμε να φυλάμε μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια του μπάνιου; Πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ή προϊόντα που έχουν λήξει και απλά λυπόμαστε να πετάξουμε; Και πώς περιμένουμε να έχουμε ένα τακτοποιημένο ντουλάπι – μέσα στο οποίο θα βρίσκουμε εύκολα ό,τι χρειαζόμαστε – όταν αυτό είναι γεμάτο αντικείμενα χωρίς χρησιμότητα; Το πρώτο βήμα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε μια ματιά σε όσα περιέχονται στα ντουλάπια και τα συρτάρια μας και να κρατήσουμε μόνο όσα μας εξυπηρετούν.

everywomangr banner νοικοκυριό

Καλλυντικά και είδη περιποίησης: Κρατάς κι εσύ παλιές, σχεδόν άδειες συσκευασίες από αφρόλουτρα, σαμπουάν, αποσμητικά κλπ; Το πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα προϊόντα δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ – και μάλλον έχουν αλλοιωθεί, δεν θέλουμε όμως και να τα πετάξουμε. Γιατί; Ένας εύκολος τρόπος να δεις τι ακριβώς υπάρχει μέσα στο ντουλάπι σου, είναι να κατηγοριοποιήσεις τα είδη περιποίησης, να εκτιμήσεις τι χρειάζεσαι και τι είναι για πέταμα. Έτσι θα ξέρεις ακριβώς πόσα σαμπουάν έχεις, πόσα αφρόλουτρα κλπ. και δεν θα αγοράζεις καινούργια χωρίς να χρειάζεται.

Προϊόντα Μακιγιάζ: Όλες γνωρίζουμε πόσο ακριβά είναι τα προϊόντα μακιγιάζ και πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσουμε την παλέτα σκιών ή το κραγιόν των ονείρων μας. Όσο όμορφα όμως κι αν είναι, τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν ημερομηνία λήξης και αλλοιώνονται όπως και οτιδήποτε άλλο αγοράζουμε. Γιατί λοιπόν να κρατάμε πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε; Ένα αυστηρό ξεκαθάρισμα στο νεσεσέρ μας θα μας βοηθήσει να βρίσκουμε πολύ πιο εύκολα το προϊόν που επιθυμούμε. Προσωπικά, επιλέγω να χαρίζω σε κάποια φίλη μου προϊόντα που – ενώ δεν έχουν λήξει – δεν χρησιμοποιώ και τόσο πολύ.

Αξεσουάρ μαλλιών και συσκευές styling: Αλήθεια, χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα λαστιχάκια και τσιμπιδάκια που έχουμε πεταμένα στα συρτάρια του μπάνιου μας; Μπορούμε να κρατήσουμε μόνο αυτά που χρησιμοποιούμε πραγματικά και να χαρίσουμε τα υπόλοιπα σε κάποια φίλη. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές styling που, ενώ φάνταζαν απαραίτητες τη στιγμή αγοράς τους, τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ!

Πετσέτες: Πόσο ταιριάζουν οι πετσέτες μας μεταξύ τους; Για ποιο λόγο κρατάμε πετσέτες παλιές που μυρίζουν ή έχουν χάσει την απαλότητά τους; Αφού τελικά πάντα τις ίδιες χρησιμοποιούμε… Ξεκαθάρισε τις πετσέτες σου και θα δεις πόσο χώρο θα εξοικονομήσεις πετώντας τις παλιές και φθαρμένες.

Προσωπικά αντικείμενα: Δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε παλιά προσωπικά αντικείμενα. Χρησιμοποιημένα ξυραφάκια που έχουν ξεχαστεί στο βάθος κάποιου ντουλαπιού, παλιές βούρτσες μαλλιών ή οδοντόβουρτσες (αν και οι παλιές οδοντόβουρτσες είναι πολύ χρήσιμες για την καθαριότητα του μπάνιου, βλέπε βήμα #3)… ήρθε η ώρα να πεταχτούν στα σκουπίδια.

οργανωμένο μπάνιο1

ΒΗΜΑ #2: Αξιολόγηση

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε όλα τα αντικείμενα που έχουμε μέσα στο μπάνιο μας, ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε τους χώρους αποθήκευσης και οργάνωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αδειάσουμε τελείως το μπάνιο απ’ ο,τιδήποτε έχει μέσα και να δούμε τι έχουμε κρατήσει. Κάποια αντικείμενα που κρατήσαμε, μας είναι χρήσιμα αλλά έχουν χαλάσει με την πάροδο του χρόνου. Μια λίστα με ό,τι χρειάζεται αντικατάσταση θα μας βοηθήσει να οργανωθούμε σωστά. Επίσης, κάποια πράγματα δείχνουν παλιά ενώ το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό πλύσιμο ή λίγη φροντίδα.

ΒΗΜΑ #3: Καθαριότητα

Ευκαιρία είναι τώρα που έχουμε αδειάσει το μπάνιο μας να του κάνουμε ένα καλό καθάρισμα. Ξεκίνα από τα πράγματα που έχεις βγάλει έξω (και θέλεις να κρατήσεις) και συνέχισε με το ίδιο το δωμάτιο. Τα ντουλάπια και τα συρτάρια θα καθαριστούν σε ελάχιστο χρόνο τώρα που είναι άδεια, το ίδιο και τα πλακάκια και το πάτωμα. Τι ωραία που αστράφτουν όλα!

ΒΗΜΑ #4: Οργάνωση

Πριν βιαστούμε να ξαναβάλουμε όλα τα αντικείμενα μέσα στο μπάνιο, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγα λεπτά και να σκεφτούμε πώς και πού θα μας εξυπηρετούσε καλύτερα να τοποθετηθεί το κάθε πράγμα. Μήπως τα προϊόντα μακιγιάζ σου θα ήταν καλύτερα να τα βάλεις στο συρτάρι κάτω από τον καθρέπτη; Σκέψου τις ανάγκες σου και πώς χρησιμοποιείς το μπάνιο καθημερινά. Ένας εύκολος τρόπος για οργανωμένο μπάνιο, είναι να τοποθετήσεις κουτιά ή καλαθάκια στα ντουλάπια, όπου θα βάζεις μέσα τα προϊόντα περιποίησης ανά κατηγορία, τα καθαριστικά όλα μαζί κλπ. Έτσι θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι περιέχουν τα ντουλάπια σου και τι χρειάζεται να αγοράσεις. Θυμήσου ότι μπορείς να αξιοποιήσεις και χώρους όπως κάτω από το νιπτήρα ή πίσω από την πόρτα.

ΒΗΜΑ #5: Διακόσμηση

Τώρα πια όλα είναι καθαρά, τακτοποιημένα και οργανωμένα! Γιατί λοιπόν να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω και να διακοσμήσουμε το μπάνιο μας; Ένα όμορφο φυτό, ένα κεράκι ή ένα μικρό κάδρο αρκούν για να δώσουμε μια προσωπική πινελιά.

ΓΡΗΓΟΡΟ TIP: Εάν φυλάς το προσωπικό σου φαρμακείο σε κάποιο ντουλάπι του μπάνιου, φρόντισε να το τοποθετήσεις όσο πιο ψηλά μπορείς και όσο πιο μακριά από τη μπανιέρα γίνεται – για ασφάλεια και καλύτερη διατήρηση των φαρμάκων!

Έχω εκπλήξει τον εαυτό μου με πόσα άχρηστα πράγματα τείνω να μαζεύω στο μπάνιο. Γι’ αυτό και προσπαθώ να επαναλαμβάνω τα παραπάνω βήματα κάθε τόσο για να διατηρώ το μπάνιο μου οργανωμένο και τακτοποιημένο. Έτσι, μπορώ να τελειώνω γρήγορα με την καθημερινή του καθαριότητα αλλά και να βρίσκω εύκολα ότι ακριβώς χρειάζομαι τη στιγμή που το χρειάζομαι!

Έχεις κάποιο μυστικό οργάνωσης του μπάνιου σου που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: