Συνοδευτική επιστολή: η σημασία της στην αναζήτηση εργασίας

Συνοδευτική επιστολή

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους ισοδυναμεί με άγχος, απογοήτευση, προσδοκίες και ματαίωση. Άλλοι πάλι τη βλέπουν σαν μια ευκαιρία για ένα καινούριο ξεκίνημα, για την απόκτηση νέων εμπειριών και την αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αφιερωθεί χρόνος και πολλή ενέργεια προκειμένου να επιτύχουμε την πρόσληψή μας στη θέση εργασίας που επιθυμούμε.

Θεωρείται αυτονόητο πως κάποιος που ψάχνει για εργασία έχει συντάξει το βιογραφικό του σημείωμα. Έχει καταγράψει την εκπαιδευτική και επαγγελματική του πορεία, έχει δηλώσει τις πρόσθετες γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του και είναι έτοιμος να το αποστείλει, προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση εργασίας. Και σε αυτό το σημείο είναι που κάνει την εμφάνισή της η συνοδευτική επιστολή, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάμε ή να απαξιώνουμε.

Κάθε βιογραφικό που στέλνουμε, δεν μπορεί να φύγει μόνο του. Πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από μία επιστολή, η οποία θα αποτελέσει τον κρίκο ανάμεσα στο βιογραφικό μας σημείωμα και τη θέση εργασίας. Είναι το κείμενο που θα μας συστήσει στον πιθανό εργοδότη μας και θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να μας καλέσει σε συνέντευξη.

Η συνοδευτική επιστολή, συνήθως, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Έχει τη μορφή επίσημης επιστολής

Τη συντάσσουμε με τη δομή της επίσημης επιστολής που διδαχτήκαμε στα μαθητικά μας χρόνια. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια είναι συχνό το φαινόμενο η συνοδευτική επιστολή να αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Σε αυτή την περίπτωση, αν εξαιρέσουμε τον τόπο και την ημερομηνία που δε χρειάζεται να αναγράφονται, η υπόλοιπη δομή της δε θα πρέπει να διαφέρει από μια επίσημη επιστολή. Μπορούμε εναλλακτικά να τη γράψουμε σε ένα αρχείο κειμένου το οποίο θα επισυνάψουμε στο email μας.

Απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο

Προσπαθούμε να μάθουμε το ονοματεπώνυμο του ατόμου που είναι υπεύθυνο για την πρόσληψή μας και απευθύνουμε σε αυτό την επιστολή. Αποφεύγουμε να απευθυνόμαστε γενικά στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή ακόμα γενικότερα στην εταιρεία που μας ενδιαφέρει, καθώς πέρα από την άσχημη εντύπωση που πιθανό να προκαλέσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη φτάσει ποτέ στα σωστά χέρια.

Αναφέρει την πηγή από την οποία ενημερωθήκαμε για τη θέση

Είτε πρόκειται για απάντηση σε αγγελία, είτε μας μίλησε κάποιος γι’αυτή τη θέση εργασίας, αναφερόμαστε στην πηγή πληροφόρησης, έχοντας βέβαια τη συγκατάθεση του ατόμου που μας παρέπεμψε.

Ενημερώνει για τη θέση της προτίμησής μας

Είναι πιθανό στην ίδια εταιρεία να υπάρχουν περισσότερες από μία ανοιχτές θέσεις εργασίας. Από την αρχή της επιστολής μας ενημερώνουμε ποια θέση μας ενδιαφέρει.

Δείχνει τις γνώσεις μας για τη συγκεκριμένη εταιρεία

Καλό είναι να έχουμε κάνει μια μικρή έρευνα για την εταιρεία στην οποία απευθυνόμαστε και να τονίσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να εργαστούμε στην εταιρεία αυτή. Μπορούμε να σημειώσουμε ότι ταιριάζουμε με τη φιλοσοφία της εταιρείας και να κάνουμε αναφορά σε ορισμένα σημεία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Περιγράφει τις ικανότητες που σχετίζονται με τη θέση

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να αναπαράγουμε όλες τις πληροφορίες που δίνονται στο βιογραφικό μας σημείωμα. Στη συνοδευτική επιστολή τονίζουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και προβάλλουμε τα δυνατά μας σημεία χωρίς έπαρση και υπερβολές.

Προτείνει επικοινωνία

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε δώσει στον πιθανό εργοδότη μας τα στοιχεία επικοινωνίας μας και έχουμε εξηγήσει πώς θα έρθει σε επαφή μαζί μας ή εναλλακτικά προτείνουμε να επικοινωνήσουμε ξανά εμείς μαζί του μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεν υπερβαίνει σε έκταση τη μία σελίδα

Η συνοδευτική επιστολή δε θα πρέπει να κουράσει τον αναγνώστη της. Περιγράφουμε συνοπτικά όσα προαναφέρθηκαν, προσέχουμε τυχόν τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη, εκτυπώνουμε, υπογράφουμε και στέλνουμε την πρωτότυπη επιστολή, κρατώντας ένα αντίγραφο για εμάς.

Είναι σημαντικό η συνοδευτική επιστολή να γράφεται από εμάς, αφού το ύφος της και ο τρόπος γραφής της αντανακλούν την προσωπικότητά μας. Είναι αναπόφευκτο με κάθε βιογραφικό που στέλνουμε να πρέπει να γράφουμε και διαφορετική συνοδευτική επιστολή, αφού απευθυνόμαστε σε άλλο πρόσωπο, άλλη εταιρεία και πιθανότατα διεκδικούμε και διαφορετική θέση εργασίας. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στη σωστή σύνταξή της, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για την πρόσληψή μας.

Κείμενο: Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Φωτογραφία: Unsplash

Για περισσότερα θέματα καριέρας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: