Συνέντευξη επιλογής προσωπικού: Πρακτικές συμβουλές για μια σωστή προετοιμασία

Συνέντευξη επιλογής προσωπικού

Όταν αναζητούμε μια νέα θέση εργασίας, περνάμε από πολλά στάδια. Σίγουρα κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, ώστε να εντοπίσουμε τα δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια θέση που θα μας ταιριάζει περισσότερο. Συντάσσουμε το βιογραφικό μας σημείωμα, το στέλνουμε σε πιθανούς εργοδότες μαζί με μια συνοδευτική επιστολή και περιμένουμε το πολυπόθητο τηλεφώνημα που θα μας καλέσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας πρόσληψης: τη συνέντευξη.

Και κάπου εκεί είναι που, παρόλη τη χαρά μας, αρχίζει να μας λούζει κρύος ιδρώτας, να θυμόμαστε ξαφνικά όλες τις ανασφάλειές μας και να αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη δοκιμασία.

Ο χρυσός κανόνας της σωστής προετοιμασίας, ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που συνήθως βοηθούν στην καλύτερη προετοιμασία.

Πριν τη συνέντευξη, θα μπορούσαμε:

  • Να καταγράψουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας
  • Να ξαναδιαβάσουμε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή μας και να προετοιμαστούμε για πιθανές ερωτήσεις πάνω σε αυτά
  • Να αναζητήσουμε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, την εταιρεία και τα στελέχη της
  • Να ενημερωθούμε για τον τόπο και τρόπο διεξαγωγής της συνέντευξης
  • Να έχουμε μαζί μας αντίτυπα του βιογραφικού και των πτυχίων μας
  • Να προετοιμάσουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε να θέσουμε
  • Να είμαστε ήρεμοι και να έχουμε αυτοπεποίθηση

Είναι καλό να θυμόμαστε πως σε μια συνέντευξη αξιολογούνται πολλές παράμετροι. Σίγουρα οι γνώσεις, η εξειδίκευση και η εμπειρία αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για να αποφασίσει ένας πιθανός εργοδότης αν θα μας προσλάβει. Μέσω της συνέντευξης, όμως, θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει και στοιχεία της προσωπικότητάς μας, να αξιολογήσει τις κοινωνικές μας δεξιότητες και την εκφραστική μας ικανότητα και να δει την εμφάνισή μας. Σκεφτείτε μία υποψήφια που πληροί τα τυπικά προσόντα της θέσης, αλλά φτάνει αργοπορημένη στο ραντεβού, δε δείχνει συγκεντρωμένη στη διαδικασία και απαντάει μονολεκτικά σε ό,τι την ρωτούν.

Κάποια σημεία που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε καλή εντύπωση, χωρίς βέβαια να αλλοιώσουμε την προσωπικότητά μας, είναι τα ακόλουθα:

  • Η εμφάνισή μας να είναι καθαρή και προσεγμένη. Δε χρειάζεται να φορέσουμε ταγιέρ για να δείξουμε ότι έχουμε επαγγελματική εμφάνιση, αλλά χρειάζεται τα ρούχα που θα επιλέξουμε να είναι καθαρά, άνετα και σεμνά. Αντίστοιχα και το μακιγιάζ μας θα πρέπει να είναι διακριτικό, όπως και το άρωμά μας. Εξυπακούεται ότι διαφορετικά θα ντυθεί μια υποψήφια για θέση προπονήτριας σε αθλητικό κέντρο και διαφορετικά μια υποψήφια για διευθυντική θέση σε πολυεθνική εταιρεία.
  • Όσο και αν πρέπει να είμαστε επικεντρωμένες σε αυτά που λέμε, εξίσου επικεντρωμένες θα πρέπει να είμαστε και στη μη λεκτική μας επικοινωνία. Η διατήρηση της βλεμματικής επαφής με τον συνεντευκτή, η φυσικότητα στις κινήσεις μας, η ρύθμιση της έντασης και του τόνου της φωνής μας, δε θα περάσουν απαρατήρητες. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε τη στάση του σώματός μας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο θα καθίσουμε μπορεί να δείχνει πλήξη ή άνεση και οικειότητα πέρα από το δέον.
  • Μην ξεχάσουμε επ’ουδενί να απενεργοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο πριν μπούμε στην εταιρεία για τη συνέντευξη. Ούτε στην αναμονή είναι ωραίο να χαζεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι να μας καλέσουν ούτε φυσικά και στη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να μας διακόψει ο ήχος του τηλεφώνου μας. Αν συντρέχει σοβαρός λόγος που θα πρέπει να μιλήσουμε άμεσα αν μας καλέσουν, τότε ενημερώνουμε εξαρχής τον συνεντευκτή μας ότι για λόγους π.χ. υγείας ενός στενού συγγενή μας θα αφήσουμε το κινητό μας αναμμένο.

Είναι καλό στο τέλος της συνέντευξης να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για τη θέση, κάνοντας εμείς τις δικές μας ερωτήσεις που πιθανό να μην απαντήθηκαν προηγουμένως. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι όσο σημαντική είναι η προετοιμασία για τη συνέντευξη, το ίδιο σημαντική είναι και η μεταπαρακολούθηση. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και να διαπιστώσουμε αν έχουμε επιλεγεί για την επόμενη φάση της διαδικασίας.

Κείμενο: Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Φωτογραφία: Pixabay

Για περισσότερα θέματα καριέρας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: