Συμβουλές και προτάσεις για να υποδεχτούμε ένα σκυλάκι στο σπίτι μας

Συμβουλές και προτάσεις για να υποδεχτούμε ένα σκυλάκι στο σπίτι μας

Πήραμε τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι, είτε πιο μεγάλης ηλικίας είτε κουταβάκι, και να το έχουμε μέσα στο σπίτι μας ως μέλος της οικογένειας μας – όπως αξίζει σε όλα τα ζωάκια άλλωστε. Πόσο έτοιμες είμαστε για την αλλαγή αυτή; Όταν εννοώ έτοιμες δεν εννοώ ψυχολογικά, φαντάζομαι άλλωστε ότι έχουμε ήδη σκεφτεί σοβαρά πριν να πάρουμε αυτή την απόφαση. Το σπίτι μας όμως είναι έτοιμο για αυτή την αλλαγή;

Συμβουλές για τη διαμόρφωση του σπιτιού και των εξωτερικών χώρων

Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου

Ανεξαρτήτως της ηλικίας του σκύλου που υιοθετούμε, πρέπει ο χώρος που θα κινείται το σκυλάκι να είναι καθαρός από οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει (αιχμηρά αντικείμενα ή αντικείμενα που το σκυλάκι μπορεί να φάει – παιχνίδια των παιδιών, καλώδια, φυτά/γλάστρες που είναι τοξικά για τα σκυλάκια κλπ.). Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγουμε να έχουμε γωνίες ή σημεία που μπορεί ένα σκυλάκι να στριμωχτεί. Πολύ εύκολα μπορούμε να καλύψουμε τέτοια σημεία σπρώχνοντας κάποιο έπιπλο ελαφρώς ή διακοσμώντας τα με ένα καλάθι, θήκη περιοδικών κ.α.

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου

Είτε μένουμε σε σπίτι με μπαλκόνι είτε με κήπο, θα πρέπει η περίφραξη να είναι ασφαλής για το σκυλάκι μας, δηλαδή ο φράκτης ή τα κάγκελα να μην έχουν τρύπες και επικίνδυνα κενά. Το σκυλάκι μας δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε επικύνδινα φυτά (φυτά με αγκάθια ή τοξικά για τα ζώα φυτά) ή επικίνδυνα σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού (κοντά σε βόθρους, σκαμμένες περιοχές, πισίνα κ.α.) μέχρι να συνηθίσει τον χώρο και εμείς να του διδάξουμε που μπορεί να πηγαίνει και που όχι.

Συμβουλές και προτάσεις για να υποδεχτούμε ένα σκυλάκι στο σπίτι μας

Προτάσεις για κάποια βασικά αξεσουάρ που θα χρειαστούμε για να σκυλάκι μας

(Φυσικά υπάρχουν στο εμπόριο πολλά επιπλέον αξεσουάρ που δεν αναφέρω παρακάτω και που βοηθούν στην καθημερινότητα μας με ένα σκυλάκι στο σπίτι.)

  • Κρεβάτι σκύλου και κάποιο σεντονάκι/κουβερτάκι που μπορούμε να πλένουμε ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζουμε κρεβατάκι πολύ συχνά.
  • Μπολ φαγητού και νερού.
  • Είδη περιποίησης δοντιών όπως οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα για σκύλους (όχι για ανθρώπους), βούρτσα τριχώματος όπως χτένα/βούρτσα ειδική για το είδος τριχώματος του σκύλου μας. Εναλλακτικά, αν μας είναι αδύνατο να πλένουμε τα δόντια στο σκυλάκι μας, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικά κόκαλα ή κροκέτες που αφαιρούν την πλάκα. Καλό θα ήταν βέβαια να το συζητήσουμε πρώτα με τον κτηνίατρο και να σιγουρευτούμε ότι το σκυλάκι μας δεν είναι αλλεργικό σε αυτά τα προϊόντα.
  • Περιλαίμιο με ταυτότητα που να έχει τα στοιχεία μας, σαμαράκι και οδηγό ή αλυσίδα για τις βόλτες του.
  • Σακουλάκια περισυλλογής απορριμμάτων.
  • Παιχνίδια και ειδικά κόκαλα για σκύλους. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα κόκαλα τα δίνουμε στο σκυλάκι υπό την επίβλεψη μας, μιας και μπορεί να κόψουν κάποιο μεγάλο κομμάτι που δεν κάνει να καταπιούν. Με το να έχουμε διαθέσιμα κάποια παιχνίδια στο σκυλάκι μας μειώνουμε κατά πολύ την πιθανότητα να «ασχοληθεί» με τα παπούτσια μας, άλλα πράγματά μας, ακόμα και έπιπλα όταν εμείς απουσιάζουμε.
  • Κάποια εποχιακά αξεσουάρ όπως χειμερινό ρουχαλάκι ή αδιάβροχο σε περίπτωση που ζούμε σε περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή πολύ βροχή.
  • Ειδικά πανάκια για το πλύσιμο σκύλων (όχι μωρομάντηλα μιας και έχουν αποδειχτεί τοξικά για τα σκυλάκια) για καθαρισμό μετά τη βόλτα ή κάποια παλιά πετσετούλα που μπορούμε να βρέχουμε ελαφρώς ώστε οι πατούσες και η μουσούδα του σκύλου να είναι καθαρές.
  • Ειδικό σαμπουάν για σκυλάκια, κατάλληλο για το δέρμα και το τρίχωμά του.
  • Κλουβί μεταφοράς ή ειδική ζώνη/λουρί για να μεταφέρουμε το σκυλάκι μας με ασφάλεια.
Συμβουλές και προτάσεις για να υποδεχτούμε ένα σκυλάκι στο σπίτι μας

Κάποιες γενικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν:

Πριν την απόκτηση του σκύλου μας, μπορούμε να επισκεφτούμε κάποιο κατάστημα με είδη ζώων και, σε περίπτωση που προσφέρουν κάποια κάρτα μέλους, να εκμεταλευτούμε την προσφορά αυτή αφού, μαζεύοντας πόντους, θα έχουμε εκπτώσεις σε μελλοντικές αγορές που θα κάνουμε.

Να έχουμε ένα ημερολόγιο ώστε να σημειώνουμε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και την επόμενη αντιπαρασιτική προστασία του σκύλου μας.

Μπορούμε να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο και να ζητήσουμε συμβουλές για πολλά θέματα εκτός της υγείας του σκύλου και τα εμβόλια του, όπως συμβουλέςγια τη διατροφή του, τη συμπεριφορά του, την εκπαιδεύση του. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσουμε φυσικά είναι σε περίπτωση που το σκυλάκι μας δεν έχει το απαραίτητο microchip, να αποκτήσει.

Τέλος, να μην ακούμε και «πολύ» τους άλλους! Καλό είναι πάντα να παίρνουμε τη γνώμη των γύρω μας, καθώς και συμβουλές από άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι εφόσον εμείς πήραμε την απόφαση να υιοθετήσουμε το σκυλάκι μας, εμείς είμαστε υπεύθυνες γι’ αυτό και για το πως θα είμαστε εμείς και το σκυλάκι μας ευτυχισμένοι μέσα στο σπίτι. Εμείς θα επιλέξουμε πόσο ευκπαιδευμένο θα είναι το σκυλάκι μας, εμείς θα αποφασίσουμε αν θα του επιτρέπεται να ανεβαίνει στον καναπέ, πόσο υπάκουο θα είναι και τι ζητάμε εμείς από αυτή την πολύ γλυκιά σχέση και συμβίωση. Πάντα να έχουμε κατά νου ότι όλη η οικογένεια πρέπει να έχει κοινή γραμμή θετικής εκπαίδευσης και να δίνουμε ξεκάθαρα μηνύματα στο σκυλάκι για το τι θέλουμε με υπομονή και πολλά «μπράβο». Το σκυλάκι μας τότε θα καταλάβει τι ευχαριστεί εμάς και όλη την οικογένεια και λόγω της αγάπης που σίγουρα θα νιώθει για εμάς μετά από λίγο, θα κάνει τα πάντα για να μας ευχαριστεί!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: SHUTTERSTOCK

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: