fbpx

Σπιτικό βούτυρο σε 10 μόνο λεπτά

Σπιτικό βούτυρο σε 10 μόνο λεπτά

Έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε βούτυρο στο σπίτι; Αν ναι τότε ξέρετε πόσο εύκολο είναι. Αν από την άλλη όχι, τότε πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο και η γεύση του είναι τέλεια!

Θα χρειαστούμε μόνο 1 μπωλ, 1 μίξερ χειρός, 1 ποτήρι πολύ κρύο νερό και κρέμα γάλακτος υψηλών λιπαρών. Εγώ χρησιμοποίησα 300ml κρέμα γάλακτος υψηλών λιπαρών για να κάνω ένα πήλινο κεσεδάκι φρέσκο βούτυρο.

Σπιτικό βούτυρο σε 10 μόνο λεπτά

Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάμε να χτυπάμε με το μίξερ για περίπου 5 λεπτά. Μετά τα πρώτα 2 περίπου λεπτά, θα δείτε ότι το βούτυρο έχει ξεκινήσει να δένει και να χωρίζετε από το βουτυρόγαλο. Σε αυτό το στάδιο θα αρχίσει να πιτσιλάει το βουτυρόγαλο οπότε σας συμβουλεύω να καλύψετε το μπωλ με μία πετσέτα.

Όταν περάσσουν τα 5 λεπτά, θα δείτε ότι το βούτυρο έχει δημιουργηθεί. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το πολύ κρύο νερό και χτυπάμε ξανά για 2 ακόμα λεπτά.

Σουρώνουμε το μείγμα ώστα να διαχωρίσουμε το βούτυρο από το βουτυρόγαλο. Το βουτυρόγαλο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές για κέικ και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 εβδομάδα σίγουρα.

Στη συνέχεια πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε αφαιρέσει από το βούτυρό μας όσο το δυνατόν περισσότερο βουτυρόγαλο γίνεται. Για το λόγο αυτό, πιέζουμε με τα χέρια μας το βούτυρο ώστε να το στραγγίσουμε από τυχόν βουτυρόγαλο που έχει μείνει.

Σπιτικό βούτυρο σε 10 μόνο λεπτά

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα δοχείο ή βαζάκι της επιλογής μας και στο ψυγείο για 5-10 λεπτά. Μετά είναι έτοιμο να το απολαύσετε. Το σπιτικό βούτυρο μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 10 μέρες σίγουρα αν και πιστέψτε με μάλλον θα έχει φαγωθεί πολύ πιο πριν!

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αρωματίστε το βούτυρο που φτιάξατε με διάφορα μυρωδικά και να το χρησιμοποιήσετε ώστε να ζωντανέψετε κάποια πιάτα σας. Πολύ αγαπημένες γεύσεις για βούτυρο είναι:

  • με μαιντανό που μπορεί να συνοδεύσει πολύ ωραία βραστές πατάτες, πράσινα φασολάκια, καλαμπόκι και κόκκινο κρέας,
  • με βασιλικό που ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο και ψάρι
  • με σκόρδο που μπορείτε να το απλώσετε πάνω σε ψητό ψωμάκι
  • με φασκόμηλο που συνοδεύει όμορφα κοτόπουλο ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ζύμη για μπισκοτάκια
  • με δενδρολίβανο ή μέντα που ταιριάζει τέλεια με αρνάκι

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Αφήστε μια απάντηση