Σπιτική πίτσα: βάση και προτάσεις σερβιρίσματος

Σπιτική πίτσα: βάση και προτάσεις σερβιρίσματος

Κι όμως! Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική πίτσα, εύκολα και γρήγορα, με απλά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας. Πάμε να δούμε μαζί τα μυστικά για εύκολη πίτσα – το σπίτι θα μοσχομυρίσει ζυμάρι!

Σπιτική πίτσα: βάση και προτάσεις σερβιρίσματος

Υλικά (για μια μεγάλη πίτσα)

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200ml χλιαρό νερό
  • ½ κ.τ.λ. αλάτι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Ρίγανη, βασιλικό, γλυκάνισο ή όποιο άλλο μυρωδικό προτιμάμε

Μέθοδος

Επιλέγουμε το μυρωδικό που θέλουμε να προσθέσουμε στη ζύμη. Ο γλυκάνισος είναι μια διαφορετική επιλογή και προσθέτει φρεσκάδα στη βάση μας, ενώ ο βασιλικός ενισχύει τη γεύση της τομάτας. Τέλος, η ρίγανη προσθέτει έντονο άρωμα και ελαφρώς πικρή γεύση και ταιριάζει με τα περισσότερα υλικά.

Προσθέτουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε λίγο – λίγο το νερό, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Όταν τα υλικά σχηματίσουν μια σφιχτή ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και τοποθετούμε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 2 ώρες. Μέχρι τότε θα πρέπει η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σπιτική πίτσα: βάση και προτάσεις σερβιρίσματος

Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μας και απλώνουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.

Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και απλώνουμε τη ζύμη για πίτσα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιλέξουμε το πάχος της βάσης – λεπτή ιταλική ή αφράτη.

Προσθέτουμε τα υλικά που θέλουμε από πάνω (toppings) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 με 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος της βάσης της πίτσας – και τον φούρνο μας φυσικά!

Ιδέες για toppings πίτσας

Πάνω στη βάση πίτσας μπορούμε να τοποθετήσουμε σχεδόν τα πάντα! Μερικές αγαπημένες ιδέες είναι:

  • Τομάτα, φέτα, πιπεριές, μανιτάρια, σαλάμι
  • Τομάτα σε σάλτσα, μαλακό τυρί, μανιτάρια, μπέικον ή ζαμπόν
  • Τομάτα, τυρί κρέμα, μανιτάρια, πεπερόνι ή σαλάμι αέρος
  • Κρέμα γάλακτος με μαλακό τυρί, μανιτάρια μπέικον (καρμπονάρα)
  • Τομάτα σε σάλτσα, φυτικό τυρί, ελιές, πιπεριά, σαλάμι (νηστίσιμη)
  • Τομάτα, τυρί που λιώνει, λουκάνικο και κρεμμύδι (που πριν έχουμε σοτάρει ελαφρώς)
  • Σάλτσα μπάρμπεκιου, τυρί τσένταρ, ψημένο κοτόπουλο, μανιτάρια
  • Σάλτσα ναπολιτάνα (τομάτα με βασιλικό), μοτσαρέλα σε φέτες, πέτσο
  • Κρέμα γάλακτος, πατάτες τηγανιτές, τυρί που λιώνει, μπέικον
  • Τομάτα σε σάλτσα, τυρί, περισσεύματα από κοτόπουλο, κρέας, κεφτεδάκια, μανιτάρια, πιπεριά

Τα υλικά τοποθετούνται με τη σειρά που αναγράφονται.

Σπιτική πίτσα: βάση και προτάσεις σερβιρίσματος

Επιπλέον tip

Μπορούμε να προσθέσουμε υλικά και στο στεφάνι της πίτσας (εξωτερική περίμετρος) πριν τη βάλουμε στο φούρνο. Μερικές ιδέες είναι: τυρί κρέμα, λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης, μοτσαρέλα σε κομμάτια, πιπεριές λεπτοκομμένες σε λωρίδες.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: