Δεν ξέρω αν οι παλιές νοικοκυρές έκαναν μαγικά στην κουζίνα, αλλά θυμάμαι μια από τις αγαπημένες ατάκες της γιαγιάς μου που ήταν «κάτσε να σου φτιάξω μια τηγανιά πατάτες και δυο αυγουλάκια μια στιγμή». Και φυσικά αναφέρομαι στο «μια στιγμή»!!! Μα πως; Για μένα οι τηγανιτές πατάτες και τ’ αυγά (αν και αγαπημένο φαγητό) είναι τόσο «μπελαλίδικα» που προτιμώ να μη τα ξαναβάλω στο στόμα μου παρά να τα φτιάξω. Για να μην αρχίσω να λέω για τα τηγανιτά και τα λάδια. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια διαφορετική εκδοχή του κλασσικού και πάντοτε αγαπημένου πιάτου. Πιο εύκολη, πιο υγιεινή και λιγότερο χρονοβόρα, συνταγή για πατάτες με αυγά στο φούρνο λοιπόν, και μάλιστα σπέσιαλ.
Σπέσιαλ πατάτες με αυγά στο φούρνο
(6 μερίδες, περίπου 300 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 4-5 κλωνάρια σέλερι (σελινόριζα)
- 1 κρεμμύδι
- 1 κιλό πατάτες (περίπου 5 μέτριες)
- 5 καρότα (αν βρείτε σε διαφορετικά χρώματα, προτιμήστε τα, δεν έχουν διαφορά στη γεύση αλλά χρωματίζουν υπέροχα το πιάτο)
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 6 αυγά
- αλάτι, πιπέρι
Μέθοδος
Ψιλοκόβουμε το σέλερι σε μικρά κυβάκια και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες ή φέτες.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά (σέλερι, κρεμμύδι, πατάτες και καρότα) σε ένα μεγάλο ταψί και τα ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε ξανά και απλώνουμε το μείγμα λαχανικών σε ολόκληρο το ταψί, σε ένα λεπτό (όσο γίνεται) ομοιόμορφο στρώμα.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 ακόμα λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά μας να ροδίσουν.
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και κάνουμε έξι τρύπες στο στρώμα λαχανικών.
Σπάμε ένα αυγό σε κάθε τρύπα και αλατοπιπερώνουμε το κάθε αυγό.
Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο για περίπου 6-7 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά όπως τα προτιμάμε.
Πρόταση
Αν θέλουμε κάποια από τα αυγά να είναι πιο ξεροψημένα από τα υπόλοιπα, καλύπτουμε αυτά που θέλουμε να ψήσουμε λιγότερο με αλουμινόχαρτο πριν βάλουμε το ταψί ξανά στο φούρνο.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.