Soft skills: χρήσιμα εργαλεία στη δουλειά και στη ζωή

Soft skills

Από μικροί ακούμε ότι το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, γι’αυτό και μας προετοιμάζει με τα καταλληλότερα εφόδια ώστε να αντεπεξέλθουμε αργότερα στις απαιτήσεις της «πραγματικής» κοινωνίας. Στο σχολείο δε μαθαίνουμε μόνο γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και ιστορία. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους γύρω μας, να συνεργαζόμαστε, να αναπτύσσουμε την κριτική μας σκέψη και να αποκωδικοποιούμε τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες. Μαθαίνουμε αυτές τις ατομικές δεξιότητες που αργότερα θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στην αγορά εργασίας ο όρος “soft skills” για να περιγράψει τις ατομικές αυτές δεξιότητες που μπορεί να μην αποκτώνται φοιτώντας σε κάποια σχολή, είναι όμως τόσο χρήσιμες στο χώρο εργασίας, όσο και οι εξειδικευμένες γνώσεις.
Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα soft skills;

1. Επικοινωνιακές δεξιότητες

Το να μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους γύρω μας, σίγουρα είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε και προσπαθούμε. Όσοι χειρίζονται καλά τόσο το γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο, έχουν ένα πλεονέκτημα στον εργασιακό χώρο. Υπάρχουν επαγγέλματα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τις επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως αυτό του πωλητή, στους περισσότερους χώρους εργασίας όμως, θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με πελάτη ή συνάδελφο, να συντάξουμε ένα email ή μια αναφορά, να κάνουμε μία παρουσίαση. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες θα κάνουν πολλές φορές τη διαφορά, ακόμα και σε επαγγέλματα που δε θα σκεφτόμασταν. Προσωπικά, θα προτιμήσω έναν τεχνικό που, όταν έρχεται στο σπίτι μου για να διορθώσει μια βλάβη, έχει τη διάθεση να μου εξηγήσει τι έγινε, πώς διορθώθηκε και πώς θα μπορεί να προληφθεί, ακόμα και αν καταλαβαίνω τα μισά από όσα λέει.

2. Ομαδικότητα

Από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι την ολοκλήρωση ενός project στο γραφείο, η διάθεσή μας για συνεργασία είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί. Το ομαδικό πνεύμα, δεν είναι πάντα εύκολο να φανεί. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση είτε να συγκεντρώνουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα γίνει «σωστά» είτε από την άλλη να αφήνουν στους συναδέλφους τους περισσότερες ευθύνες, προκειμένου οι ίδιοι να μην κουραστούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, θετική διάθεση και προσήλωση στον κοινό στόχο ώστε μέσα από τη συλλογική δουλειά να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε στην κουζίνα ενός εστιατορίου να θέλει να αναλάβει από την αρχή ως το τέλος την προετοιμασία των πιάτων ένας μόνο μάγειρας, γιατί θεωρεί ότι κανείς δε θα τα κάνει τόσο καλά όσο αυτός και από την άλλη ένας βοηθός του να αρνείται να πλύνει τα λαχανικά για τη σαλάτα, γιατί το θεωρεί βαρετό. Θα φτάσουν τα πιάτα στην ώρα τους στους πελάτες;

3. Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Είναι αδύνατο σε μια δουλειά όλα να κυλούν ρολόι και να μην προκύπτει ποτέ κάτι απρόσμενο. Το να είμαστε σε ετοιμότητα και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οτιδήποτε παρουσιαστεί είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε στα μάτια των εργοδοτών μας. Ένας εκνευρισμένος πελάτης που θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε, ένα ξαφνικό πρόβλημα στον υπολογιστή μας την ώρα που κάναμε παρουσίαση, που δε θα μας εμποδίσει από το να την ολοκληρώσουμε, μία αλλαγή στην ημερομηνία παράδοσης ενός project που θα προλάβουμε τελικά, είναι μερικά μόνο παραδείγματα από την ικανότητά μας για επίλυση προβλημάτων.

4. Προσαρμοστικότητα

Άλλο ένα soft skill που τη σημερινή εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Καταρχάς, είναι γεγονός ότι θα κληθούμε πολλές φορές στη ζωή μας να αλλάξουμε δουλειά ή ακόμα και επάγγελμα. Αν είμαστε εύκολοι στην προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, αυτό θα μπορέσουμε να το δούμε ως πρόκληση και όχι ως ματαίωση. Αλλά και μέσα στην ίδια εταιρεία θα έρθει η ώρα που ίσως αλλάξουμε θέση εργασίας, γραφείο, ωράριο, συναδέλφους. Η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε σε αλλαγές και νέα δεδομένα, εκτός του ότι θα μας δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, θα μας κάνει να αισθανόμαστε και πολύ πιο θετικά με τις αλλαγές αυτές.

5. Κριτική σκέψη

Πολύ χρήσιμη δεξιότητα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Όταν μπορούμε να βλέπουμε πέρα από τα προφανή, να καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι και να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε το βαθύτερο νόημα των διαφόρων καταστάσεων, τότε οι πιθανότητες να επιτύχουμε επαγγελματικά -και όχι μόνο- είναι μεγάλες. Αν η κριτική μας σκέψη είναι ανεπτυγμένη, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε και στους εργοδότες μας νέες ιδέες και τρόπους βελτίωσης της δουλειάς μας.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα soft skills, όπως η ευγένεια, η ακεραιότητα, η εργασιακή ηθική, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η δημιουργικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, το πάθος, η αυτοπεποίθηση, η δίψα για μάθηση ή η οργάνωση και διαχείριση χρόνου. Αυτό όμως που σκέφτομαι ότι είναι πιο σημαντικό από την απαρίθμηση των ατομικών μας δεξιοτήτων είναι η κινητοποίησή μας προκειμένου να τις αναπτύξουμε ώστε να πετύχουμε όχι μόνο στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική καθημερινή μας ζωή.

Κείμενο: Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Φωτογραφία: DEATH TO STOCK PHOTOS

Για περισσότερα θέματα καριέρας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: