Ψυχολογία: Μήπως ξεχνάτε να «κανακέψετε» τον εαυτό σας;

Ψυχολογία: Μήπως ξεχνάτε να «κανακέψετε» τον εαυτό σας;

Πριν γράψω οτιδήποτε, θα ήθελα να εξηγήσω πως στον τίτλο αυτού του άρθρου έβαλα τη λέξη «κανακέψετε» σε εισαγωγικά, όχι γιατί τη χρησιμοποιώ με κάποια άλλη σημασία, αλλά γιατί η έννοια του κανακεύω τον εαυτό μου είναι σχεδόν άγνωστη στις περισσότερες από εμάς.

Ο λόγος πασίγνωστος σε όλες μας! Το βουνό υποχρεώσεων (χωρίς εισαγωγικά) κάτω από το οποίο έχουμε θάψει τους εαυτούς μας: σπίτι, δουλειά, παιδιά, διάβασμα, εξεταστικές, σκυλιά, γατιά. Έχουμε την απαίτηση από τους εαυτούς μας να είμαστε καλές μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι, φίλες, εργαζόμενες, πεθερές, νύφες… αλλά τελικά μάλλον ξεχάσαμε να είμαστε καλές με τον ίδιο μας τον εαυτό, ξεχάσαμε να μας κανακεύουμε κάθε τόσο.

Ψυχολογία: Μήπως ξεχνάτε να «κανακέψετε» τον εαυτό σας;

Όταν λοιπόν λέω κανάκεμα, εννοώ ακριβώς αυτό που καταλαβαίνετε: πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε. Πράγματα που συνήθως κάνουμε για τους άλλους γύρω μας, αλλά ξεχνάμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας.

Κυρίως γιατί αυτό μας βοηθάει να μειώνουμε το στρες και μας υπενθυμίζει πως έχουμε κι εμείς δικαίωμα για ένα διάλειμμα, αυξάνοντας συνεπώς την αυτοπεποίθησή μας και γεμίζοντας τις μπαταρίες μας. Ένα χαλαρωτικό διάλειμμα μας φτιάχνει τη διάθεση και μας δίνει χρόνο να σκεφτούμε και να ανασυγκροτηθούμε.

Πρέπει να καταλάβουμε πως το να περιποιούμαστε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, με όποιον τρόπο διαλέγουμε κάθε φορά, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και μάλιστα πολύ σημαντική για την πνευματική και ψυχική μας υγεία.

Όπως καταλαβαίνετε, ο τρόπος που η κάθε μια από εμάς χαλαρώνει και ξεκουράζεται πνευματικά είναι τελείως προσωπικός. Παρακάτω προτείνω μερικές ιδέες αλλά είναι ενδεικτικές, μη διστάσετε να κάνετε αυτό ακριβώς που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. Κάποιες απλές ιδέες είναι: ένα αρωματικό μπάνιο στη μπανιέρα, ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένας ευχάριστος περίπατος με τα πόδια, κάποιος προσωπικός χρόνος για να διαβάσουμε ήσυχα το βιβλίο μας.

Ψυχολογία: Μήπως ξεχνάτε να «κανακέψετε» τον εαυτό σας;

Δεν αμφιβάλω πως οι μάσκες προσώπου, τα μασάζ και τα αφρόλουτρα είναι ευχάριστα και χαλαρωτικά, όμως χάνουν τελείως την αξία τους όταν κατά τη διάρκειά τους είμαστε καρφωμένες στο κινητό και απαντάμε μέιλ από το γραφείο ή λύνουμε τα προβλήματα που έχει αυτόν τον καιρό στη σχέση της η φιλεναδίτσα μας ή σκεφτόμαστε τί έχουμε να κάνουμε μόλις βγούμε από τη μπανιέρα. Ο σκοπός είναι να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και μόνο στον εαυτό μας, οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιμένει για λίγο.

Και φυσικά όλα αυτά χωρίς τύψεις και δεύτερες σκέψεις. Έχουμε δικαίωμα να μας αφιερώνουμε λίγο χρόνο, όχι, έχουμε υποχρέωση να μας αφιερώνουμε λίγο χρόνο – σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ανεύθυνες ή εγωίστριες αν περάσουμε μισή ώρα ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική χωρίς να ασχολούμαστε ή να φροντίζουμε κάποιον άλλο.

Θυμάστε το βουνό υποχρεώσεων χωρίς εισαγωγικά που σας ανάφερα στην αρχή; Με αυτό το ίδιο βουνό θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο σήμερα και να μας παρακινήσω όλες να μην περιμένουμε να το σκάψουμε, ή ακόμα χειρότερα να το ισοπεδώσουμε πριν βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ας ανοίξουμε ένα τούνελ σήμερα κιόλας κι ας μας δώσουμε την ευκαιρία να ξαποστάσουμε και να απολαύσουμε τον καθαρό αέρα, μας το χρωστάμε!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: