Προβλήματα και λύσεις…

Προβλήματα και λύσεις…

Πριν λίγες μέρες, συζητούσαμε με μια καλή μου φίλη για κάποιους προβληματισμούς που είχα και δεν μπορούσα να βρω μια λύση που να με ικανοποιεί. Τότε η φίλη μου μου είπε μια ατάκα που πραγματικά με βοήθησε πολύ: «Ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση, δεν είναι πρόβλημα…»!

Μια φράση τόσο απλή και αυτονόητη που όμως σπάνια σκεφτόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο «άλυτο» πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε κάποιες καταστάσεις που δείχνουν να μην μπορούν να λυθούν με τίποτα!

Φυσικά η φίλη μου δεν εννοούσε ότι πρέπει να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας ή να εγκαταλείπουμε εύκολα την προσπάθεια για το καλύτερο. Αν όμως ένα πρόβλημα δεν έχει τελικά λύση, μήπως είναι καλύτερα να αποδεχτούμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε παρακάτω;

Μου είπε μάλιστα και μερικά παραδείγματα.

Ας πούμε ότι χαλάει ξαφνικά το αυτοκίνητο και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστεί στην παρούσα φάση (είτε γιατί ο μάστορας δεν είναι διαθέσιμος, είτε γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα). Φυσικά και πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να βρούμε κάποιον τρόπο επισκευής του αυτοκινήτου, αν όμως αυτό αποδειχθεί αδύνατον, δεν είναι καλύτερο να αποδεχτούμε την κατάσταση και να πάρουμε το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας; Το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να αυτό-επισκευαστεί, όσο κι αν καθίσουμε από πάνω του και καταριόμαστε την τύχη μας με τις ώρες. Φυσικά και θα νευριάσουμε, φυσικά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, αλλά κάποιες φορές είναι προτιμότερο να αποδεχόμαστε ένα πρόβλημα και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες που αυτό επιβάλλει. Έστω και προσωρινά. Το σίγουρο είναι ότι με το να επιμένουμε να ασχολούμαστε με ένα άλυτο πρόβλημα, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να χαλάσουμε τη διάθεσή μας για μέρες – χωρίς αυτό να μας βοηθήσει σε τίποτα!

everywomangr banner lifestyle

Πολλές φορές η λύση ενός προβλήματος κρύβεται απλά στην αποδοχή της κατάστασης και στη διάθεσή μας να πάμε παρακάτω. Ας πούμε ότι μας κάηκε το φαγητό στην κατσαρόλα. Και αυτό αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα. Το καμένο φαγητό είναι για πέταμα κι εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο να μαγειρέψουμε. Ένα τέτοιου είδους πρόβλημα έχει μια εύκολη λύση: μπορούμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε το γεγονός ότι το φαγητό κάηκε και να μην μείνουμε κολλημένες σε αυτό (όσα νεύρα κι αν μας προκάλεσε). Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουμε πολύ πιο γρήγορα το πρόβλημα και δεν θα το αφήσουμε να μας χαλάσει τη μέρα.

«Ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση, δεν είναι πρόβλημα…»!

Αυτό που με προβλημάτισε ήταν γιατί δεν μπόρεσα να αντιμετωπίσω πιο ψύχραιμα τους προβληματισμούς μου. Συνειδητοποίησα ότι ήμουν λίγο αυστηρή με τον εαυτό μου. Είναι λογικό όταν είμαστε μέσα σε μια κατάσταση να μην μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα καθαρά και να μεγεθύνουμε το πρόβλημα στο μυαλό μας. Εδώ έρχονται να μας βοηθήσουν οι δικοί μας άνθρωποι. Μέσω των συζητήσεων μπορούμε να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και να το αποδεχτούμε προχωρώντας παρακάτω.

Τελικά είμαι πολύ τυχερή που έχω τόσο σοφές φίλες που με βοηθούν και με συμβουλεύουν. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσω κάποιο «άλυτο» πρόβλημα, θα το δεχτώ με ψυχραιμία και θα προχωρήσω παρακάτω. Όταν σταματήσω να βρίζω βέβαια…

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Death to Stock Photos

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: