Λίγο ή πολύ όλες μας έχουμε περάσει ημέρες στη δουλειά που πραγματικά δεν τελειώνουν με τίποτα! Είτε πρόκειται για μια παρουσίαση που κατά τα λόγια του μάνατζερ μας «δε μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο», είτε για μια παραλαβή ή καταμέτρηση στοκ, υπάρχουν ημέρες στην επαγγελματική μας ζωή που όχι μόνο δε διαρκούν 8 ώρες, αλλά ξεπερνάνε τις δέκα! Και εμείς είμαστε ακόμα εκεί με την απαίτηση να είμαστε όσο παραγωγικές είμασταν στις 9 η ώρα το πρωί. Και εντάξει, καταφέρνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά δεν είμαστε και σούπερ ήρωες!
Επειδή δυστυχώς και εγώ η ίδια έχω ακαγκαστεί να περάσω πολλές τέτοιες «υπέροχες» μέρες στη δουλειά, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα σχετικά με τρόπους που μπορώ να ανταπεξέλθω τις ημέρες με πολλές ώρες υπερωρία, χωρίς να καταβάλω υπερβολικά τον εαυτό μου και να είμαι όσο το δυνατόν πιο παραγωγική γίνεται – σε φυσιολογικά πλαίσια φυσικά! Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις ιδέες που μου φάνηκαν πιο λογικές και που βοήθησαν εμένα (και κάποιες φίλες μου), ελπίζοντας ότι ίσως θα βοηθήσουν και εσάς.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που να σας εμπνέει ή τουλάχιστον να μην σας προκαλεί σύγχυση
Ένα περιβάλλον που μας παρακινεί να εργαστούμε σίγουρα βοηθάει περισσότερο από ένα χαοτικό περιβάλλον. Καλό θα ήταν να κρατάμε στο γραφείο μας τα έγγραφα και τους φακέλους που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύουμε επιπλέον χρόνο για να ψάχνουμε εκείνο το χαρτί με τον αριθμό τιμολογίου που πρέπει να καταχωρήσουμε κάτω από την τρίτη στίβα με χαρτιά που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας! Αν συγκεντρωνόμαστε καλύτερα με λίγη μουσική, μπορούμε να βάλουμε χαμηλόφωνα κάποιο χαλαρωτικό είδος μουσικής στο κινητό ή στον υπολογιστή μας. Αν πάλι ένα χαοτικό περιβάλλον μας βοηθάει να εργαστούμε καλύτερα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε καλύτερα.
Κατανείμετε το χρόνο σας ανά «εργασία»
Η θεωρία λέει ότι το μυαλό μας λειτουργεί με 2 τρόπους: με αργή σκέψη (η οποία χρησιμοποιεί τη λογική και γίνεται συνειδητά) και με γρήγορη σκέψη (η οποία γίνεται αυτόματα και συχνά ασυνείδητα).Το μυαλό μας κουράζεται πιο πολύ όταν πρέπει κάθε λεπτό να αλλάζει από τον ένα τρόπο σκέψης στον άλλο, οπότε συνήθως βοηθάει να αφιερώνουμε κάποια ώρα σε δραστηριότητες που απαιτούν πιο αργή σκέψη και μετά κάποια ώρα σε δραστηριότητες που απαιτούν πιο γρήγορη σκέψη και έντονη εργασία. Για παράδειγμα, όταν γράφω κάποιο έγγραφο/κείμενο στη δουλειά που ξέρω ήδη τι πρέπει να γράψω και θέλω να μην αφιερώσω πολύ χρόνο σε αυτό, δε διαβάζω παράλληλα τα mail μου (και μάλιστα απενεργοποιώ όποτε μπορώ και τις ειδοποιήσεις), ώστε να συγκεντρωθώ και να τελειώσω πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα το μυαλό μου δεν κουράζεται τόσο έντονα, οπότε μετά μπορώ να επικεντρωθώ καλύτερα σε κάποια άλλη δραστηριότητα που απαιτεί περισσότερη σκέψη.
Αυτή η ιδέα λειτουργεί πολύ καλά και με οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, όπως κινητά, μουσική για πολλούς, κ.ά.

Τακτικά διαλείμματα
Και εδώ θα μου πείτε ότι έχετε «πάρει φωτιά» και δεν προλαβαίνετε και εγώ σας προτείνω διάλειμμα; Και όμως ναι. Τα τακτικά διαλείμματα βοηθάνε να κρατήσουμε την ενέργεια μας για περισσότερες ώρες και δίνει ώθηση στο μυαλό μας. Το διάλειμμα μπορεί να σημαίνει το να φάμε κάτι, να πάμε τουαλέτα ή να μιλήσουμε 5 λεπτά με έναν συνάδελφο μας. Δε χρειάζεται ένα διάλειμμα να είναι πολύ μεγάλο. Ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια ώστε να είμαστε πιο παραγωγικές μετά.
Θρεπτικό φαγητό και πολύ νερό
Μπορεί να είμαστε πολύ απασχολημένες, αλλά με το να μην σταματάμε για κάποιο γεύμα ή σνακ πιστέψτε με δε βοηθάει καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται ενυδάτωση και βιταμίνες για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Με το να τους στερούμε τα συστατικά που χρειάζονται, απλά επιτυγχάνουμε και πιο γρήγορα να κουραστούμε και μετά από λίγο να έχουμε πονοκέφαλο και να μην μπορούμε να εργαστούμε. Οι παραπάνω προτάσεις άνετα εφαρμόζονται και σε περιόδους διαβάσματος, όπως περίοδοι εξετάσεων. Σίγουρα όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε υποχρέωση προς εμάς και προς αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν να προσέχουμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε σωστά!
Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: Death to stock Photos
Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.