Πρωταπριλιά – Πως ξεκίνησε το έθιμο των ψεμάτων

Πρωταπριλιά

Μία φορά κάθε χρόνο, την 1η του Απρίλη, αναβιώνουμε το έθιμο των αθώων ψεμάτων.  Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά είναι ένα έθιμο με παγκόσμια διάσταση.

Το έθιμο εμφανίζεται στη Δύση και η ρίζα αυτού προέρχεται από των λαό των Κελτών, οι οποίοι εκείνη την ημερομηνία, καθώς ο καιρός βελτιωνόταν, συνήθιζαν να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις πιο πολλές φορές επέστρεφαν χωρίς σοδειά, όμως οι ψεύτικες ιστορίες δεν σταματούσαν για μεγάλα ψάρια.

Στην εποχή του Μεσαίωνα, ο λαός της Γαλλίας γιόρταζε την πρωτοχρονιά την 1η Απρίλη, με αφορμή το Πάσχα. Το 1560 (ή το 1564), ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ άλλαξε το πότε ξεκινάει το έτος, από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, ώστε να συμβαδίζει η χώρα του στο ημερολόγιο με τις υπόλοιπες. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε προβλήματα στο λαό, αφού ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου προκαλεί συναισθηματική φόρτιση και αντίδραση. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλέως άλλαξαν τα ημερολογιακά, πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν το παλιό πρωτόκολλο (1η Απρίλη), λέγοντάς τους κοροϊδευτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα δώρα την πρωτοχρονιά.

Από τον λαό των Κελτών και των Γάλλων, το συγκεκριμένο έθιμο μεταδόθηκε σε όλες τις χώρες, με πρώτη πρώτη την εφημερίδα στις αρχές του 20ου αιώνα και εν συνεχεία στα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης.

Καθώς εξαπλώνεται το Internet, η Πρωταπριλιά γίνεται καθημερινότητα πια. Τα λεγόμενα «hoax» είναι οι συνηθέστερες διαδικτυακές φάρσες. Πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία, η οποία μπορεί να ξεγελάσει ακόμη και έναν ενημερωμένο αναγνώστη.

Στον ελλαδικό τόπο, τα έθιμα ήταν γνωστά από τις Σταυροφορίες. Το να λες ψέματα στη χώρα μας δεν είναι άγνωστο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον λαογράφο Γεώργιο Μέγα, αποτελεί «συνήθη μηχανισμό για να εξασφαλιστεί η επιτυχία μιας όμορφης πρακτικής ή ενός πολύπλοκου έργου, με βάση την αντίληψη ότι η ψευδολογία ξεγελά και γίνεται εμπόδιο των βλαπτικών δυνάμεων». Και τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι σκόπιμες κοροϊδίες των βλαπτικών δυνάμεων, οι οποίες, με βάση τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, θα σταματούσαν τις αγροτικές παραγωγές.

Καλή Πρωταπριλιά λοιπόν!

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: Think Pink & Carrie On)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: